• Українська
  • English
Історичні віхи розвитку фармації на теренах Буковини
Історичні віхи розвитку фармації на теренах Буковини

Історичні віхи розвитку фармації на теренах Буковини

Фармація у своєму становленні та розвитку на Буковині пройшла складний та самобутній шлях і завжди, в різні часи, її пріоритетним завданням було допомагати людям зберегти здоров’я, перемагати хвороби за допомогою ліків.

Невід’ємною складовою розвитку фармації на теренах Буковини є багатовікова історія становлення аптек буковинських міст та сіл.

Перші відомості про аптеки Буковини датовані кінцем ХVII століття, але значного розвитку аптечна справа набула у ХVІІІ ст. після приєднання краю до складу Австро-Угорської імперії. На той час на Буковині існували аптеки королівські, публічні, окружні, військові, домашні. Поширеними були публічні аптеки (приватні), проте на початку Австро-Угорського панування вони були тільки в Чернівцях. Перша згадка про існування аптеки у Чернівцях відноситься до 1787 року.

У цей час на Українi спеціальних навчальних закладiв для підготовки фармацевтів не  iснувало i необхiднi кадри готували шляхом індивідуального навчання у великих аптеках. Все частіше поставало питання про підготовку дипломованих спеціалістів у навчальному закладі. Тому у 1879 р. при факультеті філософії Чернівецького університету ім. Цісаря Франса Йосифа (сьогодні Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича) було засноване фармацевтичне відділення, яке проіснувало до початку Першої світової війни. Навчання тривало вiд 6 до 10 рокiв. Отримавши звання провізора, студент мав право на самостійну діяльність.

Суворі вимоги ставилися до кваліфікації фармацевтів: лише через 5 років праці магістр фармації мав право самостійно керувати аптекою. Діяльність аптек суворо контролювалась Крайовою Радою здоров’я, дозвіл на відкриття нової аптеки було дуже складно отримати. Уряд ставив високі професійні вимоги до провізорів, недбалість або спроба виготовляти фальсифіковані ліки призводила до позбавлення університетського диплома.

Австрійські традиції доброї аптечної практики підтримувалися і під час перебування Буковини у складі Румунії. У 1940 р. на Буковині було 29 аптек, всі вони були приватними, приватним був аптечний склад і ефірна лабораторія.

За радянський період діючі аптеки були націоналізовані, в 1940-1941р.р. відкрили ще 30 аптек переважно у сільській місцевості, крім цього, в області почали функціонувати контрольно-аналітична і галено-фасувальна лабораторії та аптечний склад. Війна і нова окупація завдали великої шкоди народному господарству області, в т.ч. й аптекам: на день визволення у березні 1944 р. їх залишилося всього 15. Майже відразу після визволення, вже в квітні 1944 р. було утворено аптечне управління, проведена нова націоналізація аптек. Після війни нова влада не жаліла коштів на охорону здоров’я і мережа аптечних закладів швидко розвивалась. Вже в січні 1945 р. в області було 38 аптек, відкрито аптеки в Хотині, Новоселиці, Сторожинці та у великих селах, проте асортимент ліків був досить бідний у зв’язку з повоєнним часом. В 1951 р. в області вже функціонувала 61 аптека, в 1961 р. – 67, в 1970 р. – 105, в 1992 р. – 120 аптек і 18 аптечних пунктів, більшість з них була розміщена в сучасних, новозбудованих приміщеннях.

Багато змін відбулося і в структурі управління галуззю. Наприкінці 80-х – початку 90-х років ХХ ст. аптечне управління Чернівецького облвиконкому було реорганізовано спочатку в Чернівецьке виробниче об’єднання «Фармація», а згодом в обласне державно-комунальне підприємство «Фармація». У 1997 р. розпорядженням Чернівецької обласної державної адміністрації було реорганізовано та проведено розукрупнення аптечних закладів з наданням юридичного статусу і передачі їх у комунальну власність обласної ради, а на базі контрольно-аналітичної лабораторії та організаційно-фармацевтичного відділу, ряду аптек, фармацевтичної фабрики і головного підприємства зі складом утворений аптечний відділ як структурний підрозділ управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Аптечний відділ функціонує і сьогодні, здійснюючи державне управління та регулювання фармацевтичної діяльності в регіоні, координує роботу аптечних закладів комунальної власності, проводить організаційну, методичну, консультативну, інформаційну роботу, контроль фармацевтичної діяльності, правил реалізації лікарських засобів, бере участь в організації та проведенні перепідготовки та підвищення кваліфікації фармацевтичних працівників.

З моменту проголошення незалежності України багато існуючих аптек було приватизовано в основному їх колективами, відкрито чимало нових аптек. Аптечна мережа Чернівецької області в 2000 році включала 7 аптечних складів, 141 аптеку, 113 аптечних пунктів та кіосків (24 з яких комунальної форми власності), а в 2004 р. на Буковині вже було 165 аптек, 143 аптечних пунктів та кіосків, а також 5 аптечних складів. На сьогодні в регіоні здійснюють діяльність з реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення 217 суб’єктів підприємницької діяльності різної форми власності (з яких – 12 комунальної власності), аптечна мережа яких налічує 311 аптек та 124 аптечних пункти.

Для цілеспрямованого та систематичного забезпечення Буковинського краю фармацевтичними кадрами у 2001 році у Буковинському державному медичному університеті (на той час Буковинській державній медичній академії) розпочато підготовку спеціалістів за фахом «Фармація». У 2004 році в університеті створено фармацевтичний факультет, а також кафедру фармації як базову для підготовки фармацевтичних фахівців. Факультет планомірно розвивався та збільшувався і з часом для кращого та більш якісного надання освітніх послуг студентам-фармацевтам було створено ще 2 нові профільні кафедри: у 2011 році – кафедра медичної та фармацевтичної хімії, а у 2014 році – кафедра фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії.

Підсумовуючи, хочеться сказати, що ми з глибокою вдячністю та шаною ставимося до здобутків всіх, хто стояв біля витоків фармацевтичної справи краю, пам’ятаючи, що «без минулого немає майбутнього», та зичимо успіхів і натхнення тим, хто сьогодні докладає чималих зусиль для розвитку даної спеціальності.

Матеріал підготували: завідувач кафедри фармації, доцент О.В. Геруш, асистенти кафедри М.А. Ежнед, О.О. Ровінський, викладач коледжу БДМУ Н.А. Гудзь. 

Корисно знати