• Українська
  • English
Що “люблять” і чого “не люблять” нирки
Що “люблять” і чого “не люблять” нирки

Що “люблять” і чого “не люблять” нирки

ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ НИРКИ. Світова ініціатива Всесвітній день нирки – глобальна профілактична інформаційна кампанія, яка фокусується на важливості нирок, як органу та зниженні частоти та впливу патології нирок на пов’язані з нею проблеми зі здоров’ям людей в світовому масштабі. Компанія проводиться щорічно в другий четвер березня у понад 100 країнах світу на 6 континентах.

Що “не люблять” нирки?

Нирки не люблять недбалого відношення до власного здоров’я. Часто ми не звертаємо уваги на легкі протяги, на недоліковані та карієсні зуби, переносимо на ногах легку застуду або дозволяємо собі посидіти на холодному? А адже саме нирки в цей час борються з усією інфекцією, фільтруючи продукти діяльності різних хвороботворних мікроорганізмів.

Не дивно, що часом вони не справляються і тоді. слідом за карієсом або легкою застудою, можуть з’явитися слабкий тягнучий біль в попереку, відчуття застою вранці після пробудження, невисока (субфебрильна) температура вкінці важкого робочого дня. Незабаром все приходить в норму, людина на вихідних відпочивши, випивши якого-небудь “модного” протизапального засобу, знову бадьора,проте не знає, що в її нирках оселився хтось “сторонній”. Цей “сторонній” не просто чекає відповідного моменту, щоб атакувати знову, але й погіршує роботу нирок. Захворювання нирок починаються так непомітно і м’яко, що лікувати їх починають найчастіше після переходу захворювання в хронічну фазу.

Біль в нирках. При яких захворюваннях виникає біль в нирках?

Фахівці переконані, щоб зрозуміти, що у вас виникли проблеми саме з нирками досить складно, адже больові відчуття при хворобах нирок можуть бути схожі на больові відчуття при жовчокам’яній хворобі, на приступ апендициту, на порушення в роботі кишечнику тощо.

Біль в ділянці нирок найчастіше супроводжує такі хронічні захворювання, як: сечокам’яна хвороба; нефроптоз (опущення нирки); пієлонефрит (запалення ниркових мисок) – несильний за інтенсивністю біль, часто має ниючий характер, частіше буває двобічним; гломерулонефрит; хронічна ниркова недостатність; гідронефроз нирки; доброякісні пухлини нирок (аденома, фіброма); злоякісні пухлини (рак) нирки.

Найбільш часті ознаки запальних захворювань нирок: посилюється біль в боці і нижній частини живота, біль у спині, чутливість при доторканні, висока температура, озноб, нудота, блювання, часте сечовипускання. Найчастіше біль у ділянці нирок може свідчити і про захворювання, безпосередньо не пов’язане з нирками, тому краще відразу, при перших же симптомах звернутися до лікаря-уролога для з’ясування причин болю.

Які найбільш поширені ознаки (симптоми) захворювань нирок.

біль у ділянці нирок, попереку;

зменшення кількості сечі, що виділяється за добу;

каламутна сеча, зміна кольору, наявність дрібних конкрементів (каменів) у сечі;

прискорені позиви на сечовипускання з виділенням незначної кількості сечі;

відчуття печії при сечовипусканні;

погіршення зору,

свербіж шкіри.

До яких лікарів звертатися, якщо виникає біль в нирках?

Нефролог;

Уролог;

Онколог.

Що шкідливо для нирок?

Так, нирки “не люблять” надлишок білка та алкоголю, цукру і солі, несвіжу й нездорову їжу.

Нирки не люблять м’яса – особливо якщо ви їсте його занадто багато. Білок не накопичується в організмі, як, наприклад, і, на жаль, жири. Тому весь зайвий білок та продукти його розпаду повинні бути виведені – зрозуміло, через нирки, що збільшує навантаження на них. Якщо ж нирки не впораються з усією цим навантаженням, то в них можуть утворитися уратні камені. Саме з описаної вище причини такі “модні” зараз білкові дієти, які абсолютно не збалансовані, можуть стати причиною порушення білкового обміну.

