• Українська
  • English
Користування та догляд за незнімними зубними протезами
Користування та догляд за незнімними зубними протезами

Користування та догляд за незнімними зубними протезами

До незнімних зубних протезів відносять: вкладки, вініри, штучні коронки, штифтові конструкції, мостоподібні протези. Доглядати за ними трохи складніше, ніж за знімними, оскільки вони фіксуються на зубах цементом на постійно.

 

Зубні протези довготривалі та надійні, але їх стан і термін користування залежать від якості догляду. Якщо не дотримуватися належної гігієни, то з часом з’являється неприємний запах із ротової порожнини, змінюється колір облицювання, втрачається чистота поліровки металевих поверхонь.

При виготовленні мостоподібних протезів між слизовою оболонкою і штучним зубом за технологією створюється невеликий проміжок для очищення і вимивання харчових часточок. Але при поганій гігієні ротової порожнини в ньому часто залишаються залишки їжі, з’являється неприємний запах, виникає вторинний карієс або запалення ясен.

Правила користування незнімними протезами

Протягом двох годин після фіксації незнімного зубного протеза в порожнині рота не можна пити воду, приймати їжу, полоскати, жувати жувальну гумку, палити і вживати алкоголь (в цей час відбувається повна кристалізація фіксуючого матеріалу). Через 2 години штучну коронку і ясна навколо неї треба ретельно очистити зубною щіткою і профілактичною зубною пастою. Жувати тверду їжу свіжо зафіксованим зубним протезом дозволяється не раніше, ніж через 1-2 доби.

Протягом часу користування незнімним протезом не вживати надтверду їжу (горіхи, сухарі, карамель, цукерки «ірис» тощо), а також розгризати кістки. Не дозволяється відкривати зубами пляшки, гризти олівці, ручки тощо.

Не дозволяється чистити міжзубні проміжки металевими предметами, що може призвести до сколювання облицювального матеріалу.

Не бажано приймати їжу з різкими перепадами температури (наприклад – морозиво і кава ).

Для збільшення терміну експлуатації, попередження ускладнень після фіксації незнімних зубних протезів (мостоподібних) рекомендується застосування спеціальної капи (за рекомендацією лікаря), особливо у пацієнтів, які страждають на бруксизм (нічне скреготіння зубів).

При виникненні будь-яких проблем підчас користування незнімним зубним протезом треба негайно звернутися до лікаря-стоматолога для їх усунення.

Правила догляду за незнімними протезами

Основний догляд – чистка 2 рази на день. Можна користуватися звичайною щіткою, але краще придбати спеціальний йоржик, який ефективно очищає міжзубний простір.

Використання іригатора. Його заправляють  антисептичною рідиною з розчиненою таблеткою для очищення зубів. Струмінь іригаторамає можливість очистити важкодоступні місця від  бактерій та залишків їжі.

Застосування флосу. Зубною ниткою треба користуватися не рідше одного разу на день, із обережністю поряд з штучними коронками тавінірами. В ділянці штучних коронок застосовувати тільки іригатор.

Індикаційні засоби. Вони визначають і показують, в яких місцях після чищення збереглися бактерії та наліт. Після цієї процедури зубні протези потрібно ретельно почистити, а потім знов  перевірити порожнину рота індикаційними засобами.

Ультразвукова чистка та санація в стоматологічному кабінеті. Відвідувати фахівця потрібно не рідше 1 раз в 6 місяців.

Засоби для чищення незнімних протезів

М’яка щітка для чистки протезів. Її можна використовувати протягом одного місяця, потім купувати нову. Якщо почалося запалення ясен, щітку потрібно терміново замінити.

Зубна паста без абразиву. Обов’язково перед покупкою треба вивчити склад пасти, абразиви можуть залишити подряпини на протезах, в яких будуть накопичуватися бактерії та шкідливі мікроорганізми.

Ополіскувачі. Це очищаючі та дезінфікуючі засоби, якими можна обробляти знімні протези або полоскати порожнину рота. Їх поділяють на два види: одні використовують щодня, а другі – один раз на тиждень для позбавлення від нальоту.

Флос- зубна нитка. В ділянці протезів нею потрібно користуватися дуже обережно. За допомогою зубних йоржиків та суперфлосу вдається найбільш ефективно очистити проміжну частину мостоподібного протеза в місці його прилягання до слизової оболонки ясен (в ділянці відсутніх природних зубів).

Матеріал підготували: проф. Бєліков О.Б., к.мед.н. Гавалешко В.П., БДМУ

Корисно знати