• Українська
  • English
Морські водорості, їх харчова цінність і корисні властивості

Морські водорості, їх харчова цінність і корисні властивості

Інформація приурочена до Всесвіснього дня водоростей, що відзначається  12 жовтня за пропозицією World Algae News та Йорга Ульмана

Користь морських водоростей досить різноманітна. Вже давно помічено, що люди, які регулярно споживають їх, мають більш високий рівень інтелекту та дуже енергійні.

Завдяки тому, що калорійність морських водоростей досить низька, їх можна вважати повноправним дієтичним продуктом. Саме тому рекомендують їсти якомога більше салатів, насичених ароматами моря, запиваючи їх натуральним зеленим чаєм. Водорості при цьому розбухають у шлунку, що допомагає боротися з відчуттям голоду.

Фукус

Це бурі водорості, які ще називають «морським дубом» або «морським виноградом». Фукус здатний виводити радіонукліди і важкі метали, нормалізувати обмінні та травний процеси, рівень холестерину в крові, навіть ефективно перешкоджати утворенню тромбів. Якщо регулярно споживати ці водорості, то можна запобігти захворюванням, пов’язаним із щитовидною залозою, серцем, нервовою системою, а також вберегтися від цукрового діабету. Крім того, фукус має протиракові і противірусні властивості, зміцнює імунітет.

Морська капуста

Про користь морської водорості ламінарії, мабуть, відомо найбільше. Це різновид бурих водоростей, який є багатим джерелом йоду. Причому йод міститься в рідкісній органічній формі, що сприяє ефективному лікуванню щитоподібної залози, стимуляції метаболізму, профілактиці ендемічного зоба. Ламінарії допомагають при радіаційному опроміненні, відкладенні солей, ожирінні, склерозі. За вмістом вітаміну морська капуста цілком може змагатися з цитрусовими. Однак не рекомендують її вживати при проблемах із нирками, особливо при пієлонефриті, а також туберкульозі.

Спіруліна

Спіруліна – різновид зелених водоростей, який багатий на білки, що легко засвоюються нашим організмом. Спіруліна корисна для пацієнтів із цукровим діабетом другого типу. Наприклад, вона здатна істотно зменшити рівень цукру в крові лише за 1,5-2 місяці. Застосовують цю водорость під час лікування артриту, серцево-судинних і навіть онкологічних захворювань. Спіруліна допомагає імунітету, захищає печінку від шкідливого впливу, зберігає шкіру гладкою і привабливою. Цю водорость не рекомендують вживати під час вагітності та годування грудьми, при автоімунних захворюваннях. Негативний ефект може проявитися при спільному прийомі з такими препаратами, як «Метотрексат», «Хуміра», «Енбрел», «Преднізолон», «Ремікейд».

Чука

Чука – морський делікатес, насичений йодом і різноманітними мінеральними компонентами. У його складі міститься величезна кількість поживних речовин, здатних зміцнити наш організм. Чука сприяє поліпшенню роботи серцевої системи, зміцнює стінки кровоносних судин, вважаються ефективною профілактикою інфаркту. Водорості сприяють усуненню з крові зайвого холестерину, що допомагає в боротьбі з атеросклерозом, нормалізують роботу травної системи, очищують кишечник від шлаків, допомагають краще працювати підшлунковій залозі. Однак цей продукт може викликати алергію. До того ж через великий вміст йоду продукт не радять давати дітям до 12 років.

Сухі водорості

Основна користь сухих морських водоростей полягає в тому, що їм вдається зберегти максимальну кількість корисних і поживних речовин. Придбати їх можна в магазинах дієтичного харчування або аптеках. Є простий і ефективний спосіб, як приготувати сухі водорості.

50 г сушених водоростей насипте в банку 500 мл. На дрібній терці (або у блендері) натріть цибулину невеликого розміру і 0,5 голівки часнику. Додавши до водоростей, насипте 1 ч. л. приправи для корейської моркви та залийте 1 ст. л. яблучного оцту. Тепер додаємо воду, перемішуємо і залишаємо настоювати на 30 хв. Якщо ввібралася вся вода, можете додати ще трохи, найкраще робити це за кілька прийомів, щоб зайвої води не залишилося. Всю воду, яку водорості можуть увібрати, вони вбирають за годину. Наостанок, влийте 2 ст. л. лляної або будь-якої іншої олії й ретельної перемішайте.

Інформацію підготувала доцент закладу вищої освіти кафедри медичної біології

та генетики Катерина Власова

Корисно знати