Нирки не люблять зловживання алкоголем, включаючи й слабкі алкогольні напої на зразок пива або так званих “енергетичних” напоїв Організм повинен не тільки розкласти алкоголь на складові а й вивести його (а це відбувається через нирки). Крім цього, алкоголь зневоднює організм. Через нирки спочатку проходить потрійний обсяг рідини – організм віддає всю наявну рідину для того, щоб вивести алкоголь скоріше, а потім наступає її дефіцит (рідини), кров густіє, і фільтрувати її ниркам стає набагато важче.

Зловживання занадто солодкою або занадто солоною їжею порушує в організмі водно-сольовий баланс. При цьому зверніть увагу, що й повна відмова від солі (так само, як і зловживання нею) може призвести до ниркової недостатності.

Чим же можна “допомогти” ниркам?

Нирки “обожнюють” рух. При сидячій роботі в нас в області попереку відкладається жир, порушується гнучкість хребта, відбувається застій крові. При дозованому фізичному навантаженні будь-які нахили з боку в бік, рухи стегнами, характерні для танцю, прискорюють потік крові – покращуючи функцію нирок.

Ниркам “до вподоби” смачна корисна їжа. Що сюди входить? Це фрукти та овочі, свіжа зелень – петрушка, кріп, селера. До “улюблених” нирками продуктів відносяться шипшину, суницюя і суничні настої, огірки і гарбуз. Нирки “обожнюють” морську рибу і солодкий перець, яблука, капусту і, звичайно ж, кавуни і дині (як сечогінний засіб).

Для того щоб “допомогти” ниркам, особливо якщо вони не цілком здорові, обмежте споживання кисломолочного сиру, шоколаду і продуктів з високим вмістом кальцію і вітаміну С.

Нирки “люблять” сухе тепло в поєднанні з рясним питвом. Сауна – “найкращий друг” нирок. Частка шкідливих речовин, яка у звичайних умовах профільтрувалася б через нирки, виділяється з потом, і в результаті навантаження на нирки знижується. Ну а ще в теплі розширюються кровоносні судини, і цей час відбувається покращення кровопостачання нирки і відповідно покращуються процеси ультрафільтрації, збільшуючи об’єм виділеної сечі.

“Улюблена” поза для нирок – колінно-ліктьова (спираючись на коліна та лікті). Якщо ви будете приймати таке положення хоча б п’ять хвилин в день, нирки “скажуть вам величезне спасибі”. У такому положенні тіла нирки “відпочивають”, рівномірно забезпечуються кров’ю і киснем, вільно провисають на своєму зв’язковому апараті. При ниркового походження больових відчуттях у спині таке положення хочеться прийняти інстинктивно, однак це ж не означає, що слід чекати біль у спині, щоб зробити ниркам “приємно”.

Дуже корисно для нирок розтягування спини – усім відома проста вправа. Сісти на підлогу, витягнути ноги вперед, коліна не згинаємо, тягнемося руками до пальців ніг, при цьому не горбимося і намагаємося торкнутися колін. Затримайтеся в цій позі хоча б на 5 секунд, відпочиньте 5 секунд і повторіть вправу знову. Поступово доведіть час до 10 хвилин. Не виходить відразу – вийде через тиждень або два. Зовсім не виходить – спробуйте по черзі тільки для правої руки і ноги, а потім – тільки для лівих кінцівок Ця вправа називається по різному: нахили вперед сидячи – у звичайній фізкультурі, “довга спина” – в ушу, “Пашімотанасана” – в йозі. Однак, як її не назви, у ній досить користі не тільки для нирок, а й для селезінки, печінки і шлунку.

Важливість функціональної активності нирок відзначали ще древні греки, які говорили, що “…людина здорова, тільки якщо здорові її нирки…”. Згідно з традиціями східної медицини, нирки відповідають за репродуктивну функцію людини, його життєву і сексуальну енергію. За безпосередньої участі нирок в організмі утворюються й циркулюють рідини (слина, піт, слиз, спинномозкова рідина, плазма і т. д.). При недостатній роботі нирок східна медицина відзначає погіршення зору і слуху, а здорові нирки є джерелом активної інтелектуальної та творчої діяльності. Чого і вам бажаємо.

Матеріал підготувала: асистент кафедри внутрішньої медицини Тетяна Безрук

Корисно знати