• Українська
  • English
Чи може немовля плакати без причини й що таке період фіолетового плачу?

Чи може немовля плакати без причини й що таке період фіолетового плачу?

Починаючи від 2 тижнів і до 3-4 місяців після народження кожна дитина переживає “період фіолетового плачу”.  Цей термін запропонував доктор Роналд Барр майже 25 років тому. Акронім PURPLE використовується для опису специфічних характеристик плачу немовляти, щоб батьки та опікуни розуміли, що їх хвилювання через тривалий плач є марними та не засмучувалися, оскільки такий плач скоро закінчиться.

Англійською цей термін звучить як “PURPLE crying period”, що зручно описує такий плач, а саме:

P (peak of crying) – пік плачу, починаючи з 2-х тижнів дитина може плакати з кожним тижнем все більше і більше

U (unexpected) – плач може раптово виникати та зникати без причини

R (resists soothing) – дитина може не переставати плакати, як би її не заспокоювали

P (pain-like face) – дитина може виглядати так, ніби в неї щось болить, але це не обов’язково так

L (long lasting) – плач може тривати більше, ніж 5 годин на день

E (evening) – дитина плаче переважно в пообідню пору та пізно ввечері

Період фіолетового плачу починається через 2 тижні після народження та триває до 3-4 місяців. Слово «період» є важливим, оскільки вказує на те, що такий плач є лише тимчасовим.

Усі немовлята проходять через цей період, хоча хтось може плакати багато, а хтось менше. МГО “МЦРЛ” провели дослідження серед батьків та встановили, що у 80% опитаних плач дитини викликає злість та роздратування, а деякі батьки трусили свою дитину, щоб її заспокоїти, оскільки не знали, що це може вбити їх дитя.

Будь ласка, інформуйте усіх, хто доглядає за немовлятами, які тривало плачуть, що ні в якому разі дитину не можна трусити, як би сильно не засмучувались батьки та опікуни. Струшування немовляти смертельно небезпечне.

Ви можете анонімно пройти тестування щодо синдрому струшеної дитини (https://forms.gle/1qLcgMdwXW1YTJ2X8), а надіславши відповіді, Ви зможете побачити вірні варіанти.

Якщо Ви – медик, запрошуємо Вас на осінні курси з цієї тематики на кафедру педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ.

Підготувала: доцент Наталія Богуцька

 

Корисно знати