• Українська
  • English
Вплив електромагнітних полів (мобільні телефони, Wi-Fi мережі) на здоров’я людини
Wi-Fi мережі) на здоров’я людини

Вплив електромагнітних полів (мобільні телефони, Wi-Fi мережі) на здоров’я людини

ФАХІФЕЦЬ БДМУ ІНФОРМУЄ. Електромагнітні поля (ЕМП) – це змінні електричні та магнітні поля, що поширюються у просторі у формі хвиль зі швидкістю світла.

Що таке електромагнітний смог?

За останні 50-60 років сформувався фактор довкілля – електромагнітний смог або ЕМП антропогенного походження. ЕМП антропогенного походження – це радіо- та теле- станції, мобільні телефони, радіолокаційні установки, фізіотерапевтичні апарати, електроплити, електронагрівачі, холодильники, телевізори, тощо. Діапазон частот електромагнітних коливань, які використовуються в різних сферах – від десятків герц (промислова частота) до 1014 Гц, джерела випромінювання в такому широкому спектрі характеризуються середніми потужностями – від 106 до 10-2 Вт.

Кількість осіб, які контактують із надмірними рівнями енергії ЕМП, постійно зростає. Проблема заключається не в наявності радіохвиль, а в зростанні їх інтенсивності та зміні характеру випромінювання.

Глобальне електромагнітне забруднення довкілля

У 1995 році Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я (ВООЗ) офіційно запроваджений термін “глобальне електромагнітне забруднення довкілля”. ВООЗ включила проблему електромагнітного забруднення навколишнього середовища в перелік пріоритетних проблем людства. Слід звернути увагу, що рівень цього забруднення кожні десять років зростає в 10–15 разів.

Живі організми у процесі еволюції пристосувалися до певного природного рівня інтенсивності електромагнітного поля і значні відхилення від нього в більшу чи меншу сторону (за межі оптимальної життєдіяльності живих організмів) є стресовим фактором. Електромагнітні поля антропогенного походження, маючи інші характеристики, ніж геомагнітне поле, призводять до десинхронізації міжклітинних і міжорганних взаємодій у біологічній системі, яка налаштована в унісон із природним електромагнітним фоном. Сьогоднішній рівень електромагнітного фону Землі перевищує природній рівень в 200000 разів.

Найчутливішими до ЕМП є нейродинамічні процеси, які прямо чи побічно перемикають хронобіологічні процеси організму на патологічний або стресовий режим функціонування. Ще в 1928 р О.Л.Чижевський назвав сонячну активність “фактором, який сприяє виникненню та поширенню психозів”. Серед людей, які працюють у зоні промислових частот ЕМП, або проживають поблизу ліній високовольтних електропередач, поширені депресивні стани. Серед осіб, що проживають у місцях, де інтенсивність електромагнітного поля з частотою 50 Гц перевищує 0,15 мкТл, збільшується число самогубств.

Встановлено, що під впливом слабких ЕМП в організмі людини змінюється амплітуда та фаза ритмів біологічних показників. Як відомо, десинхроноз є загальною ознакою розладнання здоров’я на початкових етапах.

Ступінь впливу ЕМП на організм людини

Ступінь впливу ЕМП на організм людини залежить від діапазону частот, інтенсивності та характеру випромінювання (неперервного чи модульованого), режиму опромінювання, розміру поверхні тіла, що зазнає опромінювання, індивідуальних особливостей організму.

Тривалий та інтенсивний вплив ЕМП призводить, в першу чергу, до функціональних змін в серцево- судинній і центральній нервовій системах. Внаслідок переходу електромагнітної енергії в теплову при дії ЕМП спостерігається підвищення температури тіла та селективне нагрівання органів і тканин організму. Таке нагрівання особливо небезпечне для органів із слабкою терморегуляцією (головний мозок, очі, нирки, шлунок тощо).

Перевищення електромагнітного навантаження від нормативного на 50 % призводить до збільшення захворюваності населення на 17 %, а при збільшенні на 150 % – на 37 % (найчастіше це захворювання органів дихання, алергічні захворювання, хвороби нервової системи). Електромагнітне опромінення впливає на репродуктивну функцію людини (спостерігається порушення дозрівання сперматозоїдів та яйцеклітин, що призводить до безпліддя). Серед населення, яке проживає в умовах дії електромагнітного випромінювання, у 1,5-2 рази вища захворюваність на хронічну патологію в порівнянні з населенням, яке живе на “чистій” території. Так, напруженість поля 1000 В/м спричинює головний біль, сильну втому, більші значення зумовлюють розвиток неврозів, безсоння. У 2004 році працівники Малагського університету (Іспанія) встановили, що мікрохвилі великої інтенсивності збільшують шанси розвитку депресії в 40 разів, а також пригнічують синтез мелатоніну, особливо в людей із хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом.

