• Українська
  • English
Місцева регуляція менструального циклу

Місцева регуляція менструального циклу

Менструальний цикл – це циклічні зміни в організмі жінки, які виникають кожного місяця, проявляються появою кров′янистих виділень із зовнішніх статевих органів  завдяки змінам гормонального фону в гіпоталамо – гіпофізарно – яєчниковій системі. Завдяки цим змінам здійснюється репродуктивна функція жінки: відбувається овуляція, запліднення, імплантація та розвиток зародка в матці. Якщо імплантація не відбувається, вагітність не настає, функціональний шар ендометрія відшаровується, зі статевих шляхів і з’являються кров’янисті виділення (менструація).

Поява менструальних виділень свідчить про завершення циклічних змін в організмі та відсутність вагітності. Основною ознакою нормального функціонування репродуктивної системи жінки є нормальний менструальний цикл.

Характеристика нормального менструального циклу

  • тривалість нормального менструального циклу. Цикл відраховують від першого дня попередньої до першого дня наступної менструації. Межі допустимих відхилень – від 24 до 38 днів;
    • менструація (період кров’янистих виділень) триває здебільшого 4,5-8 днів;
    • крововтрата допускається від 5 до 80 мл;
    •        менструації повинні бути регулярними(кожного місяця);
    •        під час менструації жінка не повинна відчувати болю;
    •   цикл повинен бути двофазним.

Види порушень менструального циклу:

гіперменорея – це рясні менструації або маткові кровотечі, коли за один цикл жінка втрачає понад 150 мл крові;

гіпоменорея – мізерні менструації зі слабкими світлими виділеннями, тривалістю до 3 днів;

дисменорея – характеризується сильними больовими відчуттями під час менструацій, особливо – в перші дні;

нерегулярний менструальний цикл – цикл коротшає або подовжується, що пов’язано не тільки з гормональними проблемами, але і з впливом навколишнього середовища, стресовими ситуаціями;

аменорея – відсутність менструації більше, ніж 6 місяців.

Чому виникає порушення менструального циклу

 

Причин виникнення збоїв в організмі, що провокують порушення менструального циклу існує дуже багато. Їх можна поділити на такі категорії:

Фізіологічні – пов’язані з кардинальною зміною способу життя, зміною гормонального фону, переїздом в країну з іншим кліматом, часті стресові ситуації, порушення харчової поведінки (різке зниження маси тіла, або ожиріння), важкі супутні захворювання, важка терапія, пухлини, кісти, новоутворення в головному мозку та репродуктивних органах;

Патологічні – захворювання органів сечостатевої системи жінки, патології внутрішніх органів, які впливають на роботу всього організму – все це сприяє нерегулярним менструаціям;

Медикаментозні – приймання гормональних препаратів може негативно впливати на нормальний цикл жінки, подовжуючи або скорочуючи його, а також провокуючи аменорею;

Вагітність та період годування груддю характеризуються або повною відсутністю менструації, або мізерними, нерегулярними виділеннями;

Порушення менструального циклу часто пов’язують зі спадковістю.

Симптоми порушення менструального циклу

 

Симптомами, що частіше за інші зустрічаються у жінок з порушенням менструального циклу, є:

часта стомлюваність, погане самопочуття;

сильна дратівливість;

больові відчуття в попереку та внизу живота, особливо в перші дні місячних;

різке коливання маси тіла;

нудота, блювота, стрімкі перепади тиску;

часті головні болі, мігрень;

затримки менструації (нормою вважається до 5 днів);

маткові кровотечі в середині циклу;

відсутність менструації, якщо немає підтвердженої вагітності або клімаксу.

Методи діагностики захворювання

 

Якщо спостерігається нерегулярний цикл протягом тривалого періоду часу, є больові відчуття в період менструації, що супроводжуються загальним нездужанням, нудотою, то необхідно пройти діагностику. В першу чергу, потрібен огляд гінеколога, який збере анамнез, визначить подальшу тактику обстеження. Лікарю необхідно знати про те, коли у жінки почалися менструації, календар їх періодичності, особливості протікання, самопочуття в період менструації, перенесені раніше захворювання. Зазвичай, крім огляду, лікар бере урогенітальні мазки на флору, проводить кольпоскопію, призначає УЗД органів малого таза та молочних залоз, щоб виключити наявність патологічних утворень.

