• Українська
  • English
Що таке ПТСР та як з ним впоратися?

Що таке ПТСР та як з ним впоратися?

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) є однією з найбільш частих і несприятливих форм психічних порушень у осіб, що пережили життєвонебезпечні ситуації, та займають центральне місце в числі так званих нових пограничних психічних розладів, що виокремлюють в останнє десятиліття. Вплив травматичних подій розповсюджується не тільки на безпосередні жертви, а й набагато ширше, ефекти травматизації охоплюють їх сім’ї, оточення, працівників рятувальних служб тощо.

Головними особливостями сучасних екстремальних подій, які склались зараз в Україні, є: від надзвичайних подій потерпає безпрецедентно велика кількість громадян; події мають непрогнозований тривалий характер; негативного інформаційно-психологічного впливу зазнає практично все населення країни. Складні психопатологічні порушення, безумовно, потребують істотної корекції існуючих підходів до їх лікування, яка має знайти своє відображення в нових стандартах надання медико-психологічної та психіатричної допомоги жертвам екстремальних подій воєнного часу. Це, в першу чергу, стосується підходів до діагностики, лікування та профілактики різноманітних психічних порушень, що виникають внаслідок травматичних подій, а також системи надання психологічної та психіатричної допомоги особам, які страждають від зазначених розладів.

Базові симптоми:

  1. повторне переживання – нав’язливі тривожні спогади про травмуючу подію; кошмари;
  2. інтенсивні психологічні страждання або соматичні реакції, такі як пітливість, прискорене серцебиття та паніка, при нагадуванні про травмуючу подію;
  3. уникнення й емоційне заціпеніння – уникнення занять, місць, думок, почуттів або розмов, пов’язаних із подією; обмежені емоції;
  4. втрата інтересу до звичайної діяльності;
  5. почуття відстороненості від інших;
  6. надмірне збудження – безсоння, дратівливість, труднощі з концентрацією уваги, надмірна настороженість, надмірний старт-рефлекс.

Немедикаментозні методи корекції:

Психоедукація. Рекомендовано дотримуватись режиму дня, гігієни сну, засад здорового харчування, режиму регулярної фізичної активності, уникання вживання алкоголю, наркотиків.

Метод СТОП – цей прийом допомагає зупинитися, зробити «крок в сторону», розібратися що коїться з вами або навколо вас, а також придумати стратегію дій. Можна використовувати у будь-якій ситуації, коли ви відчуваєте, що «земля йде з-під ніг».

С – стійте. Просто не реагуйте, зупиніться. Замріть. Не ворушиться. Емоцій можуть спробувати змусити вас діяти без роздумів. Зберігайте контроль.

Т – тільки крок назад. Зробіть крок назад від ситуації. Візьміть перерву. Відпустіть ситуацію. Глибоко вдихніть і видихніть. Не дозволяйте своїм почуттям діяти імпульсивно.

О – озирніться. Поспостерігайте за тим, що відбувається всередині вас і зовні. Яка ситуація? Про що думаєте та що відчуваєте? Що інші кажуть чи роблять?

П – поводьтеся усвідомлено. Дійте свідомо, перш ніж вирішити, що робити, розгляньте ситуацію, думки та почуття свої та інших людей. Подумайте про свої цілі. Запитайте свій розум: які дії можуть покращити ситуацію, а які погіршити?

Вправи на повернення в реальність.

  • Подивіться на стелю, уявіть, що там записаний ваш номер телефону, озвучте останні 3 цифри номера телефону у зворотному порядку.
  • Уявіть на стелі зображення таблиці множення на 7. Прочитайте її задом наперед.
  • Зосередьте увагу пацієнта на якомусь кольорі, запропонуйте перерахувати предмети, які є навколо, наприклад, синього або коричневого кольору.
  • Завжди використовуйте можливість для зміни фізичного положення. Встати, походити, пострибати зірочкою. Все, що змушує клієнта відмежуватися від свого поточного розташування.

Техніка релаксації. Дихальні вправи.

Давайте зробимо це разом. Якщо Ви відчуваєте тривогу, стрес та перенапруженість або якщо у Вас є певні фізичні симптоми, як от прискорене серцебиття, легке запаморочення або відчуття браку повітря, повільне дихання допоможе здобути комфорт та підвищити здатність упоратися з ситуацією.

Квітка-свічка.

  • Уявіть перед собою квітку, зробіть вдих через ніс, рахуючи до трьох.
  • Опустіть плечі і впустіть повітря до низу легень.
  • Повільно видихніть через рот, рахуючи до шести, так, ніби задуваєте свічку.

Техніка заземлення.

  • Сядьте, займіть зручну позу, розслабтеся. Повільно притисніть ступні до підлоги.
  • Торкніться коліна або чого-небудь поряд, відчуйте яке воно на дотик, яка в цього температура або текстура.
  • Повільно стисніть долоні або витягніть.
  • Тепер можете рухатись як вам хочеться, говорити.

Техніка дистанціювання від негативних думок «відчепитися з гачка».

  • Усвідомити, що вас підчипили
  • Помітити і описати гачок
  • Перенаправити свою увагу на те, що ви робите, наприклад, готуєте їжу, прибираєте, їсте, граєте або спілкуєтесь із друзями – і повністю включиться в цю діяльність, приділити всю увагу тим, хто зараз із вами, і тому, що ви зараз робите.

Техніка майндфулнес «усвідомлене пиття». Практики усвідомленості сприяють безоцінному усвідомленню, коли ви приділяєте увагу моменту тут-і-зараз шляхом дослідження ваших реакцій у тілі, думок та почуттів, реакцій на оточення, не роблячи ніяких оцінок та засуджуючи. Практики можуть зняти напругу, яка виникає в тілі та свідомості від важких життєвих переживань, а також зменшити почуття стресу, депресії, тривоги, гніву та горя.

«Кавовий майндфулнес»

  • Налийте собі води, кави або чаю і зосередьте на цьому всю свою увагу. Ви з цікавістю розглядаєте напій, наче ніколи його не бачили. Зверніть увагу на колір.
  • Отримай насолоду від його аромату.
  • Повільно зробіть перший ковток.
  • Затримайте його на язиці, відчуйте як він торкається зубів і насолоджуйтесь його смаком.
  • Пийте настільки повільно, наскільки це можливо, смакуючи, звертаючи увагу на його температуру.
  • Зверніть увагу на рухи вашого горла під час ковтання.
  • Зверніть увагу на те, як смак напою зникає з вашого язика після проковтування.
  • І кожен наступний ковток ви робите так само повільно, смакуючи і звертаючи увагу на все.

Техніка «метелик».

Схрестить долоні, зачепившись великими пальцями – це нагадує метелика. Прикладіть долоні до грудей та по черзі ритмічно стукайте по ключиці. Ви почуєте звуки, подібні до серцебиття – це заспокоїть вас. Продовжуйте цю вправу, поки не відчуєте, що дихання вирівнялося.

Вправа для людних місць.

Якщо надмірний страх застав вас у людному місці, переведіть погляд на тих, хто є навколо. Концентруйтеся на деталях та особливостях їхньої зовнішності. Це чоловіки чи жінки? Яка в них зачіска? Які аксесуари вони мають: парасольки, окуляри, сумки. Можна зосередитись на комусь одному та спробувати визначити вік, професію, хобі, тощо.

Матеріал підготувала: професор кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, д.мед.н. Юрценюк О.С.

 

Корисно знати