• Українська
  • English
Ін’єкції краси – за чи проти? Ускладнення після косметологічних процедур

Ін’єкції краси – за чи проти? Ускладнення після косметологічних процедур

Сьогодні похід до косметолога – необхідна частина життя будь-якої жінки. І якщо раніше дівчатам вистачало масажу і живильних кремів, то сьогодні велику увагу привертає ін’єкційна косметологія – популярний напрямок для невеликого виправлення зовнішності і для того, щоб приховати вікові зміни. Зрештою, для того, щоб жінка відчула себе впевненою. І це вже не просто косметологія, а естетична медицина

Головні переваги терапії з використанням ін’єкцій краси:

  • згладжування навіть глибоких зморшок;
  • -багаті цінними речовинами активні інгредієнти;
  • -безпечна формула;
  • -прискорення процесів регенерації сполучної тканини дерми;
  • -процедура триває всього лише кілька хвилин, вона безболісна;
  • -доступна ціна, в порівнянні з процедурами інвазивної пластичної хірургії.

Які з ін’єкційних препаратів використовуються:

1-а група — це препарати на основі білкових компонентів, у складі яких є ботулінотоксин. Ін’єкція препарату Botox – нехірургічна процедура, спрямована на тимчасове згладжування зморшок. Найчастіше це верхня частина обличчя.

2-а група досить поширена — використовується гіалуронова кислота. Це натуральні гель-препарати, які вводяться під шкіру для заповнення складок і зморшок, підвищення її тонусу.

Перевагою методів є повна зворотність ефектів, оскільки використовувані речовини поглинаються, не залишаючи слідів в організмі. Вони не викликають алергії, що забезпечує високий рівень безпеки для пацієнта.

Вважається, що косметологічні маніпуляції  є досить нешкідливими способами  підтримувати молодість і красу. Однак і вони можуть привести до негативних наслідків. ⠀

Більшість того, що ми бачимо, те чим рясніє інтернет – це наслідки неправильно обраної тактики лікування або використання сумнівних продуктів. Ускладнення при введенні гіалуронової кислоти можуть трапитися у будь-якого лікаря. Але у пластичних хірургів вони трапляються набагато рідше. У пластичних хірургів і дерматологів, які пройшли спеціалізацію в даній області та мають теоретичні знання і досвід, які знижують ризик ускладнень. Але індивідуальні реакції організму не виключені – саме тому дуже важливо надати лікарю максимально детальну і перевірену інформацію про ваш стан здоров’я та індивідуальні особливості.

Побічні ефекти після косметологічних процедур можуть виявлятися відразу після процедури або протягом 7–14 днів. Найчастіше це:

Еритема. Почервоніння шкіри, яке розвивається на 1–4 день після процедури. Даний стан не є небезпечним для життя чи здоров’я та являє собою косметичний дефект.

Алергічна реакція. Також може проявлятися у вигляді почервоніння ділянки шкіри в супроводі сверблячки і печіння.
Анафілактична реакція. Зустрічається вкрай рідко, однак є найбільш небезпечним побічним ефектом. Супроводжується появою почуття нестачі повітря, страху, а також різким падінням артеріального тиску. Без надання медичної допомоги призводить до важких випадків.
Інфекційне ураження виникає при недотриманні гігієни під час процедури; вкрай важливо не проводити контурну пластику одразу після гострої стадії герпесу, це може спровокувати рецидив хвороби, який протікає вкрай важко;

Фіброз – реакція організму на чужорідну речовину. Це стрімке розростання сполучної тканини, що ззовні виглядає, як помітні ущільнення шкіри;

Гранульоми – це ще одна реакція організму, який намагається позбутися сторонньої речовини. У такому випадку формуються маленькі капсули-вузлики;

Некроз тканин може виникнути при пошкодженні судини, її стисненні чи потраплянні в неї філера.

Такі наслідки є дуже неприємними для людини. Аби знизити ризик їх появи, необхідно відповідально поставитися до проведення процедури – розповісти лікарю про всі алергічні реакції або неприємні відчуття, які виникали у процесі або після введення препаратів протягом життя.

 

 

Матеріал підготували:

к. мед. н. доцент кафедри дерматовенерології Марина ГАЄВСЬКА

та лікарі-інтерни Наталія Фацул, Ірина Гуцуляк,

Яна Васюта, Євген Дрезналь

Корисно знати