• Українська
  • English
Чим ми завинили перед лелеками?
Чим ми завинили перед лелеками?

Чим ми завинили перед лелеками?

Основою демографічних і економічних перспектив країни є репродуктивне здоров’я населення,

яке сьогодні означає не тільки відсутність захворювань репродуктивної системи, а й повне фізичне і соціальне благополуччя. І хоч показники офіційної статистики безпліддя в світі не є високими (2,8–3 %), соціологічні опитування свідчать, що з безпліддям стикаються 10–15% сімей. В останні роки в Україні питання безпліддя набуває загрозливого характеру. За даними тієї ж статистики близько 20% подружніх пар не можуть мати дітей. Як відомо, безплідною вважається пара, яка не приймає протизаплідних засобів і не може зачати дитини протягом року.

Основні причини безпліддя:

1. Однією з головних причин безпліддя є хронічні запальні захворювання статевих органів – як у чоловіків, так і у жінок специфічної та неспецифічної етіології.

2. Ендокринні порушення (проблеми з овуляцією, викликані дисгормональними впливами, є причиною третини випадків жіночого безпліддя).

3. Пухлини та аномалії розвитку матки. Будь-які утворення, що деформують порожнину матки, діють по принциму внутрішньоматкової спіралі, не дозволяючи яйцеклітині прикріплятися до ендометрія. До подібних захворювань відносять поліпи слизової оболонки матки, міому матки, а також вроджені стани – сідловидну, дворогу матку, матку з неповною перегородкою тощо.

4. Ендометріоз – це наявність тканини ендометрія, що функціонує (залоз та строми) поза порожниною матки. Безпосередніми причинами безпліддя при ендометріозі є аномалії перитонеальної рідини, порушення індексів співвідношення гормонів, оклюзія фаллопієвих труб, повна ізоляція яєчників периоваріальними спайками, пряме пошкодження тканини яєчників.

5. Імунологічні фактори: вторинний імунодефіцит, антиспермальний (і, взагалі, антигаметний) імунний конфлікт, підвищений ступінь гістонесумісності між подружжям.

6. Психогенне безпліддя. Інколи жінки, як і проходять лікування, важко переживають цей стан. Стреси, переживання, відчуття неповноцінності і самотності постійно діють на психіку і в результаті самі можуть стати причиною безпліддя.

7. Ідіопатичне безпліддя (безпліддя неясного генезу). Якщо немає жодної причини безпліддя, а вагітність все таки не настає, то в такому випадку говорять про ідіопатичне безпліддя.

Сьогодні, в силу тих чи інших обставин, ми стаємо заручниками ситуації, коли не можемо вплинути на власне репродуктивне благополуччя. Проте, останнім часом спостерігається глобальне зниження репродуктивної здатності популяції, причини якої полягають в особливостях способу життя Людини Індустріальної. Тут і наслідки тотального захоплення лікарськими препаратами (за потребою та без неї), і наша горезвісна екологія, і аж ніяк не здоровий спосіб життя тощо. Не останню роль відіграє й загальне ослаблення генофонду населення, викликане, як це не парадоксально, успіхами медицини та підвищенням рівня життя.

Отже, фактори, що впливають на репродуктивну функцію охоплюють значно ширше коло проблем. Так, вік, мабуть один з найважливіших факторів, який знижує ймовірність зачаття й виношування дитини. Як відомо, фертильність жінок починає стрімко падати після 35 років. Тому, будуючи кар’єрну драбину, панянкам не слід забувати, що кожна її сходинка – це, можливо, зменшення шансів зачати дитину.

Певну роль на сьогодні (більшу, ніж нам здається) відіграє модель харчування. Кількість жиру в організмі жінки може вплинути на її фертильну здатність. Причиною безпліддя може стати надмірно мала або надлишкова вага. Знижений вміст жиру в організмі спортсменок і непрофесійних фанаток спорту може призвести до порушення менструального циклу. Аналогічно, до безпліддя схильні жінки з розладами харчової поведінки – анорексією або, навпаки, булемією, оскільки вказані стани призводять до порушення балансу жіночих статевих гормонів.

Фактор роду діяльності та способу життя також грають важливу роль в стані репродуктивного здоров’я. Робота в несприятливих умовах, тривалий вплив хімікатів і токсичних речовин, радіація і дія високих температур можуть вплинути на фертильність. Завзяті курці, що викурюють більше пачки сигарет на день, кавомани і любителі спиртного також ризикують своїм майбутнім батьківством. Цікаво, що серед курців порушення плідності спостерігається у 60,3 % випадків (в осіб, які не палять, – лише у 19,7 %), у чоловіків, які зловживають алкоголем, – у 46,3 %.

Останнім часом вчені все частіше приходять до думки про те, що бездротові пристрої не такі вже й безпечні для здоров’я людини і навколишнього середовища, як це прийнято вважати. Wi-Fi мережі звинуватили в тому, що вони провокують депресію, розвиток пухлин мозку, чоловіче безпліддя. Кваліфікованих інженерів такі відкриття не дивують. Дивує їх, швидше, той факт, що про це заговорили тільки зараз – адже мобільні телефони, бездротові ігрові консолі та мікрохвильові печі, що прийшли в наше повсякденне життя ще раніше, ніж Wi-Fi, мають такий же вплив на людину і на навколишнє середовище. Проблема полягає не в самій наявності радіохвиль, а в тому, що сьогодні їх аж надто багато. Крім того, випромінювання від них не постійне, а імпульсне, а короткі й часті «сплески» завдають більшої шкоди, ніж стабільне випромінювання.

Експерти з Управління контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів впевнені, що вживання мінеральної води з біологічно активними добавками, продуктів, що містях генетично модифіковані організми, велику кількість консервантів, барвників, стабілізаторів тощо становлять реальну небезпеку для репродуктивного здоров’я населення.

Аби лелеки частіше гостили в наших оселях, не слід бути заручником сучасної моделі життя (безладні статеві контакти, надмірне захоплення комунікаційними мережами, «фаст-фудівське» харчування, шкідливі звички) і пам’ятати, що ми, і тільки ми, є господарями свого майбутнього.

Матеріал підготувала: кандидат медичних наук, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ Бирчак Інна Володимирівна.

Корисно знати