• Українська
  • English
Проблема йододефіциту
Проблема йододефіциту

Проблема йододефіциту

АКТУАЛЬНО. Від початку року на Буковині працює проект “Експертно-аналітичний потенціал вирішення проблеми йододефіциту населення у Чернівецькій області”. 10 квітня відбулося обговорення результатів дослідження, над якими працювали медики, науковці БДМУ, приватні підприємці.

Організатори провели опитування, шляхом об’єднання у фокус-групи пацієнтів, лікарів, представників загальноосвітніх навчальних закладів, батьків, фармацевтів та постачальників йодовмісних продуктів. Всі опитані визнали проблему йододефіциту масштабною і гострою, а представники виконавчої та представницької влади  такою, що потребує втручання з боку держави.

Про вплив йоду на організм присутнім доповіли обласний дитячий ендокринолог, завідувачка ендокринологічним відділенням Чернівецької обласної дитячої лікарні Тамара Крецул, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Лариса Павлович. З доповіддю “Структура хірургічної патології щитоподібної залози на Буковині на сучасному етапі» виступив Михайло Шеремет, асистент кафедри хірургії БДМУ.

– Недостача йоду – це особливість нашої області. Питання профілактики йододефіциту найбільш актуальне серед школярів. Обласний дитячий ендокринолог проводить обстеження дітей в районах області. У межах бюджетних можливостей у школах і дитячих будинках здійснюємо заходи йодної профілактики. Не слід забувати про індивідуальну профілактику йододефіциту. Найдешевший і найпростіший метод – йодована сіль. Звернувшись за консультацією до лікаря, батьки можуть робити профілактику йодовмісними препаратами вдома, – пояснює начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи та розвитку медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Марія Поліщук.

Корисно знати