• Українська
  • English
Наслідки йододефіциту в організмі людини

Наслідки йододефіциту в організмі людини

21 жовтня відзначається Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань.

За даними ВООЗ майже 3 млрд. людей на всій планеті страждає на йододефіцит. Чернівецька область також потерпає від природного йододефіциту. Особливо збіднені йодом гірські місцевості, де часто випадають дощі та вода стікає у ріки, вимиваючи йод із ґрунту. Тому рівень йоду в продуктах харчування з йододефіцитної місцевості (молоко, яйця, м’ясо, зернові, овочі) знижений. У природі найбільші запаси йоду розташовані у морській воді, повітрі та ґрунті приморських районів, морських водоростях, молюсках і морській рибі. Решта харчових продуктів містить, як правило, незначну кількість цього мікроелемента.

Йод належить до життєво важливих мікроелементів, без яких не можливе нормальне функціонування людського організму, є складовою частиною гормонів щитовидної залози. Крім щитовидної залози, здатність акумулювати йод мають інші тканини (слинні та молочні залози, деякі залози шлунка, плаценти, мозку тощо).

Йод бере участь в регуляції:

  • енергетичного обміну, температури тіла;
  • швидкості біохімічних реакцій;
  • обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну;
  • метаболізму ряду вітамінів;
  • процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.

Потреба в мікроелементі залежить від віку, особливостей біологічного стану, обміну речовин, періоду життя, статі, фізичної активності, наявності хронічних хвороб й інших факторів. У наш час, добова потреба йоду (рекомендації фахівців ВООЗ, 2019) враховує вік людини i має такий вигляд:

  • діти до 12 місяців – 100 мкг,
  • від 2 до 12 років – 120 мкг,
  • підлітки i дорослі –150 мкг,
  • вагітні жінки і матери, які годують дитину груддю, – 200 мкг,
  • люди похилого віку – 100 мкг на добу.

До 90% цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям. Нині цілком доведено зв’язок між вмістом йоду у ґрунті, воді, продуктах харчування та ступенем зобної ендемії. У населення, що проживає в йододефіцитних районах, найчастішим видимим проявом дефіциту йоду є ендемічний зоб (дифузний, вузлуватий/ багатовузлуватий, змішаний), що має різні розміри

Причини нестачі йоду в організмі:

  • Недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування.
  • Незначне споживання морепродуктів людьми.
  • Відсутність йодної профілактики в йододефіцитних регіонах.
  • Наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту).
  • Прийом лікарських засобів, які ускладнюють засвоєння та утилізацію йоду (карбонату літію).
  • Порушення обміну йоду.
  • Збільшення радіаційного фону.
  • Забруднення довкілля.
  • Підвищення чутливості організму до алергенів.

Симптоми дефіциту йоду в організмі:

  1. Пандемічний зоб.
  2. Виникнення йододефіцитних патологій:

гіпотиреоз (крайні прояви у дітей – кретинізм, у дорослих – мікседема);

занепад сил, зниження працездатності, сонливість, розвиток набряків кінцівок, тулуба, обличчя;

підвищений рівень холестерину;

збільшення маси тіла;

брадикардія (вид аритмії з низькою частотою серцевих скорочень);

закрепи;

зниження інтелектуального рівня: уповільнення розумової реакції, порушення когнітивних функцій, уваги.

кретинізм: у ембріона розвиваються фізичні, неврологічні, розумові вади кретинізму при дефіциті йоду в перші 6 місяців вагітності матері, що можливо запобігти за допомогою проведеної в термін йодизації матері.

глухонімота;

різні види паралічів;

зниження фертильності,

народження мертвого плоду, вроджені вади розвитку;

підвищена смертність в перинатальний період.

Індивідуальна йодна профілактика полягає у споживанні продуктів з підвищеним вмістом йоду (див. табл), а також використанні лікарських препаратів, що забезпечують надходження до організму фізіологічної кількості йоду.

 

Продукти харчування Вміст йоду (мкг)
Морська капуста

Морський окунь

Лосось

Тріска

Хек

М’ясо креветки

Яйця курячі

Яловичина

Свинина

Жир свинячий топлений

Пшенична крупа

Пшоно

«Геркулес»

Рис

Борошно пшеничне

Картопля

Морква червона

Редис

Огірки

Часник

Слива

Виноград

Шампіньйони

200000–300000

74

260

120

33

190

9,7–20,0

3

6,6–7,0

9,7

7,8

4,5

6,0

2,2

1,5

3,8–5,0

5,0

8,0

2,5

8,0

9,0

8,0

18,0

Частково йод надходить з водою.

При явній нестачі йоду в раціоні лікар-ендокринолог може призначити спеціальні вітамінно-мінеральні препарати, що містять йод. Не можна починати їх прийом безконтрольно – тип препарату і його дозування підбирається тільки після лабораторних аналізів.

Для того, щоб збагатити раціон йодом, зараз випускаються спеціально марковані харчові продукти, в які додається від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.

 

Матеріали підготували:

доц. Дудка І.В. та ас. Дудка Т.В.,

кафедра внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб.

Корисно знати