• Українська
  • English
Літо – пора для зміцнення імунітету
Літо – пора для зміцнення імунітету

Літо – пора для зміцнення імунітету

КОРИСНО ЗНАТИ. Саме влітку можна зміцнити імунітет. Ягоди, вирощені власними руками, не несуть у собі шкідливих речовин. Перша зелень у вигляді кропу, щавлю, петрушки, селери доставить необхідну організму порцію вітамінів і мінеральних речовин. Полуниця поліпшить кровотворення і затримає старіння. Вишня вгамує спрагу, дасть необхідну кількість заліза, не рахуючи всіх вітамінів, в ній містяться. Чорна смородина – джерело вітамінів, вона найактивнішим чином підвищує імунітет.

У спеку добре пити сік смородини, розведений кип’яченою водою. Смородинові киселі з мінімальною кількістю цукру порадують шлунок. Не забудьте зварити варення. Вітаміни та мікроелементи зберігаються в ньому протягом усієї зими. Чорну смородину можна сушити, щоб взимку, розмелювання на кавомолці, готувати з неї вітамінні чаї, що захищають від застуд і втоми. Той, хто буде ласувати малиною протягом літа, надовго захистить себе від старості. Чоловіки, що люблять малину і вживають страви з неї, до похилих років зберігають здатність до зачаття дитини.

А огірок ? Його корисно вживати і внутрішньо, і зовні. Шкіра буде молодою, нігті і волосся залишаться блискучими до старості. Помідори бережуть серце, знижують тиск, допомагають роботі печінки. Так що салати з огірків і помідорів із зеленню не тільки смачні, але і вельми корисні. Головне – не зберігати їх довго. Зробити і з’їсти.

Скоро настане пора смикати морквину … Ця красуня з темниці – просто благодійниця для очей. Її можна їсти і сирою, і вареною. Цінність моркви підвищується з додаванням до неї масла або сметани, так як вітамін А, що міститься в ній, жиророзчинний.

Буряк чистить печінку і оберігає від онкологіяних захворювань. Кілька штук сливи на день допоможуть позбутися від прищів. Не забудьте насушити на зиму листя агрусу. А влітку хоча б протягом двох тижнів рекомендується вживати агрус в їжу щодня. Агрус не тільки насичує організм вітамінами, він ще й виводить важкі метали.

Саме влітку ми маємо можливість харчуватися правильно, отримуючи все необхідне організму і при цьому не об’їдаючись. Якщо ви живете на дачі або виїжджаєте на природу , не забувайте ходити босоніж. Особливо корисна для ніг ранкова роса на траві. Не менш корисним вважається і ходіння по піску по кромці води, наприклад, вздовж берега річки або озера. Таке ходіння не лише зміцнює імунітет, але і позбавляє від безсоння і такої «дрібниці», як пітливість ніг, бородавки.

Не забуваємо також, що під впливом сонячних променів клітини виробляють вітамін D, який восени і зимою в дефіциті. Здійснювати прогулянки краще всього на світанку й на заході. Ви отримаєте необхідний вітамін і збережете довгу активність.

Матеріал підготувала: Наталя Каспрук – доцент кафедри клінічної імунології,алергології та ендокринології

Корисно знати