Дія електромагнітного випромінювання на людину вивчена недостатньо. Відомо, що зі збільшенням довжини хвилі знижується негативна дія ЕМП.

Вже не перший рік ведуться розмови про шкідливість мобільних телефонів

Це питання хвилює всіх користувачів мобільного зв’язку (2% з них не чули про небезпеку, а 52% вважають використання телефонів небезпечним). Мозок людини – органічний комп’ютер, всередині якого є рухомі електричні заряди, на які діють електричні та магнітні поля.

Питомий коефіцієнт поглинання електромагнітної енергії (SAR – Specific Absorbtion Rate) – показник, що свідчить про максимальну питому потужність, яка поглинається людським тілом при розмові з використанням мобільного телефона (безпечний рівень – 2,0 Вт/кг). Більшість телефонів мають SAR від 0,5 до 1,0 Вт/кг, тобто немає достатньої потужності для перегріву мозку або хрусталика, що вказує на безпечність використання мобільних телефонів. Водночас з’ясовано, що мобільний телефон під час роботи генерує електромагнітне поле (ЕМП) не лише на основних (робочих) частотах. Крім основного сигналу (0.3 – 3 ГГц), мобільний телефон у режимі “дзвінок” і “розмова” генерує змінне електричне поле в діапазоні 5 – 2000 Гц і змінне магнітне поле в діапазоні 5 – 500 Гц.

При використанні мобільного телефона розглядається теплова і нетеплова (специфічна) дії ЕМП, які залежать від потужності випромінювання, виду тканин, часу та частоти. Відомо, що електромагнітне випромінювання частотою > 1МГц розігріває тканини організму. Перегрівання тканин призводить до руйнування білків у клітинах, що викликає відмирання клітин, виникнення пухлин тощо. Всі ці процеси носять ймовірнісний характер (потенціал терморегуляції захищає їх). В організмі існують тканини, які не омиваються кров’ю (наприклад, хрусталик ока) і при значному нагріванні руйнуються.

Нетермічний вплив ЕМП проявляється зміною біоелектричної активності головного мозку, порушеннями проникності клітинних мембран для іонів кальцію і т.п.

Незважаючи на літературні дані у вітчизняних та закордонних виданнях, що присвячені проблемі дії мікрохвильового випромінювання мобільного телефона, у них немає конкретної та чіткої відповіді на питання – шкідливе чи нешкідливе це випромінювання для людини та які критерії “нешкідливості”.

Водночас експерти радять дітям і підліткам обмежувати тривалість використання телефонів, так як мозок і нервова система у них знаходяться у процесі формування.

Деякі країни законодавчо обмежили використання дітьми мобільних телефонів. Наприклад:

Франція. Розглянуто законопроект, за яким учні молодших і середніх класів не можуть носити та використовувати телефони у навчальних закладах.

Великобританія. У 2001 році в країні заборонено використання сотових телефонів у школах, при їх продажі в коробку вкладають інформаційні брошури про можливі наслідки спілкування мобільними телефонами.

Росія. Санітарними правилами і нормами (СанПиН 2.1.8/2.2.4.1190-03, пункт 6.9) рекомендовано обмеження можливості використання мобільних телефонів особами, які не досягли 18 років.

Показовим є той факт, що у Швеції при укладанні договорів страхування страхові агенти часто вводять у договір застереження “… за винятком шкоди, спричиненої електромагнітним полем”.

Безперечно, ніякі залякування не призведуть до того, що люди перестануть користуватися мобільним зв’язком, це просто нереально в умовах науково-технічного прогресу. Однак, слід застерегти від надмірної тривалості розмов мобільними телефонами. Особливо це стосується людей з ослабленою імунною системою, дітей і вагітних жінок.

Спеціалісти із ВООЗ рекомендують утриматися від використання системи безпровідного доступу до Інтернету Wi-Fi в навчальних закладах для дітей, тому що електромагнітне випромінювання створює додаткове навантаження на організм дитини. У США, Великобританії та Німеччини все частіше відмовляються від Wi-Fi в школах, лікарнях, університетах. ВООЗ відзначає, що поки що володіє недостатнім об’ємом даних, які дозволяють робити однозначні висновки про шкідливість Wi-Fi для дитячого організму. Тому організація відносить використання цієї системи та мобільних телефонів до факторів недоведеного ризику. Крім цього, згідно офіційних даних, приблизно 3% населення Землі страждають на гіперелектрочутливість – випромінювання довільного походження може здійснювати негативний вплив на їх організм.

Матеріал підготував: Володимир Федів, доцент кафедри біологічної фізики та медінформатики

Корисно знати