• Українська
  • English
Майбутнє треба планувати
Майбутнє треба планувати

Майбутнє треба планувати

Підлітки і секс – вибухове поєднання. Небагато батьків здатні визнати той факт, що їх дитина-підліток займається сексом. Коли приходить час розмови з підлітками про секс, до початку їх статевого життя, основна бесіда повинна стосуватися необхідності використання контрацепції.

Будь-якій розсудливій людині зрозуміло, що найкращим методом запобігання від вагітності у дівчаток-підлітків є утримання від сексуальних контактів. Проте дійсність така, що майже кожна десята мешканка України починає сексуальне життя у віці до 14 років.

Анкетування старшокласників у різних регіонах свідчить про те, що 67% дівчат спокійно ставляться до ранніх позашлюбних статевих зносин. У кожної четвертої сексуально активної дівчинки-підлітка немає постійного статевого партнера. Щорічно кожна 10-а новонароджена дитина в Україні з’являється на світ у матерів молодше 15 років і найчастіше поза шлюбом, а вагітність у 19% дівчат виникає в результаті першого в їхньому житті незахищеного статевого акту.

Випадкові статеві контакти (часто в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння) на тлі збереження сексуальної безграмотності підлітків виявляються основною причиною зростання у них частоти захворювань, що передаються статевим шляхом, таких як сифіліс, гонорея, хламідіоз, ВПЛ, СНІД.

Нагадайте дитині, що існує багато способів показати свої почуття тому, кого любиш, і для цього необов’язково займатися сексом.

Обговорюйте методи контрацепції

Дуже важливим життєвим навиком для кожного є розуміння методів контрацепції. Неважливо, чи вирішить підліток зайнятися сексом або почекати до повноліття, упевніться, що він / вона знає, як запобігти вагітності або захистити себе від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Обговоріть з підлітком:

  • Презервативи. Постійне і правильне використання презервативів – найбільш ефективний спосіб захисту сексуально активних підлітків від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Презервативи також допомагають запобігти вагітності. Переконайтеся в тому, що підліток розуміє важливість питання, і завжди буде використовувати презервативи під час сексу.
  • Контрацептивні засоби. Переконайтеся в тому, що підліток розуміє, що протизаплідні засоби не замінюють презервативи. Вони просто запобігають від вагітності, але не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
  • Екстрені протизаплідні засоби. Поясніть підлітку, що протизаплідні засоби краще застосовувати до заняття сексом. Хоча екстрена контрацепція, така як, наприклад, ранкова таблетка після сексу може допомогти запобігти вагітності, якщо підліток не подумав про це заздалегідь або ж якщо не спрацювали інші протизаплідні засоби.

Не бійтеся, що розмови з підлітком про протизаплідні засоби підштовхнуть його до заняття сексом. Незалежно від того, піднімаєте ви цю тему чи ні, підліткам все одно цікаві теми сексу і контрацепції. Своєю відкритістю та щирістю ви навпаки допоможете їм приймати усвідомлені рішення і діяти відповідально, коли прийде час зайнятися сексом, будь то зараз або роками пізніше.

Якщо ви не знаєте, як розповісти синові чи дочці про засоби контрацепції, зверніться до лікаря за допомогою. Фахівець може порадити вам, як правильно поговорити з підлітком і точно відповісти на питання про контрацептиви.

Культивуйте відповідальну поведінку

Підліткам може не вистачати зрілості і досвіду, щоб правильно і доцільно використовувати певні види контрацепції. Неважливо, який із засобів контрацепції вибере ваш підліток, поясніть необхідність регулярного відвідування лікаря і розгляньте способи, за допомогою яких можна зробити використання засобів контрацепції регулярним, наприклад, приймати протизаплідні таблетки після чищення зубів ввечері. Переконайтеся в тому, що ваша дочка знає, що робити, якщо пропустить прийом таблеток або ж якщо запідозрить, що вагітна.

Якщо підліток думає про те, щоб почати статеве життя, ви можете дати йому практичні поради, наприклад, носити презервативи в гаманці або сумочці. Поясніть підлітку, що вживання алкоголю і наркотиків може вплинути на його або її судження і збільшить ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Розмовляти з підлітками про секс нелегко. Але під вашим керівництвом вони зможуть зробити свідомий вибір і зберегти сексуальне здоров’я. У цьому зв’язку важливим завданням лікарів, педагогів, соціальних працівників є підвищення інформованості молоді про сучасні засоби попередження вагітності, шкоду переривання вагітності, зміну ризикованої  поведінки.

Ми з студентами ВДНЗУ «БДМУ» починаючи з 2015 року щорічно проводимо санітарно-просвітницьку акцію «Майбутнє варто планувати» в рамках Всеукраїнського тижня планування сім’ї, привертаючи увагу до цієї проблеми.

Метою заходу є підвищення поінформованості населення з питань планування сім’ї та пропаганди здорового способу життя для збереження репродуктивного здоров’я. Цьогорічна акція відбудеться в інші дати, враховуючи карантин, про що буде повідомлено додатково. Бережіть себе і своїх близьких!

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Ірина Маринчина

Корисно знати