Також пацієнтка отримує направлення на здачу біохімічного аналізу крові, аналізу на визначення рівня гормонів та аналізу на статеві інфекції, коагулограму. Крім того, для отримання комплексної картини, лікар-гінеколог також може рекомендувати відвідати ендокринолога, невропатолога.

Маючи результати всіх вищезазначених досліджень та аналізів, лікар зможе визначити причину патології та призначити лікування.

 

Методи лікування порушення менструального циклу

 

Правильне харчування, збалансований раціон, що містить в собі достатню кількість вітамінів та мікроелементів;

Фізичні навантаження повинні бути помірними, але і зовсім їх ігнорувати не варто. Навіть спокійна прогулянка перед сном позитивним чином позначається на жіночому здоров’ї;

Відмова від шкідливих звичок не тільки нормалізує менструальний цикл, але і дуже добре позначається на загальному здоров’ї жінки;

Залежно від причин, застосовують фізіотерапію та психотерапію для нормалізації циклу;

Приймання препаратів, спрямованих на нормалізацію гормонального фону – це прийом гормональних контрацептивних препаратів (КОК)

У разі необхідності, застосовують хірургічне лікування.

Препарати при порушенні менструального циклу

Важливо пам’ятати, що жоден препарат не варто призначати собі самостійно, без попередньої консультації з лікарем. У кращому випадку, він просто не принесе користі, а в гіршому – ще й зашкодить.

Знеболюючі препарати. Вони являють собою нестероїдні протизапальні лікарські засоби. Вони блокують речовини, що провокують сильні маткові скорочення, а також можуть впливати на інтенсивність маткових кровотеч. Але визначення конкретного препарату – це компетенція лікаря, адже тривале приймання ліків подібного спектру може спровокувати появу шлункових виразок, а також викликати інфаркт, в разі перевищення дозування.

Комбіновані оральні контрацептиви. Ефективні препарати, які застосовуються при порушеннях менструального циклу, таких, як рясні кровотечі, болючі менструації. Вони приводять у норму гормональний фон і тим самим зменшують обсяг місячних, знижують скоротливу діяльність матки, знімають хворобливі симптоми при ендометріозі, служать профілактикою утворень доброякісних та злоякісних пухлин. Крім того, існують контрацептиви безперервного дозування, що являють собою 28 таблеток на 28 днів: 21 день йде приймання гормональних таблеток, а ще 7 – неактивних. Але варто пам’ятати, що ці препарати можуть провокувати появу побічних ефектів – мігрені, нудоти, болю у грудях. Підбір конкретного препарату здійснює виключно лікар після огляду та проведення обстежень жінки.

Прогестини. Їх використовують не тільки при порушеннях циклу, але і при болючих місячних. Вони допомагають зменшити біль, зняти спазм, зробити кровотечі менш інтенсивними. Завдяки тому, що прогестини випускають в різних видах (оральні таблетки, внутрішньоматкова система, ін’єкції), можна легко підібрати саме той формат, який буде зручним для жінки.

Одним із сучасних, зручних методів регуляції менструального циклу та надійним методом контрацепції  є вагінальне кільце Нова ринг.  Цей препарат досить зручний у використанні. Він вводитися в піхву жінкою самостійно на 5 день менструального циклу на основі вказівок в інструкції з урахуванням рекомендацій лікаря-гінеколога. Тривалість використання сягає 21 день. Під дією температури тіла кожного дня вагінальне кільце виділяє 0,150 мг дезогестрелу та 0,020 мг етинілестрадіолу, що є еквівалентом концентрації КОК. Основними перевагами є те, що даний препарат діє на місцевому рівні не проникаючи і не порушуючи роботу органів шлунково-кишкового тракту, мінімалізує появу  побічних реакцій усіх органів і  систем не впливає на мінеральну щільність кісткової тканини в порівнянні з оральними гормональними препаратами. Нова ринг нормалізує менструальний цикл, зменшує об′єм кров′янистих виділень, тривалість менструальних виділень, а біль під час місячних зникає.

 

Отже, використання місцевих методів регуляції менструального циклу дозволить нормалізувати гормональний фон, менструальний цикл без щоденного прийому гормональних таблеток та зменшити прояви побічних реакцій з боку шлунково – кишкового тракту, центральної нервової системи, опорно-рухової системи. Сучасні жінки мають обирати найкраще, найзручніше і найефективніше, адже від здоров′я жіночого організму залежить майбутнє нації.

 

Корисно знати