• Українська
  • English
Як правильно захистити дитину від сезонних респіраторних вірусів?
Як правильно захистити дитину від сезонних респіраторних вірусів?

Як правильно захистити дитину від сезонних респіраторних вірусів?

ПЕДІАТРИ БДМУ ІНФОРМУЮТЬ: Про те, що не так страшний грип, як його ускладнення знають багато, а от про те, що інші сезонні віруси, які уражають органи дихання, у малюків зумовлюють розвиток тяжких життєвозагрозлиих станів відомо найчастіше лише обмеженому колу спеціалістів. Так, перебіг грипу може супроводжуватися високою стійкою лихоманкою, на тлі якої можливі марення та судоми. Парагрипозна інфекція у дошкільнят супроводжується явищами утрудненого дихання через набряк гортані (т.зв. стеноз). РС-вірус у немовлят протікає у вигляді тяжкого запалення найдрібніших бронхів – бронхіоліту.

Гострі респіраторні вірусні інфекції у структурі дитячої захворюваності традиційно тримають першість уже тривалий час. Здатність до легкого поширення повітряно-крапельним шляхом робить процес передачі інфекції досить швидким. Водночас, нестійкий характер погоди та, як наслідок, переохолодження, скупченість дітей у колективах у дошкільних закладах, школах, громадському транспорті підвищують ризик захворіти дитині у кілька разів.  

Рекомендацій щодо запобігання ГРВІ у дорослих існує досить багато, проте хотілося б нагадати, що “дитина – це не маленький дорослий”, і тому справа зовсім не в меншій дозі ліків чи меншому обсязі заходів, а в якісно іншому підході до профілактики та терапії ГРВІ у дитячому віці. Тому слід перш за все зупинитися на “популярних міфах” щодо запобігання та лікування респіраторних інфекцій у дітей.

Міф перший. Для профілактики ГРВІ слід вдихати виділення з часника та цибулі.

Твердження гіпотетичне та з позицій доказової медицини не доведене. Проте доведена подразнювальна дія вказаних запахів на слизову оболонку дихальних шляхів у дітей з наступним розвитком запалення.

Міф другий. Для посилення захисних сил організму слід використовувати імуностимулятори.

Імуностимулятори – це батіг для імунної системи, результат їх використання може бути досить несприятливим, тому застосовують лише після імунологічного дослідження за рекомендацією дитячого імунолога. Вважається, що резерви дитячого організму достатні та не потребують “втручання ззовні”.

Міф третій. Для профілактики ГРВІ та грипу дитині потрібно давати антибіотики.

Антибіотики профілактичною дією не володіють. При лікуванні ГРВІ та грипу (якщо немає бактеріального ускладнення) антибіотики протипоказані, тому що на віруси не діють.

Міф четвертий. Для зниження температури потрібно робити оцтові обгортання.

Ні в якому разі. З тієї ж причини, що й горілчані розтирання: дитяча шкіра сильно вбирає все, що на неї наносять, і до інфекції приєднується оцтове отруєння або навіть алкогольне сп’яніння. Тому ніколи ні горілкою, ні оцтом не розтирайте малюка.

Міф п’ятий. При високій температурі можна використовувати аспірин.

Аспірин (ацетилсаліцилова кислота) у дітей з жарознижуючою метою не використовуються, оскільки, окрім звичних побічних дій, у дітей можливий розвиток життєво загрозливого стану – синдрому Рея з тяжким ураженням печінки та головного мозку.

Міф шостий. У кімнаті, де перебуває дитина з гарячкою, повітря повинно бути достатньо теплим.

Якщо в кімнаті буде гаряче, організм перестане з диханням віддавати зайве тепло, і навпаки: буде прохолодніше – температура зможе знижуватися. Тому в кімнаті має бути температура комфорту – близько 18-20?С (проте обов’язково слід зважати на вік дитини).

Міф сьомий. Ефективне лікування лихоманки – клізма з холодною водою.

