• Українська
  • English
Мінеральні ресурси Буковини
Мінеральні ресурси Буковини

Мінеральні ресурси Буковини

ЦІКАВО. Багатство мінеральних вод Буковини досліджували і досліджують багато науковців. Ми розповімо вам про науковців Буковинського державного медичного університету, які досліджують дану тему.

Найбільш вагомим доробком на цю тематику є наукові дослідження доцента кафедри загальної хімії Чернівецького медичного інституту Феодосія Лапшина (1911-1981 рр.) Він залишив нам у спадок дослідження хімічного складу близько трьох сотень джерел мінеральної води Буковини. Завдяки його ентузіазму побудовані санаторій і водолікарні в селах Щербинці і Брусниці Чернівецької області, а в селі Буденець – завод розливу мінеральної води “Буковинська”. Після закінчення у 1948 році хімічного факультету Чернівецького державного університету Феодосій Лапшин 32 роки , тобто все трудове життя, відпрацював на кафедрі загальної хімії ЧМІ (тепер БДМУ). Починав працювати лаборантом, а закінчив завідувачем кафедри загальної хімії. У 1960 р. захистив кандидатську дисертацію на тему “Фізико-хімічна характеристика мінеральних джерел Чернівецької области”, а у 1973 році апробував докторську дисертацію на тему “Хімія мінеральних вод українських Карпат”. Автор 42 наукових праць і двох монографій”.

З Феодосієм Вікторовичем Лапшиним над дослідженням хімічного складу мінеральних вод Буковини працювали старший лаборант С.С. Бобик, викладач кафедри Д.З. Попівчук. Після Лапшина дослідження мінеральних вод Чернівецької області продовжила кандидат хімічних наук Людмила Костюк, що і до нині працює викладачем кафедри медичної та фармацевтичної хімії Буковинського державного медичного університету. Нею досліджений склад мінерального джерела с.Магала, а також  джерел Кривського гіпсового кар’єру. За матеріалами цих досліджень вийшло друком близько десяти наукових праць, в яких приведені рекомендації щодо практичного використання цих мінеральних вод.

Цікавою буде інформація про мінеральну воду “Буковинська”, що розливається в с.Буденець Чернівецької області і користується великим попитом.

Буденецькі джерела № 1 і № 2 – це артезіанські свердловини, пробурені в 1948-1960 рр. Водоносний горизонт виявлено на глибині31,5 мв сарматських пісках. Товщина шару водоносних пісків досягає21,5 м. Загальний дебіт джерел –300 000 лна добу. За хімічним складом мінеральна вода джерел “Буденець” належить до лікувальних гідрокарбонатно-натрієвих. Вона прозора, без запаху, холодна (температура +12оС).

Мінеральна вода “Буковинська” слабомінералізована, гіпотонічна, містить лише 1,1-1,2 гу1 лводи розчинних солей, серед яких переважає гідрокарбонат натрію і практично не має солей кальцію і магнію. Тобто вода дуже м’яка, лужна, рН 8,5-8,8, і успішно використовується при підвищеній кислотності шлункового соку, а також за  інших захворювань органів травлення.

Матеріал підготувала: Алла Велика, асистент кафедри медичної та фармацевтичної хімії БДМУ

Корисно знати