• Українська
  • English
Обережно – кліщі!

Обережно – кліщі!

Весна – це пора, коли природа прокидається, дерева і квіти буяють, а трава зеленіє. Однак, з приходом весни не тільки все розквітає, а й розповсюджуються паразити, зокрема розпочинається сезон активності кліщів. Зазвичай, він триває до листопада, але має два яскраво виражених піки активності протягом року – квітень-травень і серпень-вересень.

Кліщі – невеликі тварини, довжиною тіла від 2 до 4 міліметрів, що належать до класу Павукоподібних. Після того, як кліщ насмоктався крові, він може сильно збільшитися в розмірах (навіть до розміру горошини) і стати добре помітним. Кліщі водяться не тільки в лісі, а й на вашій дачі, у міському парку чи сквері. У більшості випадків вони чекають своїх жертв на землі або у високій траві. Він міцно чіпляється за людину і шукає місце для укусу. Під час укусу виділяється спеціальна знеболювальна речовина, тому ви навряд чи його відчуєте. Улюблені місця укусів кліщів – там, де шкіра найтонша і добре кровопостачання: пахова область, область під колінами, шия, живіт, згин ліктя, вуха, пупок, пахви. На тілі людини, він може перебувати протягом декількох днів після чого, напившись крові, відвалюється.

Самі по собі кліщі не небезпечні, але вони переносять збудників багатьох інфекційних захворювань, в основному хвороби Лайма та кліщового вірусного енцефаліту. Це хвороби з переважним ураженням центральної нервової системи, які можуть призвести до інвалідності, а іноді й до летальних випадків.

Що робити, якщо присмоктався кліщ?

Не рекомендується самостійно видаляти кліща, оскільки це може призвести до інфікування рани, це важко зробити без належної практики, і ви можете розчавити кліща або не зможете повністю його видалити. Тому слід звернутися в травмпункт або найближчий медичний заклад, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть всі необхідні рекомендації.

Якщо немає можливості звернутися до лікаря видалення проводять самостійно: за допомогою пінцета або нитяної петлі повільно похитуйте кліща з боку в бік, тримаючи його між хоботком кліща і шкірою людини. Після видалення кліща місце укусу потрібно обробити 3% розчином йоду чи спиртом. Якщо в рані залишився хоботок, видаліть його стерильною голкою.

Вилучених кліщів слід помістити у пробірку чи скляні ємності з щільними кришками і за направленням лікаря розпочати лабораторне дослідження на наявність збудників інфекційних захворювань. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу необхідно звернутися до лікаря.

Як себе уберегти від укусу кліщів?

  1. Носіть легкий, простий одяг з довгими рукавами, щоб легше було помітити кліщів. На голову обов’язково одягають головний убір.
  2. Під час прогулянки кожні 2 години проводити самоогляд і взаємоогляд, та ще раз вдома по завершенню прогулянки.
  3. Під час мандрівок триматися середини стежки. Звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м місце для відпочинку, нічного сну на природі.
  4. Прийшовши додому, негайно переодягніться, ретельно огляньте, виперіть і випрасуйте одяг.
  5. Якщо разом з вами на природі перебували ваші домашні улюбленці – їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.
  6. Використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму та наносити відповідно до інструкції. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Матеріал підготував доктор філософії, асистент кафедри медичної біології

та генетики Владислав ЙОСИПЕНКО

Корисно знати