• Українська
  • English
Що варто знати про щеплення
Що варто знати про щеплення

Що варто знати про щеплення

Багато батьків сьогодні сумніваються в необхідності робити щеплення своєму маляті,

вважаючи, що  в цьому немає  серйозної необхідності – є всі необхідні ліки, і якщо дитина захворіє, її швидко вилікують. Крім того, багато мам ставляться до щеплень з побоюванням, не довіряють якості вакцин – чи не зашкодить це дитині, чи не занесуть дитині інфекцію і т.д. Безумовно, кожна мати має право хвилюватись за свою дитину, але перш ніж прийняти серйозне рішення, пропонуємо Вам ознайомитись з деякими фактами щодо щеплень.

Щеплення роблять проти захворювань, ліків проти яких поки що не існує, або малоефективні. Згідно національного календаря щеплень дітей вакцинують проти кору, поліомієліту, паротиту, краснухи, туберкульозу, коклюшу, гепатиту, дифтерії, правця, гемофільної інфекції. Щеплення проти цих захворювань обов’язково потрібно робити малюкам, тому, що краще попередити хворобу, ніж її лікувати. Наприклад, краснуха і кір, які здаються на перший погляд не такими вже й серйозними захворюваннями, можуть викликати енцефаліт (запалення мозку) у одного із тисячі хворих. Паротитна інфекція (свинка) може призвести до безпліддя та менінгіту. Коклюш може викликати пневмонію, судомний синдром і навіть астму. А  поліомієліт призводить до розвитку паралічів, в результаті чого дитина стає інвалідом, а іноді захворювання закінчується смертельно через параліч дихальної мускулатури.

Незважаючи на те, що більшість «обов’язкових» захворювань в нашій країні не поширені, це не означає, що їх більше не має. Захворювання не поширююється у тих регіонах, де щеплено понад 95% дітей, тобто є колективний імунітет проти недуги. Частина батьків, покладаючись на інших, не вакцинує своїх дітей. Але тут потрібно розуміти, як тільки починається спад вакцинації, обов’язково з’являється спалах захворювання, як це сталося у 2011 році в Європі, де різко знизилась вакцинація проти кору. В результаті, за рік було зареєстровано близько 30 тис. випадків захворювання, з яких 36 хворих отримали ураження мозку, в результаті якого восьмеро померли. Враховуючи те, що в Україні, починаючи з 2009 року почались перебої з постачанням вакцин, на жаль, щорічно знижується рівень охоплення дітей вакцинацією, що може призвести до спалахів цілого ряду інфекційних хвороб. Саме ця ситуація і призвела до того, що в 2015 році в Україні зареєстровано спалах поліомієліту і була розпочата трьохтурова додаткова вакцинація дітей віком від 2 місяців до 6 років, а в третьому турі – дітей до 10 років  проти цього захворювання. Але, на жаль, через розгорнуту засобами масової інформації антивакцинальну кампанію, чисельні відмови батьків, в результаті масової вакцинації  не вдалось досягти охоплення щепленнями проти поліомієліту 95% дітей і тому й досі існує реальна загроза поліомієліту в нашій країні.   Слід пам’ятати, що до тих пір, поки хоч десь на планеті має місце бути інфекція, необхідно перестрахуватися, навіть, незважаючи на зовсім маленький ризик.

Грудне вигодовування на 100% не захищає малюка від інфекційних захворювань, навіть якщо у матері є імунітет проти найпоширеніших захворювань. Це пов’язано з тим, що рівень захисних факторів, які мати передає своїй дитині, може бути недостатнім. Звичайно, малюки, які годуються грудьми, мають менший ризик захворіти на інфекційні захворювання, ніж діти, які годуються штучними сумішами. Але це не привід відмовлятися від вакцинації.

Крім щеплень, які є в національному календарі, є інші, не менш важливі щеплення, які бажано зробити кожній дитині. Наприклад, щеплення проти пневмококової та ротавірусної  інфекції. Є також вакцини проти пневмонії, менінгіту, вітряної віспи, вірусу папіломи людини. Вірус папіломи людини є дуже поширеним на планеті і викликає багато проблем зі здоров’ям, у тому числі онкологічні захворювання. Ці рекомендовані щеплення в нашій країні роблять за кошти батьків.

Незважаючи на те, що щеплення не дає 100% захисту від кожного захворювання, не варто від них відмовлятися і покладатися на власний імунітет й існуючі ліки. Вакцина дозволяє організму «ознайомитись» з вірусом, і, якщо він зустрінеться на життєвому шляху, організм відразу розпізнає його і виробить антитіла (захисні фактори) для нейтралізації. Тому, навіть якщо дитина захворіє, незважаючи на проведену вакцинацію, вона перенесе захворювання легше і одужає швидше і без ускладнень.

Щеплення повинні проводитись здоровій дитині, адже це серйозне випробовування для імунної системи дитини. Незважаючи на те, що імунна система у нас досконала і здатна і  працювати і відповідати на зовнішню загрозу одночасно, вона часто буває уразлива, і якщо дитина нездужає, є ризик завдати шкоди імунній системі. Але, як стверджують вчені, чим більше щеплень отримала дитина, тим міцніший імунітет.

Поради батькам, як запобігти розвитку ускладнень вакцинації:

Перед щепленням дитина повинна бути абсолютно здоровою. А якщо у малюка діатез, кропив’янка, почервоніло горло, напередодні він був млявий – все це привід відкласти щеплення і зробити його тоді, коли дитина одужає.

ДО ВАКЦИНАЦІЇ: НЕ ЗМІНЮЄМО  ЇЖУ ТА ВІДМОВЛЯЄМОСЯ ВІД ГОСТЕЙ
За тиждень до щеплення не змінюйте раціон харчування дитини.
За 3-4 дні зведіть до мінімуму спілкування із сторонніми.
Не можна робити щеплення, якщо у дитини добу не було стільця (зробіть очисну клізму, поставте гліцеринову свічку).
Припиніть прийом вітаміну Д за 2-3 дні до вакцинації. В цей період бажано раціон дитини  збагатити кальцієм (вживати сир, кисломолочні продукти).
Переконайтеся в день щеплення, що у дитини немає нежиті, проносу, висипань, підвищеної температури.
Не соромтеся на прийомі у педіатра озвучити всі свої сумніви: дитина не спить вночі, вдень вередує і т. д.

ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ: ЧАСТІШЕ ДАВАЙТЕ ПИТТЯ ДИТИНІ І СТЕЖТЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРОЮ

Прогуляйтеся по парку хвилин 30-40, тільки уникайте спілкування з іншими дітьми в цей день і ще в два наступних.
Давайте багато пити.
Якщо у дитини погіршиться апетит, не годуйте її насильно.
При підвищенні температури вище 38 градусів  дайте жарознижуючий засіб.
У день щеплення утримайтеся від купання, відновіть його, як тільки температура стане нормальною.
Якщо проводили пробу Манту, не мочіть руку дитини три дні, намагайтеся, щоб вона навіть не спітніла.
Запам’ятовуйте все, що вам здасться незвичним в поведінці дитини, це стане в нагоді при підготовці до наступної вакцинації.
Якщо не вдається знизити температуру, дитина стала неспокійною, відразу ж викличте лікаря.

Шановні батьки! Яке б ви рішення не прийняли щодо вакцинації вашої дитини, пам’ятайте, що потрібно зміцнювати імунітет дитини у будь-якому разі з самого народження – годуйте грудьми, частіше гуляйте, займайтеся загартовуванням, робіть фізкультуру і масаж.

Матеріал підготувала: професор кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Іванова Лоріна Алімівна.

Корисно знати