Навпаки. Холод при контакті з тілом викликає спазм судин шкіри, а при спазмі судин віддача тепла зменшується, воно накопичується в організмі і відбувається перегрівання. З цієї ж причини не можна робити холодні обгортання і використовувати вентилятор.

Міф восьмий. Грип швидше пройде, якщо використовувати гірчичники і банки.

Те, що ці відволікаючі процедури допомагають – не доведено. Єдине, від чого малюкові після них стає легше, це від того, що банки та гірчичники все таки знімають.

Міф дев’ятий. Від нежиті лікує солоний розчин.

Тільки дуже слабкої концентрації – як у фізіологічного розчину, який можна придбати в аптеці (це розчин з0,9 гсолі на літр води). Якщо ж концентрація буде більше, як це найчастіше і роблять в домашніх умовах, то слизова носа пересушиться, і закладеність носових ходів з часом посилиться.

Тож чи існують дієві та безпечні методи профілактики грипу та ГРВІ?

Вчасна та правильна профілактика дозволить уникнути сезонних вірусних захворювань, а при їх виникненні адекватна лікарська допомога дозволить Вашій дитині якнайшвидше одужати без розвитку ускладнень.   Тож бажаємо не хворіти Вам і Вашому малюку!

Відповідь, як зазвичай, вкрай проста та банальна: достатній сон, збалансоване та вітамінізоване природними джерелами харчування та загартовування дитячого організму. Напередодні сезонного підйому захворюваності (орієнтовно за 1 місяць) слід поцікавитися питаннями вакцинації проти грипу, адже пізніше вона може виявитися вже недостатньо ефективною та не зовсім дочасною.

Чим же зарадити своєму малюку в розпал вірусних інфекцій? Перш за все, це правильна поведінка та недопущення інфікування себе. У громадських місцях, транспорті слід носити маску. Потрібно уникати рукостискань, поцілунків і обіймів, близького контакту з хворими, а також триматися подалі від великих скупчень людей, часто провітрювати приміщення.  Регулярно і ретельно мийте руки. Не торкайтеся очей, носа або рота немитими руками, цим Ви загрожуєте занести вірус прямо до вхідних воріт, звідки він швидко пошириться в організмі. Якщо дитина почувається зле – залишайте її вдома і викличте лікаря.

Окрім масок, до засобів контактної профілактики належить відома оксолінова мазь. Також у дітей ефективним заходом можна вважати забезпечення місцевого несприйняття вірусів у місці вхідних воріт (ніс, горло) шляхом нанесення спеціальних спреїв, до складу яких входять речовини-лізати, які не дають можливості вірусу зафіксуватися та розмножуватися на слизових оболонках. Останні препарати компетентно вашому малюку може порадити лише педіатр-фахівець, з ним же можна обговорити доцільність використання лікарських засобів, які сприяють вироблення в організмі противірусних речовин – інтерферонів.

Що робити, якщо дитина захворіла на грип?

При перших ознаках захворювання дитину необхідно покласти у ліжко і викликати лікаря додому. До приходу лікаря давайте дитині пити багато рідини дрібними порціями, по декілька ковтків кожні 5-10 хвилин (негазована мінеральна вода, чай, морс, компот, сік без м’якоті). При температурі вище 38?С слід застосувати жарознижуючі свічки або суспензію на основі парацетамола. Потрібно часто прочищати носик від слизу – тільки не грудним молоком, оскільки в носі цей корисний для малюків напій перетворюється на середовище розмноження бактерій. Закапуйте ніс спеціальними сольовими розчинами, попередньо ретельно його прочистивши. Провітрюйте кімнату 3-4 рази на день, проте не застудіть того, хто лікується. Щодня потрібно робити вологе прибирання. Наступні призначення з правильним підбором вікової дози уже в компетенції фахівця-педіатра.

Матеріал підготували: професор Олена Колоскова та асистент Микола Гарас, кафедра педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати