• Українська
  • English
Підготовка ротової порожнини до протезування

Підготовка ротової порожнини до протезування

Часто на етапі консультації в лікаря стоматолога-ортопеда пацієнти дізнаються, що перед протезуванням їм необхідно провести лікування в інших спеціалістів, що викликає подив і недовіру. Однак значна частка успіху ортопедичного лікування залежить від ефективної підготовки ротової порожнин пацієнта до запланованої роботи. А це можливо лише за злагодженої командної роботи спеціалістів різних стоматологічних спеціальностей. Командна робота створює позитивне робоче середовище, сприяє задоволеності роботою як лікарів, так і пацієнтів, забезпечує надання якісної стоматологічної допомоги. Щиро вітаємо усіх лікарів стоматологів із професійним святом, бажаємо наснаги та сяючих посмішок вашим пацієнтам!

Терапевтична підготовка

У першу чергу лікар стоматолог-ортопед визначає необхідність санації ротової порожнини, тобто загальнооздоровчих заходів, які необхідні більшості пацієнтів. Наприклад, проведення професійної гігієни та зняття зубних відкладень. Якщо лікар бачить, що окремі зуби потребують терапевтичного лікування через карієс та його ускладнення, наявні захворювання тканин пародонта чи слизової оболонки порожнини рота, то пацієнт буде скерований до лікаря стоматолога-терапевта або пародонтолога.

Мабуть, найбільше уваги лікарі стоматологи-ортопеди приділяють так званим «опорним» зубам, які слугуватимуть опорою для знімних та незнімних конструкцій протезів. Тому першими сануватимуть саме ці зуби. Протезування пацієнтів без цього важливого етапу – це серйозна лікарська помилка, що загрожує інфікуванням опорних зубів та їх подальшою втратою.

Хірургічна підготовка

Велика група маніпуляцій – це хірургічні втручання. Зокрема, під час рентгенологічної діагностики лікар-стоматолог оцінює стан коренів зубів, наявні захворювання та можливість їх консервативного лікування. Коли є надто велика втрата кістки біля зуба, і відтак, його рухомість третього ступеня, значне руйнування зуба (нижче ясен) – такі зуби зазвичай вартує видаляти. Хірургічна підготовка протезного ложа також може включати операції, які покращують умови для протезування, наприклад, імплантацію, кісткову пластику (відновлення альвеолярного відростка), синус-ліфтинг, видалення гострих кісткових виступів. Лікарі стоматологи-хірурги також можуть здійснити пластику м’яких тканин ротової порожнини, зокрема, поглиблення присінка ротової порожнини, переміщення місць прикріплення м’язів, пластику вуздечок губ і язика, висічення тяжів слизової оболонки. Ці втручання хоч травмують і потребують більш тривалої реабілітації, однак їх переваги неоціненні: вони допомагають створити простір для базисів протезів, покращити їх фіксацію.

Ортодонтична підготовка

Направлення до ортодонта отримають пацієнти із порушеннями оклюзії – нормального співвідношення зубних рядів. Це можуть бути проблеми із зміщенням або нахилом окремих зубів, які планується використати як опору, також вертикальні деформації, наприклад симптом Попова-Годона. Якщо такі порушення значно виражені, провести ортопедичне лікування часто дуже тяжко, бо бракує місця для накладання зубних протезів. Ортодонтичне лікування за допомогою пластинок чи брекет-систем дає чудові результати, однак воно вимагає тривалого терміну застосування, а в осіб старшого і похилого віку приносить, на жаль, лише частковий успіх.

Ортопедична підготовка

Ортопедичне втручання теж може бути частиною підготовки до основного протезування. Зокрема, ортопедичні методи лікування допомагають при вирівнюванні оклюзійної поверхні зубного ряду, відновлення коронок окремих зубів (вкладками, штучними коронками, куксово-кореневими конструкціями). При пародонтологічному лікуванні лікарі стоматологи-ортопеди можуть виготовляти шинуючі конструкції та шини-протези. При необхідності підвищення висоти прикусу застосовують спеціальні капи для його поступового двоетапного підняття. Для створення гарних умов протезного ложа можливе застосування безпосередніх протезів. Такі іммедіат-протези накладають у ротову порожнину не пізніше 24 годин після операції, тобто їх виготовляють ще до проведення операції.

Психологічна підготовка

Не варто також забувати про психологічну підготовку пацієнта, адже страх, психомоторне напруження можуть негативно позначитись на кінцевому результаті протезування. Відсутність бажання пацієнта співпрацювати з лікарем чи дефіцит взаєморозуміння можна подолати, якщо на прийомі створити атмосферу взаємної довіри, дотримуватися норм етики та деонтології.

Загальна підготовка

Наостанок хочеться вказати на загальнолікарську підготовку, зокрема, консультацію сімейного лікаря для пацієнтів із серйозними загальносоматичними захворюваннями. Адже ротова порожнина є дзеркалом цілого організму і більшість захворювань мають там своє відображення. Відтак вести стоматологічний прийом таких пацієнтів, зокрема, протезувати, вартує у період ремісії основних захворювань.

Існує чимало факторів, які безпосередньо впливають на якість та довговічність зубного протезування. Однак ретельна підготовка ротової порожнини пацієнтів – це один із ключів успіху на ортопедичному прийомі.

Бєліков О.Б., Рощук О.І.

Корисно знати