Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Правильне харчування , як профілактика захворювань суглобів

Правильне харчування , як профілактика захворювань суглобів

 До Всесвітнього дня боротьби з артритом

Чи знали ви, що артрит – це не лише «хвороба бабусь та дідусів» ?

Насправді, він може вражати і зовсім молодих людей. Однією з головних причин є гіподинамія – проблема сучасності, коли більшість свого часу ми проводимо сидячи. Суглоби ж не люблять нерухомості – вони створені для руху, і коли його бракує – починаються проблеми. Проте, на здоров`я суглобів можна впливати, і один із найпростіших способів це правильне харчування.

Середземноморська дієта – найкращий вибір для профілактики артриту

Для профілактики захворювань суглобів найкраще працює середземноморська дієта, яка є однією з найефективніших протизапальних моделей харчування. Більшість проблем із суглобами тісно повʼязані з процесами хронічного запалення, які поступово руйнують хрящову тканину, обмежуючи рухливість. Тому таке харчування допомагає зменшувати запалені реакції  в організмі та підтримувати нормальну вагу, що важливо для уникнення зайвого навантаження на суглоби.

 Основні принципи середземноморької дієти:

  • Щоденне споживання свіжих, сезонних та місцевих фруктів та овочів;
  • Збільшене споживання бобових, насіння, цільнозернових продуктів, горіхів, оливок;
  • Помірне споживання птиці, молочних продуктів (переважно йогурту та сиру);
  • Регулярне споживання риби та морепродуктів;
  • Низьке споживання червоного м’яса та ковбасних виробів;
  • Оливкова олія є основним джерелом жиру.
  • Обмеження перероблених продуктів (фаст-фуду, солодощів, солодких напоїв, снеків, трансжирів, надлишку солі)

Зразкове меню на тиждень:

Понеділок

  • Сніданок: рис з овочами, салат з помідорами
  • Обід: курячі котлети з вівсяними пластівцями
  • Полудень: фруктовий салат
  • Вечеря: запечена скумбрія, тушковані овочі

Вівторок:

  • Сніданок: гречана каша, салат з помідорів, огірків, цибулі, петрушки, заправлений оливковою олією та лимонним соком; кефір
  • Обід: рибний суп, цільнозерновий хліб
  • Полудень: жменя горіхів, сухофрукти
  • Вечеря: запечена індичка, кус-кус, овочі гриль

Середа

  • Сніданок: сирники зі сметаною, сезонні ягоди, кава без цукру
  • Обід: запечена риба з макаронами з твердих сортів пшениці
  • Полудень: грецький йогурт з ягодами
  • Вечеря: запіканка з цвітної капусти та броколі з твердим сиром або бринзою

Четвер

  • Сніданок: банош з кукурудзяної крупи з бринзою, несолодкий чай
  • Обід: суп із сочевиці, цільнозерновий хліб
  • Полудень: сир з медом
  • Вечеря: рибні котлети з булгуром, салат з томатів, моцарели і зелені

П`ятниця

  • Сніданок: відварна вівсянка, заправлена ​​несолодким йогуртом, ягодами і меленими насінням льону
  • Обід: паста з морепродуктами, овочевий салат
  • Полудень: смузі
  • Вечеря: відварена картопля, холодець

Субота

  • Сніданок: омлет з помідорами і зеленню, шматочок цільнозернового хліба, чай або вода з лимоном
  • Обід: різотто з грибами та шпинатом
  • Полудень: тарілка з сезонними фруктами
  • Вечеря: рататуй з кабачків, баклажанів, помідорів і солодкого перцю

Неділя

  • Сніданок: йогурт з гранолою, насіння чіа та медом
  • Обід: паста з цільнозернових макаронів із томатним соусом, пармезаном
  • Полудень: жменя горіхів, сухофрукти
  • Вечеря: гарбуз в духовці, фарширований грибами, шпинатом, сиром і вершками

Такий раціон забезпечує організм мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами, антиоксидантами, харчовими волокнами, мікроелементами та вітамінами, які чинять протизапальну дію й підтримують обмін речовин у сполучній тканині.

Антиоксиданти – природний щит

Це природні речовини, які захищають клітини від пошкоджень та зменшують запальні процеси. Найбільше антиоксидантів міститься у яскравих овочах та фруктах: малина, цитрусові, морква, перець, томати, шпинат.

  • Вітамін С бере участь в синтезі колагену;
  • Вітамін Е захищає клітини від впливу вільних радикалів
  • Каротиноїди і флавоноїди діють як протизапальні агенти

Колаген – будівельний матеріал

Колаген – це білок, з якого складаються наші хрящі, сухожилля та звʼязки. Його зменшення з віком або при хронічних запаленнях робить суглоби вразливими. Тому варто додавати у свій раціон холодець, бульйони на кістках, мʼясо з хрящовою тканиною, рибну шкіру.

За даними дослідження Девіда Хантера із Сіднейського університету, регулярне споживання колагену ІІ типу, що міститься у вище зазначених стравах, сприяє зменшенню тертя між кістками в суглобах і тому є важливим для профілактики повʼязаних з ними захворювань.

Омега-3 – «мастило для суглобів»

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти пригнічують утворення прозапальних цитокінів та ейкозаноїдів. Найкращим джерелом є жирна риба без термічної обробки. Основні представники: лосось, скумбрія, сардини, оселедець.

Вітамін D – регулятор кальцієвого обміну

Вітамін D бере участь в регулюванні обміну кальцію та фосфору, що впливає на синтез хрящового матриксу і функцію хондроцитів.  Згідно досліджень, дефіцит вітаміну D вважається фактором ризику прогресування остеоартриту.

Джерела: жирна риба, яйця, збагачені молочні продукти, помірне сонячне опромінення.

Отже, дотримання принципів середземноморської дієти та забезпечення достатнього надходження ключових нутрієнтів може знизити ризик розвитку артриту, зберігати хороший функціональний стан суглобів і сповільнити дегенеративні процеси. Адже те, що ми кладемо на тарілку щодня і є нашими найкращими ліками для профілактики захворювань суглобів.

Підготували

доцент кафедри внутрішньої медицини Квасницька Ольга,

студенка 4 курсу медичного факультету Лещишин Тетяна

Корисно знати