• Українська
  • English
Як зміцнити охоронця нашого здоров’я – імунітет?

Як зміцнити охоронця нашого здоров’я – імунітет?

 7 квітня, за поданням ВООЗ відзначають Всесвітній день здоров’я. Однією з важливих складових здоров’я є міцний імунітет.

Імунітет – це здатність імунної системи зберігати та підтримувати цілісність та сталість внутрішнього середовища організму.

         Багато хто помилково вважає, що з імунітетом все просто: нібито його можна штучно утримати та посилити, шляхом вживання імуномодуляторів. Проте все не так. Насправді, здоровий імунітет –  це щоденна та кропітка робота над способом життя та своїми звичками.

         Як зміцнити  імунну систему? Ось декілька простих щоденних кроків:

  1. Стежте за збалансованим раціоном.

Результатом незбалансованого харчування може стати послаблення імунітету. Щоб такого не сталося, необхідно переглянути свій раціон. Він обов’язково повинен бути наповнений вітамінами та мінералами, що зміцнюють імунітет. Варто додати до свого раціону:

  • фрукти й овочі, які містять вітамін С (апельсин, лимон, грейпфрут, болгарський перець);
  • продукти, багаті на пробіотики (живі, корисні мікроорганізми), наприклад, йогурт, кефір, квашена капуста;
  • їжа, що містить цинк (бобові, горіхи);
  • продукти з антиоксидантами (речовини, що пригнічують процес окислення), наприклад, зелений чай, темний шоколад, чорниця;
  • овочі та фрукти, що містять вітамін Е (шпинат, фундук, мигдаль, арахіс, насіння соняшнику).

Слід пам’ятати про важливість підтримання водного балансу. Кожен день необхідно вживати не менше 2-3 л води.

  1. Уникайте стресових ситуацій.

Стресові ситуації негативно випливають на імунну систему. Постійний стрес провокує підвищення рівня двох гормонів: кортизолу та адреналіну. Така зміна в роботі ендокринної системи може призвести до підвищення рівня цукру в крові, погіршення травлення, гіпертонічного кризу та інших серцевих захворювань.

  1. Висипайтеся та стежте за якістю сну.

Підтримка імунної системи в активному стані залежить від здорового сну, а мала кількість годин нічного відпочинку й низька його якість підвищує ймовірність виникнення застуди. Намагайтеся спати не менше 8 годин на добу.

  1. Не забувайте про фізичну активність.

Під час тренування нормалізується циркуляція крові, вона рівномірно розподіляється по всьому тілу й надходить до кожної клітини. Також сповільнюється вивільнення кортизолу (гормону стресу), а реакція імунної системи на патогени пришвидшується.

Інформацію підготувала асистент кафедри медичної біології та генетики, Анастасія ОБРАДОВИЧ

 

 

Корисно знати