• Українська
  • English
Кімнатні рослини, які ефективно  очищують повітря в приміщенні

Кімнатні рослини, які ефективно  очищують повітря в приміщенні

Згідно з дослідженнями вчених, повітря в більшості будинків містить в 4-5 разів більше шкідливих речовин, ніж на вулиці. І це проблема, адже приблизно 90% всього часу кожна людина проводить саме в приміщенні. Шкідливі речовини здатні накопичуватися в організмі і порушувати діяльність імунної, дихальної, серцево-судинної та інших систем.

Як правило, це хімічні сполуки, що виділяються після будь-яких ремонтних робіт, з фарби, клею, гуми, пластмаси, лінолеуму чи паркету, а також з комп’ютерної та побутової техніки, меблів, килимів. До шкідливих хімічних сполук, які впливають на наш організм в нашій же оселі відносяться: формальдегід, бензол і трихлоретилен. Крім цього, в повітрі можуть бути присутніми домашній пил, пилові кліщі, хвороботворні мікроби, шкідливі гази, різні алергени, нікотин та ін.

Ефективним способом для очищення повітря вважається використання кімнатних рослин. Більшість декоративних рослин не тільки прикрашають своїм зеленим листям наш будинок, але й позитивно впливають на мікроклімат в будинку.  Багато рослин очищають повітря будинку, збираючи пил, сліди задимлення, захищають нас від бактерій і вірусів, деякі рослини діють позитивно на нашу дихальну систему, підвищують захисні сили всього організму, покращують самопочуття та додають бадьорості. Саме тому у квартирах і будинках рекомендується заводити кімнатні квіти – і чим їх буде більше, тим краще.

Найкращі кімнатні рослини для очищення повітря у приміщеннях:

  • Алоє (Aloe)  не тільки має лікувальні властивості, і широко використовується у народній медицині, але є й дуже хорошим очисником повітря у кімнаті. Алоє поглинає до 90% формальдегіду, що виділяється всередині приміщення. Відомо також, що листя алое виділяють велику кількість фітонцидів, які впливають на організм людини. Під їх впливом зміцнюється імунітет людини, поліпшуються процеси мислення.
  • Драцена (Dracaena) є одним з найкращих очисників повітря в домі. Оскільки дана рослина поглинає в себе близько 70% шкідливих речовин з повітря таких як формальдегід, ксилол, бензол і трихлоретилен, і знешкоджує їх. Особливо необхідна драцена в кімнатах, вікна яких виходять на проїжджу частину.
  • Сансевієрія (Sansevieria) поглинає оксиди азоту і формальдегіди. Є вдалим вибором для будь-якого приміщення – підійде як для дитячої кімнати, так і для кухні. Сансевієрія здатна позитивно впливати на імунітет людини і захищати від токсинів, які виділяються лінолеумом і синтетикою.
  • Хлорофітум (Chlorophytum) здатний поглинати чадний газ та формальдегід. Це одна з найкращих рослин-фільтрів, здатна самотужки очищати повітря у кімнаті площею до 10 метрів квадратних. Хлорофітум, хоч і не радує запахом, виділяє в повітря фітонциди та знезаражує його, ефективно борючись з численними збудниками хвороб.
  • Бегонія (Begonia) сприяє глибокому сну і релаксації, а сама квітка зменшує дію електромагнітного випромінювання від побутової техніки. В результаті цього організм повноцінно відпочиває вночі і набагато легше прокидається вранці, що сприяє гарному настрою на весь день.
  • Спатифіллум  (Spathiphyllum) зустрічається також з назвою «жіноче щастя». Завдяки своїм широким густим листочкам, і навіть своїй незвичайній квітці рослина здатна справлятися з безліччю токсинів, таких як бензол, чадний газ, формальдегід і аміак. Спатифіллум також має властивість підвищувати вологість повітря та очищувати повітря від пилу.
  • Герань (Geranium) має сильну антибактеріальну дію і здатна оздоровлювати повітря в приміщеннях. У герані міститься багато найрізноманітніших корисних речовин: дубильні речовини, крохмаль, солі, органічні кислоти, антоціани, флавоноїди, ефірна олія, багато кальцію. Також чинить спазмолітичну, протизапальну, протинабрякову, знеболювальну антисептичну дію. Молоді листочки у свіжому вигляді допомагають при хворобах нирок та кишечника. Рослина широко застосовується при запальних захворюваннях горла та носа, герань можна використовувати при отиті, тонзиліті, ангіні і деяких інших захворюваннях. Рослина полегшує перебіг ішемії, тахікардії, аритмії.

Отож,  візьміть собі за правило прикрашати свій будинок живими рослинами, які є джерелом для очищення повітря у приміщені.

 

Інформацію підготувала асистент кафедри медичної біології та генетики Катерина ТИМЧУК.

 

Корисно знати