АКТУАЛЬНО. Артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску або синдром стійкого підвищення артеріального тиску) – один зі станів, що належать в усьому свiтi до так званих “хвороб століття”, “хвороб цивiлiзацiї”.
Артеріальна гіпертензія (АГ) – грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. 25% дорослого населення на планеті (більше 1,5 мільярдів людей) страждає на артеріальну гіпертензію, причому частіше нездужають найбільш працездатні люди віком 30-60 років.
Ця хвороба підступна тим, що людина може взагалі її не відчувати, бо специфічних симптомів підвищення тиску не існує. За даними статистики близько 45 відсотків хворих людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску. У когось – болить голова (найчастіше – у потиличній ділянці), шумить у вухах, хтось відчуває нудоту чи запаморочення, а дехто почувається нормально, а тиск у нього в цей час “зашкалює”. Часто єдиним симптомом артеріальної гіпертензії є тільки підвищення артеріального тиску, і щоб виявити недугу, достатньо поміряти тиск.
Згiдно рекомендацiям Всесвiтньої органiзацiї охорони здоров’я величинами нормального артерiального тиску (АТ) треба вважати: систолiчний АТ – вiд 100 до140 мм. рт. ст., а дiастолiчного – до90 мм. рт. ст. Тиск понад цi величини вважається артерiального гiпертензiєю.
Виникнення i перебiг АГ тiсно пов’язанi з наявнiстю факторiв ризику: спадковість, психоемоційні навантаження, куріння, незбалансоване харчування (вживання надмiрної кiлькостi солi) надлишкове вживання алкоголю, надмiрна маса тiла i малорухомий спосiб життя.
Профілактичні заходи щодо артеріальної гіпертензії спрямовані на впровадження здорового способу життя і корекцію виявлених факторів ризику. Вони передбачають:
обмеження вживання кухонної солі;
зменшення маси тіла при її надлишку;
обмеження вживання алкогольних напоїв;
зменшення вживання насичених жирів, солодощів та холестерину;
відмову від паління;
підвищення фізичної активності в години дозвілля
Також варто дотримуватися порад, які запобігатимуть серцево-судинним захворюванням.
Харчування
Овочі-фрукти-зернові – це вітаміни і клітковина, які покращують роботу організму в цілому, уповільнюють розвиток атеросклерозу і відкладення холестерину на стінках судин. Риба, особливо жирна морська (форель, макрель, скумбрія, оселедець), надзвичайно багата поліненасиченими жирними кислотами. Північні народи, в меню яких морська риба займає важливе місце, страждають серцево-судинними захворюваннями майже в 2 рази рідше за інших. За даними останніх досліджень, регулярне вживання омега-3 жирних кислот призводить до мінімуму ризик раптової зупинки серця.
Алкоголь
Помірне вживання алкоголю знижує ризик інфаркту та інсульту на 30%. Бокал сухого червоного вина в день – скажімо, за обідом, в хорошій компанії – серцю тільки на користь. Червоне вино багато поліфенолами – сильними антиоксидантами, що містяться у виноградних кісточках.
Проте, перебір алкоголю набагато гірший, ніж повне утримання. Безпечна норма –20 г для чоловіків і10 г для жінок в день в перекладі на чистий етиловий спирт. У винному еквіваленті це келих, в пивному –0,33 л.
Дотримання правильної ваги
“Правильна” вага дозволяє уникнути численних проблем зі здоров’ям, які в підсумку позначаються на роботі серця. Якщо окружність талії становить 80-88 сму жінок і 94-102 сму чоловіків, подальше збільшення маси тіла не рекомендується. Існує, так званий, “жирний ланцюжок”: надмірна кількість жирової тканини – відносна недостатність інсуліну – в крові підвищується концентрація глюкози (виникає цукровий діабет 2 типу) – підвищується рівень холестерину – виникає атеросклероз, підвищується тиск.
Матеріал підготували: професор Семен Білецький, завідувач кафедри сімейної медицини та Світлана Гречко, асистент кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини.