• Українська
  • English
Турбота про зуби діток
Турбота про зуби діток

Турбота про зуби діток

СТОМАТОЛОГИ БДМУ ІНФОРМУЮТЬ. Карієс – одне з небагатьох захворювань, що може супроводжувати людину протягом всього її життя, починаючи з раннього дитячого віку. Тому так важливо прищепити правила гігієни порожнини рота ще зовсім маленькій дитині, щоб її зуби завжди залишалися здоровими.

Серед хронічних захворювань у дітей карієс займає 1-е місце. Він зустрічається в 5-8 разів частіше, ніж бронхіальна астма. За даними різних авторів, у 80-90% дітей з молочним прикусом і близько 80% підлітків, які закінчують школу, спостерігаються карієсні порожнини в зубах, а у 95-98% дорослих є запломбовані зуби. Отже, стану молочних зубів необхідно приділяти особливу увагу.

Помилково думати, що проблеми тимчасових зубів не мають суттєвого значення. Навпаки, їхній стан багато в чому визначає розвиток постійних зубів і тому є дуже важливим для організму в цілому. Першими у дітей прорізуються різці на 6-8-му місяці життя, до 20-30 місяців у дитини вже формується тимчасовий прикус, а зуби, що з’явилися, вимагають повноцінного догляду. Постійні зуби закладаються ще до народження. Їх зачатки виникають ще у плода на 5-му місяці його розвитку, а формування триває протягом п’яти років. Остаточно мінералізація постійних зубів завершується лише до 8 років. В 6 років прорізується перший постійний зуб – моляр. Тому гігієна тимчасових зубів тісно пов’язана з гігієною постійних зубів.

Карієс – стоматологічне захворювання, що виникає внаслідок бактеріологічних і хімічних процесів, що призводять до втрати мінералів і руйнування твердих тканин зуба. Причина його виникнення – бактерії порожнини рота.

Емаль зуба – найтвердіша тканина людського організму, на 96% складається з мінералів, в основному з гідроксиапатиту. Мінерали дуже сприйнятливі до кислот, тому руйнування емалі розпочинається вже при pH = 5,7. Корінь зуба покритий більш м’якою тканиною – цементом і складається з дентину, ще більш схильного до впливу кислот, тому карієс в коренів розвивається в 2,5 рази швидше, ніж в коронці зуба.

Механізм розвитку захворювання досить простий. Бактерії зубного нальоту споживають вуглеводи з їжі людини і виділяють органічні кислоти (наприклад, молочну кислоту). Під впливом кислот відбувається локальне зміна рівня pH на поверхні зуба під зубним нальотом. Емаль втрачає іони кальцію і фосфат-аніони.

Висока поширеність карієсу вимагає підвищення рівня профілактики, в тому числі за рахунок застосування сучасних більш ефективних зубних паст та інших засобів індивідуальної гігієни порожнини рота.

Основні заходи профілактики карієсу:

регулярний догляд за порожниною рота;

зниження споживання цукру;

використання фторовмісних зубних паст;

дотримання правильної техніки чищення зубів;

профілактичний огляд у стоматолога не рідше одного разу на півроку.

Важливо ще в ранньому віці навчити дитину навичкам проведення гігієнічних заходів з догляду за ротовою порожниною, щоб з часом вони стали звичкою.

Відомо, що фтористі зєєднання найкраще захищають поверхню зубів від впливу карієсогенних кислот. Вони мають здатність знижувати розчинність зубної емалі в умовах кислого середовища, стимулювати відновлення твердих тканин і пригнічувати діяльність бактерій. На сьогоднішній день для профілактики стоматологічних захворювань використовують неорганічні (фторид натрію, монофторфосфат натрію, фторид олова) і органічні сполуки фтору (довголанцюгові амінофторидом – АМФ).

Унікальні фізико-хімічні властивості АМФ визначають їх ефективність:

знижують вироблення кислот, що викликають карієс зубів;

припиняють втрату мінералів емаллю і відновлюють її пошкоджені шари;

надають профілактичну дію, створюючи захисний шар фториду кальцію на поверхні зубів.

