• Українська
  • English
ГОСТРІ РЕСПІРАТОРНІ ІНФЕКЦІЇ
ГОСТРІ РЕСПІРАТОРНІ ІНФЕКЦІЇ

ГОСТРІ РЕСПІРАТОРНІ ІНФЕКЦІЇ

І знову осіння пора, непомітно перетікаючи в зимову, переохолодження може «зіпсувати» загальні враження-спогади про нинішній рік, що добігає кінця, власне неприємними епізодами нездужання, нежитю, кашлю. 

Аби завадити такому небажаному сценарію та насолоджуватися життям в його багатогранності необхідно знати і дотримуватися певних рекомендацій.

У патологічному стані людини істотною є роль гострих захворювань дихальних шляхів інфекційної природи, частка яких становить 50-70% усіх інфекційних захворювань.

Етіологічними факторами можуть бути віруси (грипу, парагрипу, респіраторно-синцитійної інфекції, аденовіруси, коронавіруси, риновіруси), бактерії, хламідії, мікоплазми, легіонели. Однак роль вірусів надзвичайно вагома – 50-60 % респіраторних захворювань викликані саме ними, а відтак проблема привертає увагу не лише спеціалістів інфектологічного профілю, клініцистів, а й епідеміологів і наукових дослідників насамперед через низку причин:

  1. Ці збудники є убіквітарно поширеними, тобто зустрічаються повсюдно, не визнаючи будь-яких кордонів.
  2. Висока контагіозність захворювань. Практично всі люди сприйнятливі до респіраторних інфекцій. А наслідком цього є масовість захворювань, виникнення епідемій і навіть пандемій.
  3. Перенесена вірусна інфекція відкриває доступ бактеріальній інфекції, призводячи до бактеріальних ускладнень, особливо у випадках пізньої діагностики і несвоєчасного лікування.
  4. Перенесені вірусні респіраторні захворювання сприяють формуванню хронічних патологічних процесів не тільки у дихальних шляхах, в тому числі й алергічних (бронхіальна астма), але і в інших органах і системах (серці, нирках, нервовій системі).
  5. Деякі респіраторні віруси (аденовіруси, герпесвіруси) володіють здатністю персистувати в організмі, періодично викликаючи загострення.
  6. Доведено, що деякі віруси цієї групи можуть бути причиною розвитку повільних інфекцій.
  7. Кількість вірусних агентів, здатних викликати респіраторний синдром, надто велика, їх властивості та особливості ще досі підлягають уточненню та вивченню.

Що таке гострі респіраторні інфекції

Гостра респіраторна інфекція визначається як будь-яка інфекційна хвороба верхніх або нижніх дихальних шляхів. Інфекції верхніх дихальних шляхів включають в себе гострий риніт (запалення носа, нежить), гострий риносинусит (запалення носа та приносових пазух), гострий середній отит (запалення середнього вуха), фарингіт/тонзиліт (запалення глотки та глоткових мигдаликів), ларингіт (запалення гортані). Інфекції нижніх дихальних шляхів включають гострий трахеїт (запалення трахеї), гострий бронхіт (запалення бронхів), бронхіоліт (запалення бронхів найдрібнішого калібру – у дітей перших місяців життя), пневмонію (запалення легень).

Антибіотики мають обмежену ефективність у лікуванні більшої частини неускладнених гострих респіраторних інфекцій у дорослих і дітей.

 Шлях передачі респіраторних інфекцій

Гострі респіраторні інфекції поширюються в громаді повітряно-краплинним шляхом – хвора людина поширює в оточуюче середовище аерозоль (дуже дрібні крапельки слизу, котрі містять збудників хвороби) під час чхання та кашлю. Даний аерозоль розповсюджується на відстань кількох метрів від хворої людини та здатен певний час перебувати в повітрі закритих приміщень. Ситуація погіршується при підвищеній вологості повітря.

Профілактика

У сезон поширення гострих респіраторних інфекцій, в тому числі грипу, в громаді з метою запобігання інфікуванню рекомендується дотримуватися наступного:

1. Повноцінно харчуватися.

2. Достатньо спати вночі.

3. Провітрювати приміщення кожні 2-3 години.

4. Мити руки із милом після громадського транспорту, відвідування громадських місць.

5. Уникати місць скупчення людей.

6. Не займайтися самолікуванням. Дотримуйтесь рекомендацій лікаря.

7. При появі перших симптомів захворювання (загальна слабкість, головний біль, біль у вусі, біль в горлі, нежить, кашель, підвищена температура тіла) звертатися до лікаря.

8. В ситуації, коли в Вашому оточенні з’являється хворий на гостру респіраторну інфекцію, займайте активну позицію – робіть зауваження людині, яка кашляє чи чхає і не прикривається хусткою.

9. Завчасно робіть профілактичні щеплення проти грипу. Це створить імунний захист Вашого організму від найтяжчої гострої респіраторної інфекції – грипу.

Так, за прогнозом фахівців епідеміологів на 2014-2015 рік очікується циркуляція наступних штамів вірусів грипу – тип А/H3N2/Victoria, тип А/H1N1/California, тип B/Visconsin. Таким чином, рекомендованими є щеплення зареєстрованими вакцинами: Ваксигрип (виробництва «Sanofi», Франція), Інтанза-15/Інтанза-9 (виробництва «Sanofi», FR), Флюарикс («GSM», Німеччина), Інфлувак (виробництва Нідерланди).

І пам’ятайте, здоров’я – найважливіший «скарб»!

Матеріал підготувала: кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Сидорчук Анюта.

 

Корисно знати