• Українська
  • English
28 листопада – День пам’яті жертв голодоморів
28 листопада – День пам’яті жертв голодоморів

28 листопада – День пам’яті жертв голодоморів

28 листопада 2006 року Верховна рада України ухвалила Закон України «Про голодомор 1932-1933 рр. в Україні», який визначає події 1932-1933 років як геноцид українського народу.

Голодомор був актом геноциду українського народу здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців з метою придушення національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Час невблаганний місяці за місяцями, роки за роками відбувають у небуття.

Тільки пам’ять назавжди залишається з нами. До дня голодомору Лідією Потаповою старшим викладачем кафедри суспільних наук та українознавства  24.11-25.11 студентам І курсу 3-4 групи (спеціальність «Фармація», магістр), студентам медичного факультету № 4 (спеціальність «Технології медичної діагностики та лікування») та студентам коледжу БДМУ І та ІІ курсів (спеціальність «Медсестринство» та «Фармація, промислова фармація») було прочитано міні-лекції на тему: «Голодомор в Україні 1932 – 1933 рр.» та разом зі студентами І курсу медичного факультету № 4 (спеціальність «Технології медичної діагностики та лікування») та студентам коледжу БДМУ (спеціальність «Медсестринство» та «Фармація, промислова фармація») було проведено круглий стіл на тему: «Трагічні сторінки історії»

 

Чорна сторінка української історії

День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні щорічно відзначається в останню суботу листопада. З цієї нагоди 25 листопада викладачем кафедри психології та філософії Анною Слубською проведено кураторську годину пам’яті зі студентами 1 курсу спеціальності «Медсестринство».

Відбулася година пам’яті онлайн – презентація та обговорення виставки в м. Києві «Меморіал голодомору». Студенти Ірина Кривоносова та Ірина Грекул підготували презентації подій трагічної сторінки нашої історії Голодомору 1932-1933 рр., які розповіли про причини голодомору, навели спогади людей які пережили голодомор та його наслідки.

Особливої уваги було приділено розгляду питання про причини та наслідки голодомору в Чернівецькій області.

В кінці студенти в молитві та хвилині мовчання віддали шану всім загиблим та ненародженим під час голодоморів в Україні.

Правда про Голодомор

Голодомор 1932-1933 років став найчорнішою сторінкою тривалої боротьби тоталітарного режиму СРСР проти визвольних намагань українського народу. Фактично голод охопив увесь Центр, Південь, Північ та Схід сучасної України.

Ця страшна трагедія забрала життя мільйонів людей. Загинули голодною смертю понад 5 мільйонів дорослих і дітей всіх національностей та віросповідань, які мешкали на території України.

25 листопада викладачами кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата було проведено онлайн захід, приурочений Дню пам’яті жертв Голодомору, який в Україні відзначають в останню суботу листопада. В заході взяли участь доцент Світлана Семененко, головний куратор медичного факультету №4, доцент Віктор Гордієнко, куратор 2 групи, 1 курсу, спеціальність «Медична психологія» та студенти даної групи. Під час заходу було обговорено нейрофізіологічні, психологічні, морально-етичні та політичні аспекти впливу голодомору на український народ. Доповідачами було відзначено, що у духовних аспектах геноциду 1932-1933 рр., продиктованого природою голодомору, значно більшою мірою, ніж у інших суспільно-історичних явищах, виражена морально-психологічна сторона. Голод означав не тільки фізичну смерть, а й духовні руйнування, неймовірні муки та страждання.

На завершення зустрічі доцентом Гордієнко В.В. було продемонстровано відеофільм про голодомор «Збережи пам’ять, збережи правду».

Студенти фармацевтичного факультету запалили свічу пам’яті жертв Голодоморів

На підвіконні палахтить

Скорботи полум’я священне –

То свічка пам’яті горить

За всіх безвинно убієнних

Голодомор 1932–1933 років в Україні – не лише найбільша гуманітарна катастрофа в історії людства, а й незагоєна рана вітчизняної історії, ще одна «вічна» проблема української суспільної й політичної думки.

Ставлення до Голодомору (а воно далеко не однозначне в сучасному суспільстві) – своєрідний критерій морального, духовного, ідейного розвитку людей, своєрідний іспит на патріотизм.

