• Українська
  • English
Фізичне навантаження при хворобах нирок
Користь фізичного навантаження при хворобах нирок

Фізичне навантаження при хворобах нирок

Здавалось би, які навантаження,якщо болять нирки. Проте запевняємо вас що фізичні навантаження дуже позитивно впливають на стан нирок. Відзначимо, що з ростом адаптації до фізичних навантажень підвищується і стійкість функції сечовидільної системи.

На початку рекомендації, зазначимо, що протипоказані фізичні навантаження при загрозі внутрішніх кровотеч, при загальному важкому стані хворого та при значних болях під час виконання вправ.

В практиці існує багато комплексів вправ при захворюваннях нирок. При кожному захворюванні показані певні вправи. Сьогодні ми пропонуємо вам загальний комплекс з 3 вправ.

  1. Вихідне положення: стоячи прямо, ноги на ширині плечей, стопи паралельно одна одній. Вдих: поволі піднімаємо руки в сторони на рівні плечей. Долоні рук – вниз, а пальці рук тримаємо разом. Видих: повільний нахил вліво, до положення: права рука вертикально над головою. Нахилятися рекомендовано, не згинаючи ніг у колінах. Після видиху повертаємо голову вгору вправо і дивимося на долоню правої руки упродовж декількох секунд, затримуючи дихання. Після чого робимо неглибокий вдих і плавно повертаємося до вихідного положення. Вправу рекомендовано повторити у 2 підходи в кожну сторону.
  2. Вихідне положення: стоячи прямо, ступні рівно. Спину тримаємо рівно при цьому напружуємо литкові м’язи, стегна та сідниці, спину тримайте прямою. У такій позиції поволі вдихаємо повітря упродовж 10 секунд. Потім ставимо руки на нирки, затримуємо дихання і починаємо тиснути руками на кожну нирку, при цьому прогинаючись назад наскільки це можливо.
  3. Вихідне положення: стоячи прямо, ступні рівно. Повільно вдихаємо, рахуючи до 10, після чого затримуємо дихання і починайте енергійно похлопувати область нирок. Якщо руки намочити холодною водою, то це поліпшить стимуляцію нирок.

Матеріал підготував: Вівсянник Володимир, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати