• Українська
  • English
Рекомендації щодо профілактики та запобігання інфікування і поширеності грипу пацієнт-лікар-стоматолог

Рекомендації щодо профілактики та запобігання інфікування і поширеності грипу пацієнт-лікар-стоматолог

Передумови

Медичні працівники можуть наражатися на професійні небезпеки, що становлять ризик захворювань, травм і навіть смерті у контексті реагування на грип. Ці професійні ризики включають:

(а) професійне інфікування грипом;

(б) шкірні розлади та тепловий стрес від тривалого використання ЗІЗ;

(в) вплив токсинів через інтенсивне використання дезінфікуючих засобів;

(г) психологічний дистрес;

(д) хронічну втому;

(е) фізичне та психологічне насильство та переслідування.

 Недостатні заходи з безпеки і здоров’я на роботі можуть призвести до збільшення серед медичних працівників частоти захворювань, пов’язаних  з професійною діяльністю, високих показників відсутності на роботі, зниження продуктивності праці та зниження якості медичної допомоги.

Вірогідність професійного впливу грипу на медичних працівників може визначатися ймовірністю прямого, непрямого або тісного контакту з людиною, зараженою вірусом. Це включає безпосередній фізичний контакт або догляд за нею, контакт із забрудненими поверхнями та предметами, проведення аерозоль-генеруючих процедур у випадку пацієнтів із грипом без належного особистого захисту або роботу з інфікованими людьми в закритих людних місцях з недостатньою вентиляцією. Ризик професійного впливу зростає відповідно до рівня передачі грипу серед населення.

Як лікарю стоматологу уберегтися від грипу?

Стандартні запобіжні заходи, актуальні для людей в громадських місцях, неефективні в стоматологічному кабінеті, звичайні одноразові медичні маски не здатні захистити від попадання вірусу в дихальні шляхи і на слизові оболонки лікаря. У стоматології потрібні більш серйозні методи захисту:

  • використання захисної маски класу FFP3;
  • робота в медичних рукавичках;
  • використання герметичних окулярів;
  • носіння одноразового медичного одягу;
  • обробка поверхонь.

Для ефективного захисту органів дихання необхідна маска, яка перешкоджає проникненню частинок повітря, води і слини. Міняти і обробляти її потрібно після кожного пацієнта. Медичні рукавички, одноразовий медичний костюм – атрибути, необхідність яких навіть не обговорюється, тому що ми маємо справу з вірусом, що передається контактним шляхом. Вирішальне значення в профілактичній роботі має дезінфекція та стерилізація в стоматології.

Додаткові методи захисту

Які ще способи перемогти коронавірус і зубні запобіжні заходи може використовувати стоматолог?

  • застосовувати кофердам;
  • перед роботою з бормашиною обробити ділянку лікування антисептичними препаратами;
  • при використанні наконечників по можливості відключати повітряний потік;
  • включати пилосос бормашини на максимальну потужність;
  • відмовитися на час карантину від проведення профілактичних процедур з використанням апаратів піскоструминної та повітряно-абразивної обробки;
  • встановити дезінфектори для рук на вході в клініку для пацієнтів;
  • якомога частіше проводити антисептичну обробку рук в рукавичках і робочих поверхонь.

Як виконується дезінфекція інструментів, обладнання та приміщення стоматологічного кабінету при грипі?

Види і методи дезінфекції в стоматології:

  • стерилізація та дезінфекція інструментів;
  • обробка поверхонь;
  • знезараження повітря з використанням рециркулятора.

Дезінфекція інструментів в стоматології проводиться двома способами:

  • температурний (обробка парою в автоклаві);
  • хімічний (обробка за допомогою дезінфікуючих засобів).

Принцип обробки стоматологічного інструментарію під час епідемії грипу такий же, як і в звичайних умовах роботи, так як інструмент стикається з раневими поверхнями, слизової і може стати джерелом інфікування для інших пацієнтів. У стоматології використовуються засоби для дезінфекції інструментів, ефективні проти всіх видів патогенних бактерій, вірусів будь-якої етіології, грибків.

Особливу увагу під час пандемії приділяється обробці обладнання та поверхонь в кабінетах. Санітарна дезінфекція при грипі – це ретельне прибирання кабінету після кожного пацієнта із застосуванням спеціальних антисептиків, прибирання приміщень загального користування щогодини, знезараження дверних ручок, часте провітрювання. Під час епідемії у стоматології використовують засоби для дезінфекції поверхонь пролонгованої дії, компоненти яких знищують і активно боряться з небезпечними для здоров’я мікроорганізмами протягом декількох годин. Це можуть бути концентровані засоби, призначені для приготування миючого дезінфікуючого розчину, або вже готові рідкі суміші з розпилювачем, які зручно використовувати для обробки важкодоступних ділянок меблів, обладнання.

Дотримання правил гігієни, використання якісних засобів захисту лікарем, ретельне прибирання та дезінфекція в стоматології, грамотна організація прийому пацієнтів – це найефективніша профілактична робота, яка не залишить грипу навіть найменших шансів.

Автори: ас. Дрозда Іванна Іванівна, доц. Митченок Олександр Вікторович,

ас. Солтис Ольга Михайлівна.

Корисно знати