• Українська
  • English
Мій перший день навчання в університеті: спогади викладачів
Мій перший день навчання в університеті: спогади викладачів

Мій перший день навчання в університеті: спогади викладачів

Дорогі наші першокурсники, ось і проминув перший тиждень навчання у Буковинському державному медичному університеті. Напевно ви вже встигли отримати багато позитивних вражень та емоцій, завели нові знайомства. А може у когось вже з’явилась симпатія. Тому, поки ви проходите адаптаційний процес та розширюєте свій кругозір, ми запитаємо у викладачів нашої Alma mater яким був перший день їхнього студентського навчання.

Хмара Тетяна Володимирівна, професор кафедри анатомії людини ім. М.Г. Туркевича.

Минуло вже багато років з того моменту, коли я з абітурієнтки стала першокурсницею нашого рідного навчального закладу. Проте я запам’ятала на все життя 1 вересня 1988 року, коли я вперше познайомилась з дев’ятьма своїми одногрупниками. По-перше, мене вразила дружня атмосфера в нашій 21 групі і серйозне та відповідальне ставлення до навчання, яке простежувалось всі 6 років. Хочу підкреслити, що на той час мені було лише 16 років, оскільки я вступила одразу ж після закінчення середньої школи. Усі мої одногрупники були старші за мене, з них 4 хлопці вже закінчили медичне училище, відслужили в армії, а 5 дівчат мали вже стаж роботи від 1 до 4 років. Враховуючи мій юний вік на першому курсі я була ніби «дитиною» нашої неперевершеної 21 групи. Хочу зазначити, що не тільки впродовж навчання, а й після закінчення вишу ми вже 20 років постійно спілкуємось між собою, дружимо родинами, зустрічаємося, підтримуємо один одного та з приємністю згадуємо наші найкращі студентські роки. Серед викладачів у перший день навчання я запам’ятала Вчителів з великої літери, професіоналів своєї справи, які надзвичайно і доступно пояснювали новий матеріал – це завідувача (на той час) кафедри медичної фізики доцента Василя Федоровича Боєчка і старшого викладача кафедри медичної біології і генетики Марію Пилипівну Горобець. На жаль, Марія Пилипівна вже не викладає, але сьогоднішнім першокурсникам пощастило, що Василь Федорович продовжує навчати студентів у нашому навчальному закладі.

 Чорноус Віталій Олександрович, доцент кафедри медичної та фармацевтичної хімії.

1.Як у Вас пройшов перший день в університеті?

Перший день навчання – це завжди свято. Нові враження, нові друзі… Але найбільше запам’яталася лекція з неорганічної хімії, яку нам читав нащадок Ольги Кобилянської – Олег Панчук…

2.Що найбільше Вас вразило у перший день навчання?

Як і, напевно, кожен першокурсник, я був вражений атмосферою, яка панувала в  університеті. І навіть зараз, через двадцять п’ять років, коли я заходжу в стіни “alma mater ”  – переживаю ті ж почуття… Почуття хвилювання і гордості за свій ВНЗ.

3.Що б хотілось повернути з часів Вашого навчання на першому курсі? 

Моє навчання на першому курсі припало на один із найскладніших, але водночас і найцікавіших періодів становлення молодої держави України – 1991 рік. Настрої, які тоді панували серед українського студентства, заклали підвалини незалежності нашої країни. Сьогодні, коли нашій державності кинуто виклик, молоді люди знову об’єднуються навколо української ідеї, що дуже приємно.

Петришен Олександр Іванович, асистент кафедри гістології, цитології та ембріології.

1.Чому Ви обрали саме медичну спеціальність?

У моєму житті мене завжди оточують люди, які оберігають, люблять та намагаються оточити своїм теплом і ласкою. Однією із таких людей є моя старша сестра, яка, будучи студентом-медиком, частенько запрошувала у гості. І кожного разу, коли я приїздив до неї, брала з собою на пари та показувала усю красу цієї професії. Напевне, саме тоді зрозумів, що я хочу бути медиком, хочу приносити користь людям. А найголовніше, що зараз жодного разу не пошкодував, що обрав саме цю професію.

2 .Як Ви себе почували, коли вперше одягнули білий халат?

Так склалося, що три роки поспіль я успішно здавав вступні іспити, але для вступу не набирав прохідного балу. Тому, коли після зарахування до лав студентів ми одягли білий халат, відчуття були надзвичайні, адже збулася моя давня мрія, до якої я так довго йшов, прикладаючи надзвичайно багато зусиль. Я відчував радість, гордість та в той же час усвідомлював, яка відповідальність з цієї миті покладається на мене.

3.Що Вас найбільше вразило під час навчання в університеті?

Напевне, за період навчання в університеті мене найбільше вражала та самовідданість викладачів, які працюють в навчальному закладі. Адже тільки надзвичайні люди здатні до останньої краплини віддавати себе іншим.

Матеріал підготував: Роман Рандюк – студент 3 курсу медичного факультету № 4.

 

Корисно знати