• Українська
  • English
МОЗ України вирішив проблему хворих на ВІЛ-інфекцію, яким загрожувало припинення лікування
яким загрожувало припинення лікування

МОЗ України вирішив проблему хворих на ВІЛ-інфекцію, яким загрожувало припинення лікування

Міністерство охорони здоров’я України віднайшло можливість забезпечити ліками майже дві тисячі ВІЛ-позитивних пацієнтів клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського Національної академії медичних наук України, які ризикували залишитися без життєво необхідних препаратів.

На минулому тижні до Міністерства охорони здоров’я України звернулися керівники ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” з проханням втрутитися у складну ситуацію, що виникла внаслідок відсутності достатньої кількості препаратів антиретровірусної терапії в клініці у зв’язку з не завершенням тендерних процедур, які здійснює Національна академія медичних наук України. Розуміючи життєво важливу потребу хворих цієї категорії у безперервності лікування, Міністерство в терміновому порядку винайшло можливість для перерозподілу препаратів, що були закуплені за кошти гранту Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

У результаті своєчасного проведення тендерів Міністерством охорони здоров’я у регіональних центрах СНІДу сформувався достатній запас препаратів, необхідних для проведення антиретровірусної терапії. Саме це дозволило перерозподілити препарати, закуплені за гроші Глобального фонду. За домовленістю з ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” після здійснення додаткових закупівель аналогічних препаратів вона відшкодує регіональним центрам СНІДу лікарські засоби. Таким чином, загрозу переривання лікування пацієнтів клініки Національної Академії медичних наук знято. Однак для того, щоб питання із забезпеченням лікування ВІЛ-інфікованих було вирішено повністю, Національна академія медичних наук України повинна завершити процедуру закупівлі лікарських засобів для пацієнтів клініки свого Інституту.

Звертаємо увагу на те, що МОЗ України розпочав безпрецедентну діяльність із залучення громадськості та пацієнтів до усіх етапів державних закупівель. На початку грудня минулого року Міністерство охорони здоров’я України та громадські організації підписали резолюцію, якою закріплено терміни проведення профільних тендерів в Україні та задекларовано їхню відкритість для громадськості. Передбачено участь представників громадських організацій у номенклатурних комісіях, які формують вимоги до препаратів, що закуповуються за державний кошт.

Джерело

Корисно знати