• Українська
  • English
Заморожені овочі та фрукти: переваги та недоліки
Заморожені овочі та фрукти: переваги та недоліки

Заморожені овочі та фрукти: переваги та недоліки

До харчування своїх дітей батьки завжди ставляться досить серйозно. Вітаміни, мікроелементи, мінерали – все це необхідно для нормального росту вашого малюка. 

Якщо влітку і ранньої осені – при різноманітті овочів і фруктів – харчування вашого чада досить повноцінне, то, що ж тоді робити взимку і навесні?  Можна заповнити овочевий пробіл “городніми” запасами, а також використовувати заморожені фрукти в харчуванні дітей.

Правда, про останні склалися деякі міфи, тому пропоную розвіяти їх.

Міф перший: свіжі овочі краще заморожених

З одного боку – так, з іншого – ні. Якщо ми говоримо про літні місяці, то, звичайно, бажано вживати в їжу свіжі дари природи. Якщо розмова йде про зиму, то віддамо перевагу замороженим фруктам в харчуванні дітей. Чому? Справа в тому, що максимальна кількість цінних і корисних речовин у фруктах міститься при зборі врожаю. З плином часу, їх кількість зменшується, а, значить, і вітамінів дитина отримає набагато менше запланованого. А тепер давайте згадаємо, звідки до нас “приїжджають” фрукти взимку? Марокко, Бразилія, Китай, Чилі, таким чином, поки довгоочікуване “зимове” яблучко добереться до нашого українського магазину, пройде тижнів півтора, не менше. Приплюсуйте сюди використання консервантів і парафінів для усунення зовнішніх недоліків заморських фруктів, і ви отримаєте реальну картину.

Заморожені фрукти, в свою чергу, при правильному зберіганні зберігають в собі велику частину вітамінів і мінералів. Питання зберігання, в даному випадку, дуже актуальне. У заморожених продуктах є свій нюанс – вони можуть пройти процедуру розморожування раз. Після повторної заморозки поживні речовини втрачаються у величезній кількості. Щоб виключити варіант покупки фруктів, що пройшли кілька заморозок, придбайте продукти тих фірм, які постачають упаковки індикаторами разморозки.

Міф другий: заморожені фрукти втрачають свій смак.

Якщо заморожування продуктів пройшло швидко і були дотримані всі правила зберігання, то заморожені фрукти володіють достатньою яскравістю смаку і соковитістю. Якщо ви хочете самостійно заморозити продукти, то майте на увазі деякі нюанси цього процесу: обов’язково ретельно промивайте фрукти, а після – просушіть.  Заморожуванню добре піддаються практично всі фрукти, окрім бананів і фруктів, що містять багато води. Ягоди і нарізані фрукти заморозьте на таці. Яблука, груші й персики перед заморожуванням можна збризнути лимонним соком, щоб вони не потемніли. Заморожені продукти обов’язково пересипте в герметичні контейнери або закрийте в поліетиленові мішки і не зберігайте заморожені фрукти в одному відділенні морозильної камери разом з рибою, м’ясом та іншими пахучими продуктами, оскільки вони вбирають сторонні запахи.

Користуючись правилом “швидко-повільно”, тобто, швидко заморожуємо і повільно розморожуємо, наприклад, в холодильнику, тим самим зберігаючи більше смаку і вологи в продукті, ми досягнемо максимально корисного ефекту. При необхідності швидко розморозити фрукти користуйтесь мікрохвильовою пічкою на самому мінімальному режимі і не до повного розморожування – дайте їм «дійти» при кімнатній температурі.

Міф третій: заморожені фрукти втрачають свій колір .

Дійсно, існує така думка, що виробники додають барвники в заморожені продукти, щоб зберегти їх колір. Це зовсім не так. Знову ж таки, якщо повернутися до процесів заморожування, зберігання, розморожування і переконатися, що все виконується правильно, ніякі штучні “фарби” не потрібні. Та й до чого? Після розморожування фруктів, відразу стане зрозуміло, що використовувалося щось ззовні.

Міф четвертий: домашні компоти та варення корисніше заморожених фруктів .

Звичайно, все, що зроблено в домашніх умовах, здається нам корисніше, але, на жаль, це не завжди так. По-перше, роблячи компот із фруктів, ми піддаємо їх тепловій обробці, що в будь-якому випадку веде до втрати частини вітамінів. По-друге, в ті ж самі компоти, а, тим більше, у варення, ми додаємо цукор і лимонну кислоту. Можливо, домашні заготовки смачніше заморожених фруктів, але в харчуванні дітей найважливішим аспектом є все-таки користь.

Отже, з міфами про заморожені фруктах ми розібралися. Перейдемо власне до самих фруктам, вірніше, в якому вигляді їх можна заморожувати, і що з ними потім можна робити.

Заморожувати фрукти можна цілими, якщо вони невеликого розміру, в розрізаному стані і навіть соками та пюре.

Враховуючи, що ми говоримо про дитяче харчування, останній варіант досить зручний у використанні. Свіжі фрукти можна подрібнити в блендері до кремоподібного стану, перекласти в контейнер, призначений для зберігання в морозильній камері, і, власне, заморозити. З соками приблизно аналогічно, але зауважу, що використовувати скляну тару для зберігання заморожених соків, ні в якому разі не можна.

Використовувати заморожені фрукти можна по-різному. Наприклад, робити взимку вітамінний коктейль.

Змішати в блендері молоко і заморожений фруктовий набір. Вийде і смачно, і корисно, і швидко. Фруктові салат, пюре, мус, пудинг, морси і компоти потішать ваше чадо і підтримають його здоров’я. Найпоширеніше використання заморожених фруктів – прикраса десертів як цільними фруктами, так подрібненими, залитими харчовим желатином.

Підводячи підсумок, зазначу, що в зимовий час організм дитини схильний до великих навантажень, загрозам захворювання. Імунітет знижений, а, значить, його потрібно підтримувати. Збалансоване харчування, в даному випадку, один із способів підтримки гарного самопочуття вашої дитини. Заморожені фрукти в зимовий період будуть в нагоді по заповненню запасів вітамінів і мікроелементів в організмі вашого малюка.

Матеріал підготувала: Ю. М. Нечитайло – кафедра педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ. 

Корисно знати