• Українська
  • English
Можливість жити без сигарети: боротьба з тютюнопалінням
Можливість жити без сигарети: боротьба з тютюнопалінням

Можливість жити без сигарети: боротьба з тютюнопалінням

Тютюнопаління – одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка.

 

Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб.

Щорічно, починаючи з 1977 року, кожен третій четвер листопада, за ініціативи Міжнародного союзу боротьби з раком та підтримки ВООЗ, відзначається Міжнародний день відмови від куріння. Цей день входить в систему всесвітніх і міжнародних днів ООН і має за мету привернути увагу суспільства до згубних наслідків куріння на організм людини, сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей.

За даними ВООЗ існує більш ніж 25 захворювань, перебіг яких погіршується під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання). У світі 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням; кожні десять секунд на планеті вмирає один запеклий курець (до 2020 року цей рівень може підвищитися до однієї людини за три секунди). Епідемія тютюнопаління в XX столітті забрала з життя понад 100 млн. чоловік.

Сьогодні у світі налічується 1,5 млрд курців.

В Україні палить близько 11,5 млн жителів, з них – 9,1 млн чоловіків (60%) та 2,5 млн жінок (11,2%). Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років – постійні курці. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

Слід зазначити, що навіть за доброї поінформованості про згубну дію тютюнопаління на здоров’я, не багато людей прагнуть позбавитися від нікотинової залежності. Це свідчить про те, що людина або не усвідомлює всієї тяжкості наслідків вживання тютюну для свого здоров’я, або вважає, що хвороба її не торкнеться, або звичка палити настільки сильна, що немає можливості від неї відмовитися. Якщо така ситуація продовжуватиметься й надалі, то 500 млн людей (9% населення світу) ризикує померти від куріння. Адже саме цигарки стають основною причиною смерті та інвалідності в усьому світі і забирають більше життів, ніж СНІД, туберкульоз, материнська смертність, дорожньо-транспортні пригоди та ін. разом узяті.

Викурювання однієї цигарки завдає організмові такої ж шкоди, як і 36-годинне перебування на загазованій автомагістралі. Серед людей віком від 30-40 років, які полюбляють цигарки, інфаркти трапляються в 5 разів частіше, ніж серед тих хто цієї шкідливої звички не має. Жінки, які палять, у 10 разів частіше залишаються безплідними, у чоловіків розвивається імпотенція. Курці, як правило, скорочують своє життя на 15-20 років.

Деякі курці розуміють конкретну небезпеку для здоров’я, пов’язану з вживанням тютюну і хочуть кинути палити. Однак подолати цю шкідливу звичку дуже важко, так як це – поведінкова звичка, яка вкорінилась у нашому повсякденному житті.

Консультування та медикаменти можуть більш ніж подвоїти ймовірність того, що спроби курця кинути палити увінчаються успіхом.

Поради тим, хто бажає кинути курити:

Визначте день припинення куріння. Назвіть його Днем здоров’я. Бажано, щоб він був у межах двох тижнів з моменту прийняття рішення.

У період до повної відмови від куріння (один-два тижні), приймайте аскорбінову кислоту (вітамін С) по 200-300 мг в день.

Попросіть родичів, знайомих, друзів підтримати Вас у цьому починанні. Ще краще розпочинати відвикати від куріння разом з кимось із своїх друзів.

Попросіть своїх знайомих категорично відмовляти вам у проханні закурити.

На пропозицію знайомих закурити – відмовляйте.

Поступово зменшуйте кількість викурених цигарок на одну-три штуки.

Намагайтеся до кінця не викурювати цигарку, оскільки в її останній частині міститься найбільше шкідливих речовин.

Збільшуйте інтервал між курінням. Не робіть глибоких затяжок.

Не залишайте в кімнаті недокурки, викидайте їх одразу.

Щонайменше на два-три тижні виключайте зі свого раціону міцний чай, каву, гострі й солоні продукти. Вживайте більше рослинної їжі, соків, мінеральної води та не переїдайте. Це допоможе легше перенести утримання від куріння.

Більше часу проводьте на свіжому повітрі.

Перестаньте купувати цигарки, а щоразу просіть їх у когось із перехожих. Поступово відчуватимете від цього ніяковість та й людям це швидко набридне.

При бажанні закурити займіться справою, або ж замініть цигарку жувальною гумкою, а не цукерками, сухарями.

Кидайте курити раз і назавжди, не торкайтеся до цигарок навіть з метою «експерименту».

Інформацію підготувала доцент кафедри сімейної медицини Тетяна Казанцева

Корисно знати