• Українська
  • English
Мануальна медицина – перспективи в Україні

Мануальна медицина – перспективи в Україні

Всім відомо, що медична реабілітація в Україні набирає шаленого розвитку. Основне завдання якої – вивчити порушення рухової функції і можливості відновити її за допомогою кінезітерапії. А одним із важливих інструментів медичної реабілітації являється мануальна терапія, яка сьогодні збагатилася нейром’язовими лікувальними техніками і в усьому світі прийнята, як частина фізичної терапії та об’єднує між собою чотири основні фундаментальні концепції: Кальтенборна-Евента, Майтланда, МакКензі та Маллігана.

9J5A5053
9J5A5073
9J5A5095

Маючи свою історію розвитку, поговоримо про кожний з цих напрямів окремо.

Ортопедична мануальна терапія Кальтенборн-Евент – це фізіотерапевтична методика, розроблена двома норвезькими терапевтами – Фредді Кальтенборном та Олафом Евентом. Вони представили всебічну систему обстеження та лікування пацієнтів з артро-нейро-м’язовими дисфункціями опорно-рухового апарату, що набула широкого поширення у всьому світі. Даний метод застосовується для пацієнтів з гострими, під гострими та хронічними захворюваннями хребта та кінцівок, а також для бажаючих пройти профілактичне обстеження та реабілітацію, у тому числі для спортсменів, які прагнуть покращити свої досягнення. Методика Кальтенборн є м’якою і водночас ефективно впливає на суглоби, навколосуглобові структури і м’язи.

Концепція Мейтланд, розроблена австралійським фізіотерапевтом і названа на його честь, концепція Мейтланд – це метод мануальної терапії, що використовується для лікування хребта і периферичних суглобів. Суть методики полягає у виконанні плавних, ритмічних рухів, спрямованих на опрацювання суглобових структур. Концепція Мейтланд найчастіше використовується в реабілітації після таких захворювань як дископатія, радикулопатія, артрит, остеоартроз, а також після травм та ортопедичних операцій.

Концепція Маліган – це один з різновидів мануальної терапії, розроблена фізіотерапевтом з Нової Зеландії. Суть концепції – це досягнення негайного ефекту знеболення за допомогою мобілізації з використанням руху. Тому друга назва цієї мануальної техніки – мобілізація з рухом. Особливістю методики є фіксація (іммобілізація) суглоба у певному положенні із застосуванням техніки тейпування. Використовуючи концепцію Маліган як основу для певних маніпуляцій, мануальний терапевт усуває напругу м’язів, знімає болючі відчуття, які турбували при активних рухах у суглобів.

Методика МакКензі розроблена новозеландським фізіотерапевтом, який займався лікуванням хребта та суглобів. Вона отримала всесвітнє визнання, а філії Міжнародного інституту МакКензі є у більшості розвинених країн. Найважливішою відмінністю від інших концепцій лікування є те, що вона, крім мануальних впливів та вправ, включає ще й корекцію способу життя, допомагаючи виробити корисні звички. Це дозволяє вирішити проблеми, перед якими традиційні методи виявилися безсилими (наприклад, постійні, хронічні болі, які тривалий час не проходять).

Ознайомитись та пройти навчання по даним методикам можна як на території України так і за її межами. Організатори українських шкіл м’язово-скелетної реабілітації запрошують представників даних концептів для того, щоб наші фахівці були кращими в своїй сфері та інтенсивно розвивалися.

Інформацію підготував асистент кафедри медичної біології та генетики Олексій СМЕТАНЮК

Корисно знати