Кривава рана в історії народу була щільно оточена безмовством. Про неї не можна було згадувати і в літературі. Страх, який принесла більшовицька влада, скував усім уста, наклав на них печать мовчазних мук. Проте саме українські поети і прозаїки стали першими літописцями Голодомору, намагаючись осмислити катастрофу в слові – ще від часів, коли над правдою про Голодомор тяжів „культ мовчання”. З плином часу з’являлися нові твори, нове осмислення фактів і наслідків штучного голоду; ці твори зроджувалися і в Україні, і поза нею. Першим твором про жахіття Голодомору в Україні став роман Уласа Самчука «Марія», а наймасштабнішим твором української літератури про Голодомор вважається роман Василя Барки «Жовтий князь».

Кілька років поспіль в останній тиждень листопада проводиться загальнодержавна акція «Запали свічку пам’яті» на знак вшанування невинних жертв Голодомору. Кафедра суспільних наук та українознавства Буковинського державного медичного університету також традиційно долучається до цього заходу. Студенти-медики щиро й емоційно згадують складну історію України початку ХХ століття, читають поезію про невинні жертви Голодомору, співпереживають горю кожної родини, яка втратила своїх рідних. Проносячи біль через себе, студенти заплюють свою свічу пам’яті на «Голгофі голодної смерті». Студенти 2 групи 1 курсу фармацевтичного факультету згадали невинно убієнних, запалили «свічу пам᾿яті» і прочитали молитву за всіма, хто загинув голодною смертю (Організатор заходу – доцент Лариса Шутак).

Звернення до трагічних сторінок історії України робить нас сильнішими, допомагає кожному збагнути, хто ми є насправді, визначитися з тим, яким шляхом іти далі, як залишитися справжнім патріотом своєї неньки-України, як не зрадити своїм предкам, які поклали своє життя за нас, як не бути осторонь нині, коли доля України знову залежить від кожного з нас

Голодомор – біль душі і пам’ять серця

Пам’ять – нескінченна книга, у якій зафіксовано все: і життя людини, і життя народу. Багато сторінок там написано криваво-червоним кольором, з-поміж яких – і трагедія Голодомору 1932 – 1933 рр.

З метою вшанування пам’яті жертв Голодоморів та виховання у молоді ціннісного ставлення до держави, поваги до її історичного минулого та збереження національної ідентичності для студентів І курсу стоматологічного (2 група) і фармацевтичного (1, 4 групи) факультетів, ІІ курсу медичного факультету №1 (4 група) проведено в онлайн-форматі інформаційно-просвітницький захід  «Голодомор – біль душі і пам’ять серця» (організатор – доцент кафедри суспільних наук та українознавства Ткач А. В.).

Студенти підготували науково-публіцистичні та науково-популярні розвідки: «Трагедія незнищеної волі», «Голгофа голодної смерті», «Злочин проти нації», «Тема Голодоморів в українській літературі». У ході роботи круглого столу розглядалися запитання і відповіді, які повинен знати кожен про величезну трагедію України (Що таке Голодомор і Геноцид? Хто організував і з якою метою Голодомор? Чи українці чинили опір Голодомору? Що таке «закон про 5 колосків»? та ін.). Студенти читали поезію, спогади очевидців того лихоліття, переглянули відеоролики Українського інституту національної пам’яті «Історія гідності. Голодомор» та «Де б ти не був – вшануй померлих від голоду!»

Такий захід запам’ятається усім емоціями суму, скорботи і співпереживання, які простежувалися у кожному слові учасників.

Цьогоріч День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій –28 листопада. Схилімо голови у скорботній молитві за спокій душ невинно убієнних мільйонів українців, запалімо свічку у вікні своєї домівки чи біля пам’ятного хреста або меморіалу. Кожен в Україні може долучитися до збереження пам’яті та правди про Голодомор!

«Свіча пам’яті горітиме вічно…»

26 листопада у 17 групі 2-го курсу (2 медичний факультет) викладачем кафедри суспільних наук та українознавства Скрицькою Н. В. було проведено виховний онлайн-захід «Свіча пам’яті горітиме вічно…» присвячений Дню пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Викладачем було наголошено про щорічне відзначення Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в останню суботу листопада. Цього року ця дата припадає на 28 листопада. Традиційними в цей день є відвідування поминальних богослужінь, церемоніальних заходів, які відбуваються в усіх містах України, запалення свічок біля пам’ятників жертв голодоморів та вшанування загиблих хвилиною мовчання.

28 листопада о 16.00 відбудеться  оголошення загальнонаціональної хвилини мовчання. Потім по всій Україні триває акція “Запали свічку”, участь в якій є обов’язком кожного свідомого українця.

Пам’ятаймо свою історію, бо хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати