• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом. Причини розвитку та профілактика розсіяного склерозу.

Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом. Причини розвитку та профілактика розсіяного склерозу.

“Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом” відзначається 25 травня 2022 року. Цей день встановлений Міжнародною федерацією товариств розсіяного склерозу.

Мета цього дня — привернути увагу суспільства до проблеми розсіяного склерозу, допомогти людям, які мають це захворювання, а також об’єднати зусилля міжнародних та  національних організацій у боротьбі із цією патологією.

Розсіяний склероз – це хвороба, що вражає головний мозок, зорові нерви, спинний мозок, призводить до порушення відповідних функцій організму.

У1835 року французький лікар Ж. Крювелье вперше описав випадок розсіяного склерозу. Розсіяний склероз найчастіше починається в молодості, але може себе проявити в будь-який віковий період від 15 до 60 років. Початок цього підступного захворювання буває настільки непомітним, що людина протягом довгого часу відчуває тільки хронічну втому. Захворювання може викликати погіршення  концентрації уваги, пам’яті, коливання настрою, депресію. Надалі розсіяний склероз проявляється неврологічною симптоматикою: розладами зору, патологією рухової активності, порушенням функції тазових органів. Точні причини виникнення розсіяного склерозу невідомі. Згідно із даними World Health Organization (WHO), через 10 років від початку захворювання 50% хворих не можуть виконувати свої професійні обов’язки, 35–37% хворих спроможні пересуватися тільки з допомогою близьких. Понад 80% – потребують зміни місця роботи. Через 20 років тільки 30% хворих зберігають працездатність та можливість себе обслуговувати.

            

Профілактика розсіяного склерозу включає 2 типу заходів:
Первинні: здоровий спосіб життя, помірність в навантаженнях та відпочинку, відмову від шкідливих звичок.

Вторинні: превентивна терапія полягає в прийомі імуномодуляторів.

Зважаючи на те, що причини виникнення розсіяного склерозу до кінця не відомі, фахівці надають загальні профілактичні рекомендації: збалансоване харчування, помірні розумові та фізичні навантаження. Особлива увага повинна приділятися відмові від шкідливих звичок. Доведено, що в активних курців частіше розвиваються хвороби нервової системи, в тому числі і розсіяний склероз.

Наявність розсіяного склерозу може призвести до виникнення значних соціальних бар’єрів. Разом з тим, сучасні технології роблять спілкування між людьми простим і зручним. Різні види онлайн-активності, такі як ігри, все більшою мірою стають способами віртуального зв’язку, допомагають хворим відчувати себе повноцінними членами світового товариства.

Матеріал підготувала: Ельвіра Ясинська, доцент кафедри Соціальної медицини та ООЗ.

 

 

Корисно знати