• Українська
  • English
Вагітність після 35 років
Вагітність після 35 років

Вагітність після 35 років

Сьогодні все більше жінок планують вагітність у віці далеко за 30. Деяких підштовхує до ухвалення такого рішення невблаганний хід “біологічного годинника”. Інші, ставши матусями в молоді роки, хочуть народити дитину і після 35. Що ж необхідно зробити жінкам цієї вікової категорії, щоб виносити вагітність та народити здорове маля?

Перш за все – відвідати гінеколога або свого дільничного лікаря, щоб повідомити про свої плани. Надзвичайно важливо, щоб організм “не підвів” під час вагітності. Після спільного, ретельного аналізу всіх подій, які відбувалися з вашим здоров’ям у минулому, стане зрозумілим, до яких “вузьких” фахівців слід звернутися. Це особливо актуально, якщо у вас астма, гіпертонія, діабет або інші хронічні захворювання. На жаль, після 35 років таке зустрічається нерідко.

До зачаття слід також вирішити питання щодо доцільності щеплення від краснухи і гепатиту В. Імунітет до згаданих хвороб, а також до кору, паротиту і вітрянки  легко перевірити за допомогою аналізу крові. Якщо буде потрібна вакцинація, то подружній парі необхідно продовжити запобігання ще на три місяці.

Після профілактичного огляду гінеколога, в якого крім звичайних моментів обов’язково будуть включені огляд молочних залоз (можливо знадобиться зробити мамографію), УЗД органів малого тазу, мазки на флору і онкоцитологію, необхідно провести обстеження на наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). У більшості людей (70%) інфекції можуть не викликати дискомфорту, проте перед планованою вагітністю необхідно позбавитися від небажаних “супутників”, оскільки вони збільшують ризик ускладнень – мимовільних викиднів, передчасних пологів.

Обстеження на Torch – інфекції є актуальним до настання вагітності, а не під час неї. Тому що більшість з них не лікуються під час виношування дитини. Цитомегаловірус, віруси простого герпесу досить часто виявляються при обстеженні подружніх пар. У більшості випадків при хорошому стані імунітету вони не надають пошкоджувальної  дії на майбутнього малюка. Токсоплазмоз — ще одна інфекція, яка може негативно впливати на плід. Небезпечно лише первинне інфікування під час вагітності. Якщо у майбутньої мами вже є імунітет, інфекція не несе небезпеку. За відсутності його необхідно дотримуватися обережності під час приготування їжі, уникати контактів з незнайомими тваринами.

Жінці, яка збирається стати мамою, потрібно приділити особливу увагу своєму харчуванню. Необхідно, щоб у вашому харчовому раціоні було досить протеїну (білків). Важливо також споживати достатньо рідини (8-10 чашок). Щоб уникнути запорів (ця проблема актуальна для вагітних), потрібно вживати їжу, багату клітковиною. Якнайкращим способом отримання вітамінів і мінеральних добавок під час вагітності є вживання  їх з харчовими продуктами.

Кожна з нас хотіла б народити міцне і розумне дитя. Сучасна медична наука має в своєму арсеналі ряд діагностичних методів, за допомогою яких у процесі вагітності багато разів перевіряють, чи все благополучно з малям. Розроблений також алгоритм профілактичних заходів, завдяки яким можна попередити народження хворих дітей. Перш за все – це ультразвукове обстеження. Важливим є дотримання вагітною рекомендацій щодо кратності та термінів його проведення.

Не слід також категорично відмовлятися від біохімічних скринінгових обстежень, адже їх результати дають відповідь на питання, чи є вади розвитку у майбутнього малюка, чи ні.

Таким чином, цілий ланцюжок послідовних заходів, що підкріплюють один одного, дозволяє попередити народження хворої крихітки. Кількість наших сучасниць старше 35 років, що чекають появи дитини, все збільшується. При цьому багато гінекологів відзначають, що їм навіть подобається піклуватися про жінок, яким далеко за 30 років, бо вони стримані, дуже мужньо виконують всі рекомендації лікарів і… жодних капризів, що не завжди ми бачимо у більш юних вагітних жінок.

Жінкам старше 35 років, які лише починають боязко замислюватися: “А може бути…”, хочеться побажати: “Не бійтеся!. Реально оцініть рівень свого здоров’я і не відкладайте вагітність у довгий ящик”. Пам’ятайте, що і від вас багато у чому залежить наскільки сприятливим буде результат. Фактично вам слід робити не більше і не менше, ніж будь-якій жінці, що мріє про дитя. Стежте за своїм здоров’ям, намагайтеся уникати стресів або хоча б понизити їх кількість, зверніться до компетентного лікаря або акушерки, і разом з ними вирішуйте питання у міру їх появи. На підготовчих курсах вам також напевно допоможуть розвіяти всі сумніви, підкріпити упевненість у своїх силах та успішно народити. Адже тепер-то ви точно все зробити правильно!

Матеріал підготувала: Світлана Михайлівна Ясніковська – доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ.

Корисно знати