• Українська
  • English
21 листопада – День Гідності та Свободи
День Гідності та Свободи

21 листопада – День Гідності та Свободи

Щороку в цей день Україна відзначає День Гідності та свободи. Цьогоріч свято проходить під гаслом «Вільні творити майбутнє»

Від імені ректорату та студентства БДМУ щиро дякуємо всім героям України, які захищали і захищають нашу державу, її незалежність, право бути вільними. Шануємо жертовність тих захисників, хто загинув, виборюючи для України права та свободу. Усвідомлюємо важливість бути гідними цієї пам’яті.

Мистецька година «З Україною в серці»

До Дня Гідності та Свободи, 19 листопада, співробітниками бібліотеки БДМУ спільно зі студентами ІІ курсу 2, 3 гр. фармацевтичного факультету за ініціативи головного куратора факультету – Панасенко Н.В. була проведена мистецька година «З Україною в серці!» онлайн.

Трагічні події в Україні (листопад 2013 р.- лютий 2014 р.), що змінили хід історії, не залишають байдужими жодного громадянина України. В один день тисячі українців, звичайних мирних людей стали солдатами свого народу. Внаслідок злочинних дій влади проти громадян мирний протест перетворився на Єврореволюційну боротьбу, яка призвела до політичних змін, в першу чергу – змін у свідомості українців. Майдан став випробування на цінність особистості людини, виміром людської гідності.

 

Вдала презентація допомогла пройти етапами Єврореволюції, згадати основні події тих днів. Студенти – Флюндра І., Максимів І., Тимчик А., Кузняк В., Молдаван М., Думенко І.  підготували та декламували поезію Майдану, де кожне поетичне слово  зачепало за живе, викликало глибокі переживання.

Захід підготували та провели – Тулевська С.О., Кухлій І.В.

 

 

До Дня Гідності та Свободи

Щороку в Україні 21 листопада відповідно до Указу Президента (від 13 листопада 2014 року) відзначається День Гідності та Свободи.

Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Нехтування законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликала обурення українців, які вийшли на площі й майдани своїх міст і захищали свої права і свободи.

У цей день українці вшановують патріотизм і мужність свої співвітчизників, які восени 2004-го та в листопаді 2013 – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору.

Студенти-медики не залишалися й не залишаються осторонь цих подій. Щороку на кафедрі суспільних наук та українознавства проводяться заходи національно-патріотичного спрямування, в яких студенти висловлюють свою думку щодо подій 2004 та 2013-2014 років. Зокрема студентами стоматологічного факультету було проведено дискусію на тему: «Поступ свободи: що змінюють революції?» А зі студентами 11 групи медичного факультету №2 проведено лекцію-бесіду на тему:«Небесна Сотня. Герої, які змінили хід історії України» (організатор – доцент Лариса Шутак).

Такі заходи сприяють збереженню історичної пам’яті, розвивають патріотичні почуття, почуття гідності та самоідентифікації.

 

Герої нашого часу

З нагоди Дня Гідності та Свободи 20 листопада колективом кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії (Сахацька І.М., Захарчук О.І., Ежнед М.А., Горошко О.М., Костишин Л.В., Матущак М.Р., Степанчук В.В.) проведено онлайн-зустріч зі студентами.

21 листопада – день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Сім років тому листопадові події змінили не лише хід української історії, а й перевернули світогляд мільйонів людей. Саме цього дня ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні та усіх українських воїнів, які беруть участь у війні на Сході України, усіх тих, хто власним життям, своєю жертовністю демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній й суверенній державі.

Нинішній день – це незаперечний доказ відродження Української нації, нашої держави. На жаль, за це українці вже заплатили високу ціну – розстріляні Герої на Майдані, загиблі в зоні бойових дій, перед якими у вдячності і вічній пам’яті низько схиляємо голови.

На завершення онлайн-зустрічі завідувач кафедри Олександр Захарчук зазначив: «Основною рушійною силою революцій була молодь та студентство. Студентство, яке було мотором протестних акцій, змусило змінюватися усе суспільство. Саме молодь розбудила країну, саме вона стала каталізатором Майдану. Тож саме на Вас, наші студенти, лежить найбільша відповідальність за майбутнє України. Пам’ятаймо, що без глибокого усвідомлення таких цінностей, як свобода та гідність, неможливо побудувати успішну Українську державу, за щасливе прийдешнє якої й досі гинуть наші співвітчизники. Лише в єдності – наша сила».

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати