• Українська
  • English
Святкування Світлого Воскресіння Христового за григоріанським календарем
Святкування Світлого Воскресіння Христового за григоріанським календарем

Святкування Світлого Воскресіння Христового за григоріанським календарем

Починаючи з 1582 року Церкви Західної та Східної традиції святкують Великдень за різними календарями.

Православна та греко-католицька церкви дотримуються юліанського календаря. Римо-католицька церква – григоріанського, або нового стилю.

Згідно з григоріанським календарем початок весни припадає раніше юліанського, тому й виникає різниця в датах святкування Великодня. Трапляється, що в католицькій церкві Великдень співпадає з єврейською Пасхою, а іноді й раніше від неї. Разом з римо-католиками Великдень святкують і деякі протестанти. Бувають роки, коли християни всіх конфесій святкують Пасху разом (найближча така дата припадає на 16 квітня 2017 року). Та, напевне, календарна  дата святкування не є головною, важливо, щоб кожен християнин у своєму серці знайшов місце для Воскреслого Ісуса.

Слово «Пасха» походить від єврейського «песах», що означає «перехід». Єврейська Пасха – спомин про визволення Ізраїльського народу з єгипетського рабства; для християн, Пасха стала символом переходу від смерті до життя, праобразом Христового Воскресіння, який через свою смерть врятував людство від рабства гріха.

Упродовж 40 днів до святкування Світлого Христового Воскресіння переживаємо Великий піст – час духовної праці та змагань з самим з собою, зі своїми слабкостями. Для багатьох – це  час навернення до Бога, час змін на краще.

«Воскресіння – це не міф і не сон, не видіння, не утопія і не казка, але неповторна і виняткова подія: Ісус Христос з Назарету, Син Діви Марії, Якого в  п’ятницю після заходу сонця зняли з хреста та поклали до гробниці, вийшов з неї переможцем. Послання про Воскресіння Господа просвітлює темні закутки світу, в якому ми живемо. В епоху глобального браку продовольства, хаосу у фінансовій сфері, старих і нових формах бідності, тривожних кліматичних змін, насильства, які змушують багатьох людей покинути рідний край в пошуках кращих умов життя, в час, коли не припиняється загроза тероризму і зростає страх перед невідомим, сумнівним майбутнім, потрібна жива віра, яка зможе повернути надію. Нехай ніхто не зрікається цієї мирної боротьби, яка розпочалася в день Христової Пасхи». (папа-емерит Бенедикт XVI. Послання Urbi et Orbі).

Попри різноманітні труднощі, фарисейство, спротив  та навіть політичні спекуляції навколо себе  християнство в Україні переживає весну розквіту та відродження. Христова віра в нашій батьківщині отримала заслужену повагу та гідне місце в суспільстві.

Сьогодні в переддень Cвятої Містерії Господнього Воскресіння хочеться помолитись, щоб невгасаюче радісне світло цього Свята пролилося на кожне серце, а сила Христової перемоги  над смертю прийшла у кожну домівку.

Нехай Воскреслий Господь дарує Вам силу на добрі справи і наповнить серця любов’ю, радістю та миром!

Христос Воскрес!

Матеріал підготували: асистент кафедри фармації Ровінський О.О., завідувач кафедри фармації Геруш О.В.

Корисно знати