• Українська
  • English
Неймовірна сила і краса гір

Неймовірна сила і краса гір

                   Піднявшись на вершину, людина підносить себе і свою душу, своє серце і свою мрію. Наскільки вистачає очей, перед нею стелиться в мовчанні і таємничості країна снігу і скель. Гори – це особливий світ, вони складають частину планети, як таємниче, ізольоване королівство, де символом життя є воля і любов.
Гастон Реббюфа

                   11 грудня відзначають Міжнародний день гір, встановлений за рішенням 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року. Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародна спільнота організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів.

                   Важко зустріти людину, яка була б байдужа до гір. Гори приваблюють своєю красою, високими і стрімкими скелями, мальовничою природою, чистим повітрям, яким неможливо надихатись; вражають своєю могутністю, непідступністю та неповторними краєвидами. Дух захоплює, коли піднімаєшся високо в гори! Коли над тобою, на відстані витягнутої руки, пропливають хмари – це незабутнє відчуття. Варто тільки раз побувати в горах, і ти назавжди залишиш там частинку свого серця. Саме тут можна відчути себе наодинці з природою. Звуки дзюркотливих джерел і струмків, шум річок і водоспадів, свист вітру і крики гірських птахів народжують прекрасну, гармонійну музику дикої природи. Природа гір дуже мінлива, вона сувора і непередбачувана – і цим цікава.

Гори займають близько однієї чверті поверхні планети Це – заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок землі. У гірських районах проживає 15% світового населення.

Карпати — одна з найпотужніших гірських систем Європи. Її довжина — понад півтори тисячі кілометрів, а охоплює вона території семи країн: України, Румунії, Словаччини, Чехії, Польщі, Угорщини і Сербії. Споконвіку Карпати були зеленими легенями континенту, джерелом води і повітря. Саме в Карпатах найкраще збереглася природа в її первісному стані, тож не дивно, що букові праліси Карпат стали об’єктом світової спадщини ООН. Карпати залишаються одним з екологічно чистих регіонів Європи, а отже, місцем оздоровлення, відпочинку людей, вирощування екологічно чистої лікарської сировини та сільськогосподарської продукції, збереження унікального біологічного різноманіття. Карпати — джерело чистої води та чистого повітря, а це істотно впливає на клімат Європи і має величезне значення для здоров’я її населення. Це цілковитий світ – чудовий, чаруючий,небезпечний, але вабливий . Різноманіття Карпат пояснюється цікавою історією, багатою природою, своєрідною культурою місцевих жителів, дивним переплетінням національних традицій і самобутніх звичаїв властивих цьому регіону. В Українських Карпатах зосереджено понад 1400 природоохоронних об`єктів що займають 2.8% загальної площі гір (найвищий показник по Україні). Різноманітність природних умов території Українських Карпат і наявність лікувальних ресурсів сприяли формуванню тут курортного району міждержавного значення.

                     Навколишня краса Карпат надихала письменників на створення шедеврів. Багато українських поетів присвячували красі Карпат свої твори. Зокрема, Іван Франко, Леся Українка і Ольга Кобилянська і багато інших оспівували красу природи та звичаї місцевих народів. В селі Криворівня, яке належить до Верховинського району була написана та екранізована повість «Тіні забутих предків». Це незвичайний край, який треба пізнавати й вивчати у всій його чарівності”, — так сам Параджанов розповідав про зйомки. Досі збереглася хата, де знімали фільм, будинок в якому проводив відпустки Іван Франко. Криворівня відома своєю мальовничою красою, яка свого часу вразила відомого фольклориста В. Гнатюка.

                Декілька цікавих фактів про Українські Карпати:

  • Найбільшим озером у Карпатах є Синевір, розташоване на висоті 989м. над рівнем моря. За підрахунками фахівців, озеро утворилося приблизно 10 тис. р. т. Синевір займає площу 7 га, а максимальна глибина – 22м.
  • Найдовшим музичним інструментом не тільки в Карпатах, а й в усьому світі вважається трембіта. Довжина трембіти становить 4 м, а її звук чути навіть на відстані 10 км.
  • Найвищою вершиною Українських Карпат є гора Говерла, її висота становить 2061 метр над рівнем моря. Знаходиться гора на хребті Чорногора, на межі між Івано-Франківською та Закарпатською областями. Це один з найпопулярніших туристичних об’єктів у Карпатах. З вершини гори перед поглядом відкривається вид на весь чорногірський хребет.
  • Найбільш високогірне місто – Рахів. Середня його висота становить 820 м над р. м. Цьому місту належить ще один рекорд – найбільший перепад висоти між вулицями – 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м.
  • Найбільший кам’яний залізничний міст – міст у смт. Ворохта, збудований в 1895 р. При загальній довжині 130 м проліт становить 65 м. Це один з найбільших кам’яних мостів у світі.
  • Найдовший залізничний тунель побудований в 1887 році в Бескидах. Довжина тунелю становить 1747м.
  • “Висяче болото”. Найбільш незвичними серед боліт вважаються висячі, або схилові, які “туляться” на гірських схилах. Найбільше серед них – Глистове, розташоване на південному схилі однойменної полонини у Гринявських горах на висоті 1450 м. Воно відрізняється досить багатою флорою – тут, наприклад, зустрічаються 17 видів осик. Це болото – пам’ятка природи державного значення з 1975 р.
  • Найдавніше дерево в карпатських лісах – ялина (смерека). Її походження пов’язане з крейдяним періодом мезозойської ери. І вже на світанку виникнення людства вона використовувалась як рослина-цілитель через свої фітонцидно-бактерицидні властивості.
  • Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван, яку ще називають “Білий Слон” – найвище розташована споруда України, в якій жили і працювали люди. Має 2028 м над рівнем моря. Урочисто відкрита 1938 року, вона вважалася другою за значущістю в Європі та шостою у світі. Вона була обладнана сучасною на той час технікою, але головною її окрасою став астрограф з 33-сантиметровим об’єктивом. Завдяки цьому астрографу науковці обсерваторії могли вивчати планети та комети.
  • На погаслому вулкані в середньовіччі збудовано Мукачівський замок.

Могутні, загадкові, оповиті легендами Карпати завжди раді туристам. Коли б ви туди не приїхали, в будь-яку пору року – там неймовірно. Тому любіть, відвідуйте та досліджуйте українські місця сили та краси.

Матеріал підготувала: Наталія Литвинюк, асистент кафедри Соціальної медицини та ООЗ;

 

 

Корисно знати