• Українська
  • English
Зв’язок дихання та стану нервової системи

Зв’язок дихання та стану нервової системи

Напередодні всесвітнього Дня пульмонолога хочеться нагадати про тісний зв’язок нервової системи з функцією дихання. У багатьох релігіях дихання є символом життя і це зрозуміло, адже допоки людини дихає, доти вона живе. Ми дихаємо і не задумуємось про це. Пандеміє ковіду нагадала нам про безцінніть цього процесу. Уже всі знають про сатурацію і про пульсоксіметри. І уже ніхто не буде купувати носимий гаджет по типу розумного годинника чи браслета, якщо в ньому не буде реалізована функція вимірювання сатурації (насичення крові (гемоглобіну) киснем).

Промисловість та реклама швидко реагувала на вимоги часу. Так, у світі активно стали продаватись різноманітні прилади з функцією вимірювання СО2 (вуглекислого газу) в повітрі. Ті, хто ними користується з жахом зрозуміли що, попри регулярні провітрювання своїх помешкань, роками вони дихали перенасиченим вуглекислим газом повітрям, і не розуміли, чому у них така низька працездатність, постійна втома та частий головний біль.

Ті, хто слідкує за останніми тенденціями у світі сучасних гаджетів знає, що розумні годинники можуть також відстежувати рівень стресу у свого господаря та пропонувати заспокоїтись за допомогою дихальних вправ, а саме глибокого, повільного та розміреного дихання. І це дійсно працює. Правда, якщо повітря чисте J. На жаль, в гонитві за місцями для парковки вирубуються дерева та інші зелені насадження в містах. Боляче дивитись і усвідомлювати, як сучасна людина нехтує своїм здоров’ям в гонитві за сумнівними благами цивілізації.

Неврологи, психологи та психіатри добре знайомі з панічними розладами та одним з основних їх проявом – гіпервентиляційним синдромом (частим диханням). Сучасна людина знаходиться у постійному стресі, який супроводжується частим диханням, яке запускає цілий ряд неблагоприємних явищ в організмі, які тільки посилюють стрес. Так, зокрема, часте дихання призводить до порушень регуляції тонусу церебральних судин і до виникнення ішемічних явищ в головному мозку. У багатьох був досвід відвідин терапевта чи пульмонолога, коли проводилась аускультація (вислуховування) легень, і коли просили часто подихати. Напевно запам’яталось відчуття запаморочення, яке виникало під час частого та глибокого дихання – це і є свідченням спазму церебральних судин, який виникає на тлі гіпервентиляції (частого дихання). Які й ще треба наводити аргументи, щоб переконати людей у тісному зв’язку стилю нашого дихання зі станом нервової системи? А багато людей все життя часто дихають, не тільки на прийомі у лікаря. Про яке здоров’я нервової системи тоді можна говорити?

Враховуючи все сказане хочеться побажати усім – дихайте розмірено та повільно і ваші нерви будуть в порядку не зважаючи ні на що.

 

Підготував  доцент  І.І. Кричун

Корисно знати