За даними різних досліджень, 80% дітей до 4 років мають уражені карієсом зуби, а до 6 років показник захворюваності карієсом сягає 100%.

Серед основних причин виникнення карієсу в дитячому віці можна назвати:

відсутність належного гігієнічного догляду за зубами;

споживання солодкої їжі у великій кількості.

До розвитку карієсу привертають: фактори ротової середовища, що створюють умови для мікробного проживання, підвищена в’язкість слини, наявність загальних захворювань, прийом лікарських препаратів, дія генетичних факторів, навколишнього середовища тощо.

Ризик розвитку карієсу багаторазово зростає, якщо тверді тканини зуба ослаблені. Це може бути обумовлено процесами демінералізації: внаслідок впливу мікроорганізмів (бактерій) на емаль і дентин – з них вивільняються мінеральні речовини, наприклад кальцій. І хоча одночасно з цим йдуть процеси ремінералізації (мінеральні речовини з слини відкладаються в тверду субстанцію зубів), демінералізація, на жаль, відбувається у шість разів швидше. З цієї причини шкідливі для зубів відкладення повинні постійно видалятися, щоб не виник карієс. Демінералізовані ділянки зубної поверхні мають вигляд білих плям. На цій стадії зуби можуть бути ремінералізіровані цілеспрямованою фторізацією.

Недавніми клінічними дослідженнями було доведено, що використання зубних паст, що містять неорганічні фториди, дозволяє знизити ризик розвитку карієсу в дітей приблизно на 25%. Доведено, що органічні сполуки фтору (амінофториди) надають більш тривалий і виражений ефект, ніж традиційні неорганічні фториди. Вони забезпечують зменшення зростання захворюваності карієсом у дітей на 48%.

Антибактеріальні властивості АМФ були доведені результатами численних клінічних та лабораторних досліджень. Таким чином, можна з упевненістю стверджувати, що біологічні та хімічні властивості АМФ роблять їх більш ефективними, ніж інші сполуки фтору в профілактиці карієсу зубів і у дітей, і у дорослих.

Догляд за дитячими зубами

Стоматологи рекомендують починати доглядати за порожниною рота дитини з моменту її народження, не дивлячись на те, що в неї ще немає зубів. Річ у тому, що після годування в роті скупчуються бактерії, що викликають запалення слизистої оболонки, тому рекомендується протирати ясна маляти м’якою вологою тканиною або марлевим тампоном.

Вже перші зубки немовлят потребують щоденного догляду, як і зуби дорослих. Важливо пам’ятати, що від стану тимчасових зубів залежить правильне формування всієї зубощелепної системи. Їх хвороби і раннє видалення можуть призвести до порушення прикусу і появи надалі у дитини дефектів мови.

Тому було б чудово, якби кожен з батьків розумів, що з появою першого зуба у його дитини повинні з’явитися своя перша паста і своя перша щітка. При цьому до продуктів для маленьких дітей виставляють особливі вимоги.

Догляд за порожниною рота у дітей з тимчасовим прикусом зручніше здійснювати за допомогою спеціальних дитячих зубних щіток із маленькими голівками, тонкою, м’якою та заокругленою щетиною, що не травмує слизову, забезпечує якісне очищення зубів і легкий масаж ясен. Зубні флоси та електричні зубні щітки рекомендують дітям після 6-ти років, ультразвукові – з 11-12-ти років

Як привчити дитину чистити зуби?

Дуже важливо навчити дитину правильно доглядати за порожниною рота, регулярно чистити зуби, використовувати сучасні засоби, що забезпечують ретельне очищення ротової порожнини і зміцнення емалі. Перші кроки по догляду за зубами дитини слід почати ще до прорізування зубів. Якщо з ранніх років дитину привчити до регулярної гігієни рота, то вона легко перейде до самостійного використання зубної щітки і пасти.

