• Українська
  • English
«Про що» плачуть немовлята.
«Про що» плачуть немовлята

«Про що» плачуть немовлята.

Саме на цю тему в Міжнародний день захисту дітей професор кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Ігор Плеш та доцент Олена Макарова провели онлайн розмову зі студентами медичного факультету № 4.

Як зауважили викладачі, дослідження доводять, що немовлята у різних ситуаціях плачуть по-різному, тобто плач має різне «забарвлення». Наведемо декілька зразків поведінки дитини у різних ситуаціях.

  • Якщо дитина голодна, то її плач буде голосний, вимогливий, з вищанням.

Як зарадити?

Годуйте малюка за вимогою – як тільки він закрекче, відразу прикладайте до грудей. До слова, намагатися привчити дитину перших тижнів життя до розкладу і суворого режиму – марне, та навіть більше – шкідливе заняття.

  • Якщо під час годування, після декількох ковтків, дитина різко скрикує і припиняє смоктання, а потім продовжує акт смоктання й знову починає плакати, то акт смоктання викликає сильний біль, типовий при отитах. Ознака того, що в дитини болить вушко.

Як зарадити?

Не проводьте лікування самостійно, обов’язково зверніться до отоларинголога, який призначить адекватне лікування.

  • Коли у дитини виникають кишкові коліки, то її плач буде переривчастий, надсадний, немовля червоніє, стискає кулачки, «сучить» ніжками. Ця поведінка пов’язана із виникаючим приступоподібним болем при кишкових коліках.

Як зарадити?

Необхідно взяти дитину на руки, притиснувши до плеча і водночас ніжно погладжуючи її сіднички, носити її прямо, це сприяє руху повітря вверх та його відходженню, зробіть дитині легкий масаж животика по годинниковій стрілці.

  • При головному болю плач дитини буде непереривним, неголосним – це сигнал головного болю, який виникає при підвищеному внутрішньочерепному тиску.

Як зарадити?

Батькам необхідно обов’язково звернутися до невролога.

  • Плач при афективно-респіраторних пароксизмах відрізняється тим, що дитина при плачі не затихає, «закатується», не може зробити вдих, який виникає за рахунок спазму дихальних м’язів.

Як зарадити?

У зв’язку із перериванням дихання, що небезпечно для здоров’я немовляти, також необхідно звернутися до невролога.

  • Занадто збудливі діти, в яких привалюють процеси збудження, внаслідок пошкодження нервової системи у внутрішньоутробному періоді або при пологах, плачуть частіше, при цьому в них дрижать ручки та підборіддя.

Як зарадити?

Цей стан також вимагає консультації невролога.

  • Якщо плач малюка звучить не як вимогливий, а жалібне похникування, крихітка ворушиться і крекче, швидше за все, його турбує переповнений підгузок. Шкіра новонародженого дуже тонка й чутлива, а від тривалого контакту з вологою можуть виникати попрілості та подразнення, які викликають неприємні відчуття у малюка.

Як зарадити?

На першому місяці життя у немовляти близько 20 разів на добу сечовипускань, тому змінювати одноразовий підгузок потрібно не рідше ніж раз на 2-3 години.

Дослідження довели, що якщо багато часу носити і тримати дитину на руках упродовж перших тижнів життя, це матиме позитивний вплив на її спокій в майбутньому, тому що навіть декілька хвилин плачу можуть здаватися вічністю, коли ви мама!

Корисно знати