• Українська
  • English
Чому загострення алергії відбувається восени?
Чому загострення алергії відбувається восени?

Чому загострення алергії відбувається восени?

Тоді як сінна лихоманка і алергія викликані цвітінням дерев і зазвичай починаються навесні, сезонна алергія може початися в період ранньої осені. Холодний осінній повітря може стати таким же неприємним подразником для носової порожнини і дихальних шляхів, як і пилок.

Алергени, пов’язані з цвітінням дерев і трав потрапляють в організм людини повітряним шляхом навесні, влітку і восени, згідно з відомостями Національних Інститутів Здоров’я. Ці частинки можуть проникати в ніс, очі, вуха і ротову порожнину людини, викликаючи алергічну реакцію.

Найбільш поширеною причиною виникнення осінньої алергіі є цвітіння амброзії, пилок якої літає в повітрі з 15 серпня до початку жовтня на території частини Європи. Цвітіння рослини викликає сінну лихоманку, з симптомами, які проявляються у вигляді чхання, нежитю, закладеності носа, свербіння, сльозливості очей.

Також восени з’являються спори цвілі, які поширюються в повітрі як результат перегною опалого листя та іншої рослинності в’янучої восени. Це погіршує симптоми алергії, оскільки частинки цвілі піднімаються високо в повітря і стають надзвичайно сильними подразниками для людей з алергією. Спори цвілі також сприяють розвитку проблем з диханням серед астматиків. Сумно, але осінь також є сезоном вірусів, частих простудних захворювань і грипу. Так як все це відбувається в один і той же час, часто буває важко визначити, що є наслідком алергії і що є наслідком інфекції.

Намагання уникнути контакту з осінніми алергенами, ховаючись в приміщеннях, ймовірно, не допоможуть, оскільки низький рівень вологості в будинках – інший основний фактор появи нежитю та кашлю алергічного характеру. Низька вологість сушить слизові оболонки і веде до запалення, тоді як холодне, сухе повітря сприяє розвитку закладеності носа і нежиті.

Якщо ідеальна вологість будинків становить від 35 до 50%, то рівень вологості офісів може становити усього16%. Бажано використовувати вимірювачі вологості, також відомі як гідрометри, щоб контролювати рівень вологості в приміщеннях. Якщо рівні вологості є низьким, зволожувачі можуть допомогти полегшити носові проблеми.

Заміна вентиляційних фільтрів і застосування систем обігріву може також знизити симптоми. Постійне утримання будинку в чистоті, щоб уникнути появи пилових кліщів, паразитів від домашніх вихованців або інших видів алергенів допоможе полегшити дискомфорт.

Та не все так песимістично. Багато людей починають відчувати поліпшення, як тільки погода стає більш прохолодною і припиняється коливання температур від тепла до холоду. До листопада, алергікам часто стає краще.

Підготувала доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Ляшук Руслана Петрівна.

 

Корисно знати