• Українська
  • English
Флоренс Найтингейл – перша дослідниця і основоположниця сучасної сестринської справи
Флоренс Найтингейл - перша дослідниця і основоположниця сучасної сестринської справи

Флоренс Найтингейл – перша дослідниця і основоположниця сучасної сестринської справи

Історія виникнення професії медичної сестри

бере початок у давнину і пов’язана з такими властивими людині почуттями як співпереживання, турбота, почуття “любові до ближнього”, що  за усіх часів змушували людей допомагати один одному.

Проте честь створення самостійної сестринської професії належить міс Флоренс Найтингейл (1820-1910).

Флоренс Найтингейл, перша дослідниця і основоположниця сучасної сестринської справи, зробила переворот у свідомості й у поглядах людей, стосовно ролі та важливості медичної сестри в охороні здоров’я і суспільства.

Уперше виділивши в сестринській справі дві області – догляд за хворими і догляд за здоровими людьми, вона визначила догляд за здоровими як “підтримку у людини такого стану, при якій хвороба не наступає”, догляд же за хворими як “допомога страждаючому від хвороби жити найбільш повноцінним життям, що приносить задоволення”. Найтингейл висловлювала тверде переконання в тому, що “по суті своєї сестринська справа, як професія, відрізняється від лікарської діяльності і вимагає спеціальних, відмінних від лікарських знань”.

Міс Найтінгейл Флоренс створила систему допомоги: збільшила число палат, щоб ліквідувати скупченість поранених, перев’язувала поранених, доглядала за хворими, організувала кухні, пральні. Вона вважала, що справа сестер милосердя – спасати поранених не тільки фізично, але і духовно: піклувалася про їх дозвілля, організовувала читальні, допомагала налагодити листування з рідними.

24 червня 1860 р. у Лондоні при госпіталі Св. Томаса була відкрита перша в світі школа сестер милосердя під керівництвом Найтінгейл. Вихованки цієї школи отримували грунтовну наукову підготовку. Під професійними цінностями розуміли повагу до особистості пацієнта, його честі, достоїнства і свободи, вияв уваги, любові і турботи, збереження конфіденційності, а також дотримання професійного обов’язку. Не випадково девізом першого почесного міжнародного сестринского суспільства стали слова: Любов, Мужність, Честь.

14 травня 1912 на IХ Міжнародній конференції Червоного Хреста, що проходила у Вашингтоні, була заснована медаль Флоренс Найтінгейл у пам’ять про добрі справи англійської сестри милосердя, яка добровільно присвятила все своє життя догляду за хворими та пораненими і поліпшенню санітарних умов у лікарнях. Ця медаль – вища нагорода для сестер милосердя, яка присуджується в день народження самої Флоренс Найтінгейл – 12 травня, раз у два роки. Так ім’я Флоренс Найтінгейл стало символом міжнародного милосердя.

Матеріал підготувала: к. мед. н., асистент кафедри мікробіології та вірусології Гуменна Анна Вікторівна

Корисно знати