Догляд за молочними зубами необхідний, оскільки вони беруть участь в розвитку мовних навиків, сприяють правильному травленню, формуванню постійних зубів. Але вже в однорічному віці дитину можливо в ігровій формі привчати чистити свої зубки. Важливо спочатку привити правильну техніку чищення (вимітаючі рухи від ясен), яку дитина запам’ятає на все майбутнє життя.

Паста має бути абсолютно безпечною, так, щоб її можна було ковтати, як і поступають більшість діточок. І в той же час паста не повинна містити антисептиків і цукру (щоб не створювати сприятливе живильне середовище для бактерій порожнини рота).

Дитяча зубна щітка має бути виготовлена відповідно пасті – з безпечного харчового полімеру, мати прогумовану рукоятку і голівку для запобігання травмам слизистої оболонки порожнини рота через невмілі дитячі рухи. Щетина має бути дуже м’якою для дбайливого чищення молочних зубок, що формуються.

Планові візити до стоматолога потрібно починати з раннього віку дитини, це дозволить зберегти зуби здоровими і вчасно виявити можливі порушення, що вимагають лікарського втручання. При перших візитах, лікар визначить, наскільки правильно йде процес росту зубів, розповість про профілактику карієсу і навчить дитину правильно чистити зуби.

Чи потрібно міняти зубні щітки та пасти?

Переважна більшість людей міняють зубну щітку тоді, коли вона приходить в абсолютну непридатність, стаючи схожою на кошлате чудовисько. Як виявилось, це дуже неправильно. Така щітка не просто не приносить користі, а заподіює шкоду, і ось чому.

По-перше, міняти зубну щітку потрібно тому, що щетини, які стирчать на всі боки, не вичищають мікробний наліт, оскільки втрачають здатність проникати стрункими рядками туди, куди їм призначено.

По-друге, міняти зубну щітку потрібно тому, що на щетинах після довгого використання з’являються мікротріщини, через те, що зношується матеріал, з якого виготовлена щетина. Оскільки жодна людина не стерилізує зубну щітку перед використанням, то в мікротріщини і нерівності потрапляють мікроби із зубних відкладень і мікрочастки їжі. Ці дві складові відмінно уживаються, в сприятливих умовах вологої теплої ванної кімнати мікроби посилено розмножуються, і у результаті на старій зубній щітці можуть бути їх цілі колонії.

По-третє, міняти зубну щітку необхідно тому, що стаючижорсткими від зносу щетини, що стирчать в різні боки, травмують ніжну слизисту оболонку порожнини рота, ще і заносячи туди мікроби, що не корисно в кращому разі, а в гіршому може привести до стоматиту.

Більшість стоматологів погоджуються у думці, що зубну щітку потрібно міняти кожні три місяці. Дослідження показують, що після трьох місяців звичайного використання зубні щітки значно менш ефективно видаляють зубний наліт із зубів і ясен у порівнянні з новими.

Крім того, важливо міняти зубні щітки після того, як Ви перехворіли простудою, грипом, інфекцією порожнини рота або ангіною. Річ у тому, що ховаючись у щетинах, патогенна мікрофлора може призвести до повторного зараження. Навіть якщо Ви не хворіли, в щетинах Вашої щітки можуть бути цілі їх колонії.

Міняти слід не лише щітки, але і зубну пасту.

Зубну пасту бажано періодично міняти. Вся справа у тому, що мікрофлора порожнини рота поступово звикає до використовуваної пасти, і при тривалому використанні одного і того ж виду, очисний ефект може значно знизитися. Тому рекомендується міняти зубну пасту кожного місяця. Також дуже часто стоматологи рекомендують використовувати відразу 2 пасти за наступною схемою: вранці Ви використовуєте лікувальну пасту (що вирішує певну проблему), а увечері чистите зуби профілактичною.

Таким чином, якісна зубна паста і правильна система її використання гарантують Вам прекрасний результат. Піклуйтеся про свої зуби і ясна.

Матеріал підготували: асистент кафедри хірургічної та дитячої стоматології Андрій Бамбуляк, лікарі-інтерни-стоматологи Антоніна Бутняк, Микола Додяк, Олександр Вітковський

Корисно знати