• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з артритом

Всесвітній день боротьби з артритом

12 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з артритом.

Артрит – це загальний термін, який описує запальні процеси у суглобах, біль та деформацію. Артрити є однією з провідних причин втрати працездатності та інвалідності людей.

Зараз відомо більше 100 типів артриту, з найпоширенішими серед них – остеоартрит (дегенеративне захворювання, що впливає на тканини суглоба) та ревматоїдний артрит (хронічне захворювання, що може викликати запалення по всьому тілу та біль у суглобах).

Ризик артриту існує для кожної людини, від немовлят до літніх людей. Чинники, які спричиняють розвиток артриту, включають травми, надмірне фізичне навантаження, генетичну схильність, інфекції, переохолодження та куріння, серед інших.

Симптоми артриту варіюють залежно від його типу, і можуть включати набряк, біль, скутість та обмеження руху. Симптоми можуть змінюватися з часом і важкість може варіювати від легкої дискомфорту до сильного болю, який може перешкоджати виконанню повсякденних справ.

Зміни в суглобах, спричинені артритом, можуть бути видимими або ховатися від погляду, включаючи вузлуваті суглоби пальців, що можна побачити, або зміни, які виявляються лише на рентгенівських знімках. Деякі типи артриту також можуть впливати на очі, шкіру, серце, легені та нирки.

Якщо ви стурбовані болями в суглобах, зверніться до свого сімейного лікаря для консультації та можливого направлення до спеціаліста.

Фактори ризику артриту, які ви можете контролювати, включають:

Надмірна вага та ожиріння збільшує ризик остеоартрозу. Дотримання здорової маси тіла через правильне харчування та фізичну активність може допомогти знизити цей ризик.

Здорове харчування передбачає різноманітний раціон, який включає фрукти, овочі, м’ясо, рибу, яйця, бобові та молочні продукти, забезпечує ваш організм необхідними поживними речовинами. Кальцій разом із вітамінами D, A, C, та E сприяють покращенню рухливості суглобів.

Фізична активність працює на зниження болю та покращення якості життя. Перед початком фізичних вправ, консультуйтесь з лікарем.

Куріння збільшує ризик розвитку артриту, тому варто залишити цю шкідливу звичку.

Фактори ризику, які ви не можете контролювати, включають вік, стать, генетику та спадкові риси.

Запам’ятайте, що своєчасний візит до лікаря, діагностика та лікування є важливими для збереження здоров’я суглобів.

Інформацію підготував асистент кафедри внутрішньої медицини Володимир Вівсянник

Корисно знати