• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з пневмонією
Всесвітній день боротьби з пневмонією

Всесвітній день боротьби з пневмонією

Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day) з’явився в календарі завдяки Глобальної коаліції проти дитячої пневмонії. 

Так називається об’єднання міжнародних, урядових, неурядових та місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів.

Одним з інструментів, що допомагають досягненню цієї мети, став Всесвітній день боротьби з пневмонією. У цей день установи охорони здоров’я організовують профілактичні заходи, проводять медичні огляди. Крім того, безліч волонтерів розповідають людям про пневмонії і пов’язаних з нею ризиками, роздають інформаційні листівки та буклети.

Пневмонія може протікати, як самостійна хвороба і як ускладнення після перенесених хвороб. У випадках, коли запалення легенів не викликане інфекцією, зазвичай таке захворювання називають пневмонією.

Пневмонія (древньо-грец. ????????? від ???????) (запалення легень) – це поліетіологічне вогнищеве інфекційно-запальне захворювання легенів із втягненням у патологічний процес респіраторних відділів і обов’язковою наявністю запальної ексудації всередині альвеол.

Пневмонія є одним з найбільш розповсюджених захворювань людини. В Європі на пневмонію в середньому хворіють 15 осіб на 1000 населення. В Україні, за даними академіка Ю. І. Фещенка, на пневмонію хворіють щороку від 40 до 50 тис. осіб. Загальні витрати на лікування хворих із пневмонією становлять понад 10 млрд. доларів США. Зросла смертність від пневмонії: при позалікарняних пневмоніях вона нині становить 5-15 % випадків, при госпітальних (нозокоміальних) – до 50 %.

У загальному розрізняють наступні основні види пневмоній:

1. Розповсюджені (позалікарняні пневмонії) – із типовими або атиповими клінічними проявами.

2. Госпітальні (нозокоміальні пневмонії).

3. Аспіраційні пневмонії.

4. Пневмонії у хворих з тяжкими дефектами імунітету (природжений імунодефіцит, ВІЛ-інфіковані, ятрогенна імуносупресія тощо).

Існує цілий ряд факторів в організмі людини, що сприяють розвитку інфекції:

  • проблеми серцево-судинної системи;
  • ослаблений імунітет;
  • хронічні бронхіти;
  • вплив екологічних факторів на дихальну систему;
  • зловживання спиртними напоями та куріння;
  • малорухомий тип поведінки (тривалий ліжковий режим);
  • літній вік.

Симптоми пневмонії: бактеріальна пневмонія у хворих, молодше 65 років, має властивість раптового прояву під час або після перенесеної інфекції верхніх дихальних шляхів (наприклад, застуда, грип тощо). До основних симптомів пневмонії відносять:

  • кашель, при якому може виділятися харкотиння зеленуватого або іржавого (відтінком крові) кольору;
  • лихоманка;
  • задишка (часте поверхневе дихання);
  • часте серцебиття;
  • підсилюється на вдосі або кашлі біль у грудній клітці;
  • загальна слабкість, швидка втомлюваність;
  • можливі диспепсичні явища (нудота, блювота, діарея).

Не бактеріальна пневмонія супроводжується субфібрильною температурою, задишкою, кашлем і відхаркуванням слизу. Симптоми в даному випадку розвиваються менш інтенсивно і прояви їх не такі виражені, як при бактеріальній пневмонії.

Особлива група пацієнтів – діти і літні люди. У літніх людей при пневмонії не проявляється лихоманка і непродуктивний кашель. У такому віці основним симптомом запалення легенів може служити сплутаність свідомості, а також ускладнення стану вже наявних захворювань легенів. У дитячому віці симптоми захворювання носять віковий характер.

За симптомами схожі з пневмонією такі захворювання, як: бронхіт, туберкульоз, ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень).

Діагностика пневмонії: базується на поєднанні даних фізичного (об’єктивного) обстеження пацієнта лікарем та даних рентгенограми органів грудної клітки. При встановленні етіології досліджують мазки із глотки і харкотиння на наявність збудника (віруси, мікобактерії туберкульозу, мікоплазму пневмонії і рикетсії).

Лікування пневмонії: при легких формах пневмонії можливе амбулаторне (на дому) лікування; необхідно, щоб хворий отримував належний догляд і кваліфіковану лікарську допомогу. У разі середнього і важкого перебігу хвороби і якщо хворий старше 60 років потрібна госпіталізація.

Важливо забезпечити хворого калорійним харчуванням, але рекомендується виключити «важку їжу». Слід додати до звичайного раціону більше фруктів і овочів. Важливий також постійний прийом рідини, завдяки чому підвищується виділення мокротиння з дихальних шляхів і забезпечується профілактика зневоднення, чому може сприяти наявність лихоманки. При лихоманці прийом рідини, для дорослого, повинен відповідати приблизно до 3 літрів додаткової рідини у день. Рекомендується вживати фруктові соки, молоко і лужну мінеральну воду. Впродовж лікування слід дотримуватися ліжкового режиму. Значно прискорити процес одужання може лікувальна гімнастика (під контролем медичного працівника). Завдяки цьому також можна попередити виникнення ускладнень, особливо літнім хворим.

Профілактика пневмонії: відмінною профілактикою для пневмонії є відмова від шкідливої звички – куріння. Намагайтеся уникати контактування з людьми, у яких є інфекції дихальних шляхів, так як вони можуть послужити причиною розвитку пневмонії. Також «череваті наслідком» у вигляді пневмонії такі захворювання, як вітрянка і кір. Якщо Ви не хворіли цими хворобами, то уникайте подібних інфекцій, вони можуть викликати ускладнення у вигляді пневмонії.

Профілактика за допомогою щеплень: проведені дослідження показують, що вакцина від пневмококових інфекцій не дає 100% захисту дорослої людини від пневмонії, але може запобігти ряду ускладнень, пов’язаних з нею. Інший тип вакцинації запобігає ряду захворювань, які в ускладненні можуть привести до пневмонії (дітям роблять щеплення проти пневмококової інфекції). Також проводиться щорічна вакцинація від грипу, який теж може послужити причиною вірусної пневмонії. Вчасно зроблене щеплення від вітряної віспи захистить не тільки від зараження вітрянкою, а й від пневмонії.

Підготували зав.кафедри внутрішньої медицини, проф. О.І.Федів, асистент кафедри, к.мед.н. Тетяна Безрук.

 

Корисно знати