• Українська
  • English
Парвовірусна інфекція! Що за п’ята хвороба?

Парвовірусна інфекція! Що за п’ята хвороба?

Протягом останніх двох місяців в Україні лікарі, зокрема педіатри та сімейні лікарі, помітили підвищення захворюваності на парвовірусну інфекцію, збудником якої є парвовірус людини типу В19. За попередні роки дана інфекція зустрічалась нечасто, принаймні із клінічними проявами.

Що це за хвороба?

Власне, свою неофіційну назву «п’ята хвороба» отримала через те, що походить від місця у стандартному списку 6-ти первинних дитячих висипних хвороб, до якого входять кір, скарлатина, краснуха, інфекційний мононуклеоз, парвовірус, дитяча розеола.

Парвовірус В19 – це інфекційна еритема, яка передається в основному повітряно-крапельним механізмом передачі. Хвороба дуже заразна. Парвовірус В19 стійкий: витримує заморожування і температуру до +60 °С. Звичайні антисептики не допоможуть від нього вберегтися, парвовірус не боїться спирту. Джерелом інфекції є хвора людина (дитина), яка є заразною до моменту появи висипки. Тому не потрібно ізольовувати хворого на 2 тижні до моменту зникнення висипань.

Інкубаційний період – 14-20 днів. Спалахи парвовірусної інфекції реєструються найчастіше взимку та навесні.

Парвовірус – це гостре інфекційне захворювання переважно дитячого віку, що характеризується різноманітними клінічними проявами, серед яких найбільш поширеною є інфекційна еритема.

Як перебігає захворювання?

Перебіг парвовірусної інфекції часто безсимптомний або клінічна картина нагадує легку застуду. Можливі:

  • Незначне підвищення температури тіла
  • Головний біль
  • Загальна слабкість
  • Нежить
  • Біль у горлі
  • Біль у м’язах і суглобах

Потім приєднується характерний симптом для парвовірусу – симптом «ляпасу» на щоках – яскраве почервоніння на щоках, а також плямисто-папульозний висип на тулубі і кінцівках, який швидко трансформується у сітчастий, який нагадує мереживо з можливим свербежем. Захворювання дуже легко переплутати із алергією.

Висип при парвовірусній інфекції зазвичай зникає через тиждень, але може зберігатися до 2-3 тижнів. Іноді можуть з’являтися повторні висипання, особливо при хвилюванні, фізичному навантаженні, перебуванні на сонці, купанні. У дітей із супутніми захворюваннями та ослабленим імунітетом можливий ускладнений перебіг захворювання із ураженням нервової системи, печінки, нирок. Одним із ускладнень є апластичний криз – зниженням рівня гемоглобіну, еритроцитів і ретикулоцитів через викликане самим вірусом кількаденне пригнічення функції кісткового мозку.

Як правило, рясний висип буває саме у дітей, тоді як у дорослих цей симптом невиражений або взагалі відсутній. Проте, саме дорослі часто страждають від суглобового та м’язового болю, особливо у зоні кистей, зап’ястя, коліна. Такий артрит може тривати аж до декількох місяців, але поступово сам минає. Найпоширеніше ускладнення парвовірусу серед дорослих – анемія.

Найбільш небезпечним парвовірус є для вагітних, бо він вражає плід – аж до того, що може спровокувати його загибель, підвищує небезпеку викидня. Ризик смерті плода сягає 10-15 %.

Профілактика. Щоб дитина або дорослий не захворів на парвовірусну інфекцію, необхідно дотримуватися загальних рекомендацій:

  1. Вагітним і дітям молодшої вікової групи слід уникати місць великого скупчення.
  2. Парвовірус дуже заразний, тому скорочення спілкування з контактними, знизить ймовірність зараження.
  3. Важлива частина профілактики – ведення здорового способу життя та своєчасне лікування всіх супутніх захворювань.
  4. Парвовірусна інфекція не становить серйозної небезпеки для більшості людей.
  5. Своєчасне звернення до лікаря знизить ймовірність розвитку ускладнень, які становлять небезпеку для життя.
  6. Специфічної профілактики не існує.

Підготувала асистенка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Юлія БОЙКО.

Корисно знати