• Українська
  • English
Цікаві факти, пов’язані зі стоматологією
пов’язані зі стоматологією

Цікаві факти, пов’язані зі стоматологією

Міжнародний день стоматолога – професійне свято лікарів-стоматологів та зубних лікарів, який відзначається по всій планеті щорічно, 9 лютого.

Дата святкування обрана не випадково. Воно відзначається в день вшанування католицькою церквою християнської мучениці Аполлонії Олександрійської, яку страшними тортурами намагалися змусити відректися від християнства. Атрибутами святої Аполлонії, згідно характеру мук, стали зубці або щипці. Свята жінка витримала всі тортури, і коли їй пригрозили стратою на багатті, вона сама зробила крок у полум’я.

З тих пір існує повір’я, що варто вимовити:“Santa Apollonia!”, І зубний біль відступить.

  • Вік найдавнішого зубного свердла становить близько 9 тис. років. Таке несподіване відкриття зробили вчені з США і Франції. Дослідивши знайдені в пакистанській провінції Бєлуджистан останки людей, що жили 7-5,5 тис. років до н. е., вони помітили в деяких зубах зроблені за життя майже ідеальні отвори діаметром 1-3 ммі до3,5 мму глибину.
  • Лікарі давньої Японії зуби видаляли просто голими руками, попередньо розхитавши їх за допомогою дерев’яного долота і молоточка. У Європі в 15 ст. видаляли зуби інструментом, який називався пеліканом через свою форму, що нагадує дзьоб пелікана.
  • Понад 4000 років тому давні єгиптяни цікавилися питаннями гігієни зубів. Папірус Еберса, написаний у 1550 р. до н.е., присвячений зміцненню зубів і навіть містить рецепт з їх пломбування: треба взяти пил від мірошницьких жорен, вохру, мед і змішати. Зберігалася така суміш у маленьких горщиках.
  • Стародавній Єгипет вважається батьківщиною першої зубної пасти, яку отримували із суміші стовченої пемзи, яєчної шкаралупи і попелу від спалених нутрощів бика. Тому ще п’ять тисяч років тому молоді єгиптянки могли похвалитися білосніжною усмішкою після використання такої суміші для чищення зубів.
  • На Близькому Сході вже в 500 р. н.е. люди чистили зуби дерев’яними паличками, що називалися «сивак» чи «мисвак». І ними дотепер користуються в Саудівській Аравії. Деревину розпушують з одного боку так, щоб вона нагадувала маленький віник. Деревину для таких паличок добувають з дерева особливого сорту – і тому його називають деревом-зубною щіткою.
  • Вже у 16 ст. китайці користувалися зубними щітками, що нагадують за формою сучасні. Звичний для нас вигляд зубна щітка набула завдяки англійцям. У 1870 р. в Англії вперше щетинки були вставлені в кістяну ручку і пов’язані через отвори в ній. У 1938 році американці винайшли нейлон, який майже відразу став використовуватися для виготовлення штучної щетини для зубних щіток.
  • Знаменитий арабський лікар Абу Бакр Мухаммед ібн Захарія аль Рашид (який жив у період з 850 до 925 р. н.е.) радив застосовувати миш’як від зубного болю. Ця отрута має здатність убивати зубний нерв і тим самим рятувати від страждань. Паста з миш’яком стала широко застосовуватися в середньовічній Європі.
  • Першим ортодонтом став знаменитий француз Анжера-П’єр Фошар. Він, будучи відомим стоматологом за часів Людовика XV, у 1728 р. винайшов пластинку для вирівнювання зубів – тонку смужку зі срібла або іншого металу, яка за допомогою дроту і шовкової лігатури кріпилася до зубів. До речі, він перший почав покривати «зіпсовані» зуби ковпачками із золота, на які потім наносилася підібрана за кольором порцеляна. З цього часу ведуть свою славну історію порцелянові й металокерамічні коронки. Також цей першопроходець і основоположник сучасної стоматології придумав зубні штифти. І це все відбувалося майже 300 років тому.
  • Стоматологічний бор винайшов у 1790 р. Джон Грінвуд. Також, будучи дантистом Джорджа Вашингтона, він виготовив йому чотири знімних зубних протези, а з прядки своєї матері зробив першу ножну бормашину. Джордж Вашингтон, який до часу свого президентства втратив усі зуби, крім одного, дуже уважно ставився до здоров’я зубів своїх коней. Кожен день він перевіряв їхній стан і якість чищення, завдаючи конюхам і ветеринарам чимало клопоту.
  • Єдиний видалений зуб Ісаака Ньютона став найдорожчим зубом в історії людства. Його продали з аукціону в 1816 р. за730 фунтівстерлінгів (у перерахунку на сучасний курс це близько 3200 доларів США) знатному вельможі, який згодом прикрасив цим зубом свій перстень.
  • 30 вересня 1846 р. американець Вільям Томас Грін Мортон приспав свого пацієнта за допомогою ефіру. Так уперше дантисти застосували наркоз з медичною метою.
  • У 1867 р. Люсі Тейлор стала першою жінкою у США, яка отримала диплом стоматолога.
  • У 1868 р. Джордж Грін, механік компанії SS White, винайшов пневматичну бормашину на ножному приводі, яка дозволяла зубному лікарю працювати однією рукою, і стала прототипом сучасних установок.
  • У 19 ст. американець Альберт Саутвік хотів використати стоматологічне крісло з підведеним до нього електричним струмом для знеболювання зубів. Але історія розпорядилася по-іншому, і з плином часу ця ідея спричинилася до винайдення електричного стільця. У 1890 р. в Нью-Йорку електричний стілець прийняв свою першу жертву – Вільяма Кеммлера. І з того часу став називатися «електричним стільцем Томаса Едісона» за іменем винахідника.
  • Мао Цзедун ніколи не брав ванну, не мив голову і не чистив зуби. Він, як і мільйони китайців у той час, любив жувати чайне листя і полоскав рот чаєм, позбавляючись таким чином від зубного нальоту. «Хіба тигр чистить зуби?» – любив повторювати Мао Цзедун. Ця політика призвела до того, що хвороби зубів в КНР спостерігаються у 97 % населення, катастрофічно не вистачає стоматологічних клінік і кваліфікованих фахівців. Щоб хоч якось виправити цю ситуацію, китайці оголосили 20 вересня Днем любові до своїх зубів. У цей день проводиться масова роз’яснювальна робота серед населення про правила гігієни порожнини рота і необхідність лікування зубів і ясен у стоматолога.
  • У 1890 р. в хірургічній стоматології почали застосовувати гумові рукавички, що значно поліпшило асептику при проведенні операцій.

Пам’ятаймо! Найтвердіша тканина в організмі людини — зубна емаль, яка є зовнішньою захисною оболонкою верхньої частини зуба. Емаль зуба практично не містить воду, а за твердістю лише трохи поступається алмазу. Але її треба берегти!

Корисно знати