• Українська
  • English
Попереджальні ознаки суїциду

Попереджальні ознаки суїциду

Десятого вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам. Суїцид  – навмисне само ушкодження зі смертельним фіналом. За даними ВООЗ щороку понад 800 000 людей скоюють самогубство, а це – кожні 40 секунд у світі трапляється 1 суїцид. Приблизно 80% тих, хто збирається позбавити себе життя, попередньо прямо чи завуальовано дають знати про свої наміри оточенню. Головне звернути увагу на психологічну проблему, яка виникла у близької людини та своєчасно запобігти суїцидальній поведінці.

Спочатку людина думає про суїцид, уявляє з певними намірами як це зробити, емоційно переживає чи говорить про самогубство, що повинно насторожити близьких, а потім своєю поведінкою показує чи робить суїцидальні спроби і завершені суїциди. Самогубство є наслідком важких тривожних та депресійних станів, посттравматичного стресового розладу, а також розладів, пов’язаних з уживанням алкоголю чи психоактивних речовин тощо. Також суїцид спостерігається серед людей, які пережили сильний дістрес (смерть близької людини, мобінг, насильство, жорстоке поводження, наявність смертельно-небезпечної хвороби). Соціальна самотність та брак емоційної підтримки також можуть стати причиною самогубства.

Дійсний суїцид ніколи не буває спонтанним — це істинне бажання вмерти з розмірковуваннями та переживаннями, які стосуються сенсу життя та, відповідно, з фінальними думками про завершення життя. Суїциду завжди передують пригнічений настрій, депресивний стан. Важливо щоб оточення помітило цей стан.

Непряме вбивство чи прихований суїцид (ризиковане керування автомобілем, захоплення екстремальними видами спорту, небезпечні селфі) також супроводжуються високою ймовірністю смерті. Більшою мірою така поведінка націлена на гру зі смертю ніж на завершення життя, але в деяких випадках, на жаль, стає фатальною несподіванкою зі смертельним фіналом.

Демонстративний суїцид не пов’язаний із бажанням померти, а є способом привернути до себе увагу, іноді це — криккрик про допомогу чи  спроба шантажу, який може призвести непередбачувано до завершеного суїциду.

Головне не ігнорувати суїцидальними  виказуваннями, а тим більше суїцидальними спробами близьких, намагатися, оцінивши обставини, забезпечити психологічну чи психіатричну допомогу з метою попередження суїциду.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

і лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати