• Українська
  • English
Вірус гепатиту С, міфи та реальність

Вірус гепатиту С, міфи та реальність

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 5% українців інфіковані вірусним гепатитом C, а це приблизно 2 млн осіб, більшість з яких і гадки не мають, що хворі. Причиною смерті 1,34 млн людей у 2015 році за статистикою ВООЗ був вірусний гепатит.  В залежності від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, вірусний гепатит С може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви.

Міф перший – «Мене нічого не турбує – значить нічого страшного». Насправді безсимптомний перебіг при тривалому носійству вірусу гепатиту С призводить до розвитку цирозу печінки, печінкової недостатності і, навіть, у 8-10 % випадків – до раку печінки. Інкубаційний період становить від двох тижнів до шести місяців з моменту інфікування!!!!! У 80% випадків з моменту інфікування пацієнт не відчуває симптоми хвороби.

Початкові прояви гепатиту С:

  • Виражена невмотивована загальна слабкість, дратівливість або ж навпаки апатія, головний біль;
  • Нудота, блювота, здуття живота, схильність до проносів;
  • Важкість у правому підребер’ї, дискомфорт;
  • Незначне підвищення температури тіла;
  • Пожовтіння склер, пожовтіння шкіри;
  • Пігментація, «судинні зірочки», відчуття свербежу та розчухи на шкірі, випадіння волосся;
  • Потемніння сечі (колір пива) та білий стілець;
  • Болі в суглобах, болі в м’язах, мерзлякуватість та зміна кольору шкіри пальців рук на холоді чи навіть при митті рук під холодною водою.

Шляхи передачі вірусного гепатиту С: гемоконтактний, статевий та вертикальний (від матері до плоду).

Міф другий – «Мені кров не переливали – я не міг інфікуватись».

Насправді інфікування вірусом гепатиту С відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами, зокрема кров’ю. І це не тільки переливання інфікованої крові чи її компонентів, що, до речі, трапляється вкрай рідко – оскільки всіх донорів перед здачею крові перевіряють на наявність вірусних гепатитів. Це також інвазивні медичні та немедичні маніпуляції (татуювання, пірсинг, манікюр, тощо). І тут доцільна порада всім українкам щодо маніпуляцій з нігтиками – користуйтесь власними інструментами при відвідуванні майстрів нігтьового сервісу.

Досить часто вірус гепатиту С виявляють випадково – при проходженні профілактичних оглядів, при підготовці до планових операцій, тощо. Якщо у вас був контакт з біологічними рідинами варто обстежитись щодо наявності вірусного гепатиту.

Міф третій – «Всесвітня мережа інтернет чи сусідка допоможе обрати необхідні обстеження».

Насправді, не займайтесь самодіагностикою, зверніться до кваліфікованого спеціаліста, в першу чергу до сімейного лікаря, а далі він вже вирішить чи потрібна більш спеціалізована допомога інфекціоніста чи гастроентеролога. Заощадьте свій час та кошти і довіряйте професіоналу.

Міф четвертий – «Вірус гепатиту С невиліковний».

Насправді, вірусний гепатит С повністю виліковний! Ще 5 років назад противірусна терапія тривала близько року і лишень 50% пацієнтів одужувало. Але, Україна перейшла на нові закордонні протоколи і закупила необхідні ліки. Розпорядженням КМУ № 1415-р від 27 листопада 2019 року «Про схвалення Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року», Україна поставила перед собою ціль вилікувати всіх пацієнтів з даною нозологією до 2030 року. Препарати для лікування вірусного гепатиту С в Україні надаються безкоштовно.  Головне, вчасно звернутись по допомогу.

Матеріал підготувала:лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук,

доцент кафедри внутрішньої медицини Гончарук Людмила

Корисно знати