• Українська
  • English
Профілактичний огляд жінок – запорука здорової нації

Профілактичний огляд жінок – запорука здорової нації

Здоров’я – це безцінний дар, який треба берегти та плекати. І єдиний спосіб його зберегти- це профілактувати, вчасно виявляти та лікувати захворювання.

Жінка- це берегиня сім”ї, вона дає початок новому життю, дбає про всіх членів родини, береже сімейний затишок. Тому так важливо жінці берегти своє здоров’я та дбати про себе.

Гінекологічний профілактичний огляд є обов’язковим для всіх жінок з 18 років та надалі-щороку. А від початку статевого життя – гінекологічний огляд включає також забір цитологічних мазків щороку.

Чому гінекологічний профілактичний огляд є таким необхідним?

Тому, що багато захворювань можуть починатись та проходити безсимптомно, без будь-яких скарг  наприклад передракові захворювання шийки матки – в результаті виявляються уже важкі, запущені форми, які вже себе проявляють клінічно. Втрачається час, коли ці зміни були ще зворотними, коли можна вплинути та пролікувати захворювання.

Або міома матки, яка виявляється на стадії невеликих вузликів, підлягає відповідному обстеженню, підбору медикаментозного лікування, спостереженню для профілактики росту вузлів. Адже виявлена міома великого розміру, симптомна міома- це, як як правило, оперативне лікування.

Тому, кожна жінка щороку має звернутись до гінеколога, провести бесіду з гінекологом, пройти загальний огляд, огляд в дзеркалах, бімануальне обстеження, здати мазки на флору та цитологічний мазок, кольпоскопію пройти консультацію по отриманим результатам обстеження з призначенням відповідного лікування при необхідності.

Будьте уважними до себе і свого здоров’я !

Матеріал підготувала доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Аліса ГОШОВСЬКА

Корисно знати