• Українська
  • English
Ознаки посттравматичного стресового розладу

Ознаки посттравматичного стресового розладу

Посттравматичний стресовий розлад – важкий психічний розлад з повторюваними негативними нав’язливими спогадами про надзвичайну нищівну травматичну подію, що викликають жах, страх та безпорадність. Травматична подія тісно пов’язана з відчуттям власної безпорадності через неможливість ефективно діяти в момент небезпеки. Все, що людина бачила, чула, відчувала та думала в момент травми, починає надалі переслідувати її. Даний розлад виникає внаслідок одноразової чи повторюваної травми, яка негативно впливає на психіку людини з високим рівнем тривожності. Не у всіх людей, які пережили катастрофічний стрес, виникає посттравматичний стресовий розлад. Статистично у 10–20 осіб зі 100, решта — справляються з пережитим самостійно внаслідок механізмів захисту організму. Симптоми посттравматичного стресового розладу можуть виникати як зразу після травми, так і через багато років після травматичної події. Хвороба повинна відповідати діагностичним критеріям, а саме – пацієнти самі прямо або опосередковано зіштовхнулися із травматичною подією, й у них мають бути присутніми симптоми з кожної з наведених нижче чотирьох категорій протягом періоду тривалістю один місяць або більше.

Це так звані флеш-беки (вторгнення спогадів), яке не залежить від бажання людини, а також — повторювані гнітючі сновидіння (нічні кошмари) про травмуючу подію. Важливим є те, що людина має відчуття нібито подія відбувається знову наче в реальній ситуації, що лякає і змушує шукати захисту (поведінка така як в момент травми).

Обов’язковими є симптоми уникання з емоційним онімінням, а саме — уникання думок, почуттів, спогадів, дій, місць, розмов або людей, які провокують появу спогадів про травмуючу подію.

Характерним є негативний вплив на когнітивну функцію та настрій, а саме втрата пам’яті про значні частини події (дисоціативна амнезія); відчуття відстороненості від інших; значне зниження інтересу до роботи; постійний страх, жах, гнів, вина, сором (негативний емоційний стан); стійка нездатність відчувати позитивні емоції (щастя, задоволення, любов).

Важливою діагностичною категорією є змінена збудливість та реактивність. Пацієнти мають труднощі зі сном, а саме: засинанням, нетривалим, переривчастим, поверхневим сном, іноді порушення доходять до агрипнії (відсутність сну).Через посилену реакцію переляку в пацієнтів підвищена пильність, насторога до всього, особливо, малознайомого. Вони з недовірою ставляться до нових людей, дратують з незначного приводу, іноді – спалахують гнівом з безрозсудною або саморуйнівною поведінкою, створюючи тим самим правопорушення. Наявність даної симптоматичної картини, безумовно, потребує медико-психологічної допомоги.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати